Vaslui: PORTRET/ Anca Drobot face puzzle-uri pentru a prinde infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a făcut poliţistă la îndemnul unei surori, iar de atunci a trimis după gratii peste 50 de criminali şi sute de hoţi. În urmă cu trei ani, după ce a absolvit Şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr“ Câmpina, ar fi spus că a ales să îmbrace uniforma de poliţist pentru că îi oferea stabilitate şi siguranţa zilei de mâine.

Dar, după ultimele măsuri de austeritate luate de Guvern, nu ar mai susţine acelaşi lucru, precizează ea.

Îi datorează cariera unei surori mai mari

A ales să intre în sistem la îndemnul unei surori, tot poliţist. „Voiam să fac Liceul Militar, însă părinţii au fost împotrivă pentru că îmi distrugeam adolescenţa. Ei mi-au spus atunci că dacă după terminarea liceului vreau tot în sistem, atunci rămâne alegerea mea“, îşi aminteşte Anca. Ea a adăugat că a preferat criminalistica încă din şcoala de poliţie, domeniu pe care s-a şi specializat.

„M-au atras filmele poliţiste de mică, în special serialele CSI. Îmi plăcea cum poliţiştii plecau de la un lucru minor şi ajungeau să identifice autorul unei infracţiuni“, a mai spus Anca. Din filme a învăţat, pentru prima dată, că trebuie să dea importanţă oricărui detaliu, indiferent de cât de nesemnificativ pare.

„De multe ori văd cercetarea la faţa locului ca pe un puzzle. O lucrare de control, în care vine autorul şi comite fapta, apoi vii tu şi, pe baza unor probe uneori minuscule, îl identifici. La sfârşit, satisfacţia este enormă când vezi că ai interpretat corect probele“, explică poliţista. Regretă doar că Poliţia Română stă foarte prost în ce priveşte dotarea tehnică.

Acceptată cu greu de bărbaţii colegi

„Comparativ cu americanii, suntem cu 50 de ani în urmă. Amprentele sunt principala probă materială. Însă, acum, oricine îşi poate pune o pereche de mănuşi, astfel că nu lasă urme. Cât despre testele ADN, acestea sunt foarte scumpe şi durează foarte mult, uneori chiar şi 6 luni“, a adăugat criminalista.

La începutul carierei nu i-a fost uşor şi îşi aminteşte că a avut câteva mici incidente cu unii poliţişti, care au acceptat cu greu că o tânără, abia ieşită de pe băncile şcolii, poate fi un bun profesionist în criminalistică.  „Trebuie schimbată mentalitatea unora care nu se împacă cu gândul că o femeie este în poliţie. Dacă eşti femeie, trebuie să faci un lucru de două ori mai bun ca să ţi-l accepte, plus că bărbaţii se lasă foarte greu conduşi de o femeie. Eu am fost prima şi singura fată de la criminalistică, iar unor colegi din poliţie le-a fost foarte greu să meargă cu o fată pe teren şi să se sfătuiască cu ea“, a spus în final Anca Drobot.

Profil

Născută: 3 octombrie 1986, Vaslui.
Studii: Şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr“ Câmpina, studentă la Drept.
Familie: Este necăsătorită şi are două surori.

Întrebări şi răspunsuri
Există poliţistul Garcea?
Eu nu l-am întâlnit. Criminalistica nu înseamnă doar omoruri, înseamnă şi furturi, tâlhării, violuri, accidente de circulaţie, astfel că am lucrat cu foarte mulţi colegi din poliţie, dar nu pot spune că l-am văzut pe Garcea într-unul din ei. 
Ce schimbări ai face pentru ca oamenii să se simtă în siguranţă?
Trebuie să fie legi mai dure pentru infractori. Dacă poliţiştii ar avea la îndemână legi mai aspre, mai ales în cazurile de ultraj sau a celor din sfera ordinii publice, lucrurile ar sta altfel. Pedepsele trebuie înăsprite pentru că, acum, ţie ca poliţist, ţi-e frică să acţionezi şi în legitimă apărare.

Ce-i place
Tânăra poliţistă se declară îndrăgostită de munte, chiar dacă vara asta a fost pe litoral. „Îmi plac mult plimbările în aer liber, drumeţiile, traseele montane. Prefer muntele şi merg cât de des pot“, a spus Anca.

Ce nu-i place
Trezitul dimineaţa nu este tocmai pe placul tinerei Anca Drobot. „Nu mă împac bine cu orele matinale. Cum prind o zi liberă profit de ea cât pot. De regulă, în zilele libere încerc să dorm până mai târziu“, a precizat criminalista Anca Drobot.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite