Turnu Severin: Muzeul Regiunii Porţilor de Fier a primit undă verde pentru modernizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Muzeul Regiunii Porţilor de Fier a primit undă verde pentru modernizare
Turnu Severin: Muzeul Regiunii Porţilor de Fier a primit undă verde pentru modernizare

De trei zile, Consiliul Judeţean (CJ) Mehedinţi este beneficiarul unui fond nerambursabil european de circa 12 milioane euro, sumă cu care se va reabilita o parte din vestigiile istorice ale Muzeului Regiunii “Porţilor de Fier”.

Potrivit preşedintelui CJ Mehedinţi, Marius Bălu, banii, câştigaţi prin promovarea unui proiect cultural ambiţios, vor fi utilizaţi pentru reconstituirea castrului roman Drobeta, a termelor romane şi a piciorului podului lui Apollodor din Damasc, astfel încât, în maximum trei ani, acestea să fie introduse în circuitul turistic internaţional. “Agenţia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia ne-a anunţat că proiectul depus de CJ Mehedinţi, în pri¬vinţa reabilitării Muzeului Regiunii Porţilor de Fier şi valorificarea lui ca produs turistic a fost adoptat. Astfel, atât mehedinţenii, cât şi turiştii care vin să viziteze Severinul se vor bucura de o altă faţă a mu¬zeului”,  a declarat Marius Bălu, preşedintele CJ Mehedinţi.

Aici va fi construit un turn de belvedere pe faleză
Proiectul se numeşte “Reabilitarea complexului Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi valorificarea lui ca produs turistic”. Aplicantul este CJ Mehedinţi, partener este Primăria Severin, iar principalele obiective sunt: reabilitarea completă a clădirii muzeului (aflat pe lista imobilelor de patrimoniu naţional), reconstituirea parţială a castrului roman Drobeta, a termelor romane de la Drobeta, punerea în valoare a ruinelor podului lui Traian, construirea unui pavilion multifuncţional care va avea lapidarium (aici vor fi conservate monumentele funerare romane care acum se află în parcul arheologic al muzeului), ateliere meşteşugăreşti, săli de conferinţă şi câteva puncte de informare. În cadrul aceluiaşi proiect, intră şi amenajarea unui amfiteatru cu vedere spre Dunăre, unde se vor organiza spectacole de epocă sau de teatru.

În plus, aici, “va fi construit un turn de belvedere pe faleza Dunării, care va fi legat de parcul arheologic printr-o pasarelă, iar între castru şi pod, se va construi şi un amfiteatru roman care va respecta arhitectura specifică epocii romane”, după cum ne-a spus şi Sorina Matacă, directorul Muzeului. Prin acest proiect, se urmăreşte conservarea monumentelor istorice, dar şi cresterea numărului de turişti în regiunea Sud-Vest Oltenia.

Monumente de valoare la Muzeu
Muzeul Regiunii „Porţilor de Fier” este unul din cele mai importante obiective turistice din Mehe-dinţi, datorită monumentelor de valoare pe care le are, el adăpostind vestigii unice în lume. În incinta lui, se află ruinele primei cetăţi de piatră ridicată în Dacia (103 - 105 d.Hr.), castrul roman de apărare care a adăpostit 500 de soldaţi ce asigurau paza podului de peste Dunăre. Fundaţiile celor patru porţi laterale, cu locuinţe, cazărmi, depozite de arme, străduţe, clădirea pretorului, unde a poposit însuşi împăratul Traian în iarna anului 105, au fost refăcute de Constantin cel Mare.

În secţiile muzeului, se află peste 100.000 de exponate, din care 50.000 numai de istorie. Dintre acestea, senzaţional este un Homo Sapiens în vârstă de 8.000 de ani, descoperit în situl arheologic din Schela Cladovei, localitate intrată în componenţa municipiului Drobeta Turnu Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite