Prezenţă arhierească la hramul mănăstirii Vodiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Vodiţa din Mehedinţi, FOTO Episcopia Severinului şi Strehaiei
Mănăstirea Vodiţa din Mehedinţi, FOTO Episcopia Severinului şi Strehaiei

Astăzi, în a doua zi de Crăciun, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe “Sf. Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana”, ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, la Mănăstirea Vodiţa, ctitorie a Sf. Nicodim, Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Siluan Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Sfântul aşezământ monahal este un important monument istoric şi de arhitecturã din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Manăstirea Vodiţa este o manăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodã, se arată pe site-ul Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. Manăstirea Vodiţa a fost reînfiinţatã în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi a fost construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. Hramul principal al mânăstirii este “Sfântul Antonie cel Mare”, dar mânăstirea are şi cel de-al doilea hram, anume “Naşterea Maicii Domnului”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite