Timisoara: Studenţii care au făcut două şcoli în patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri de la Facultatea de Construcţii au reuşit să obţină diplome duble, la Timişoara şi Munchen.

Familiari cu masteratele şi doctoratele în co-tutelă, studenţii bănăţeni prind şi gustul diplomelor de licenţă duble.

Motivarea puternică, buna cunoaştere a limbii germane şi rezultate foarte bune la învăţătură sunt ingredientele de care au dat dovadă primii studenţi ai Facultăţii de Construcţii care au primit diplome de absolvire duble.

Remus Tecuşan şi Alexandru Irimia au primit ieri diplome de ingineri, după ce şi-au petrecut studenţia pe ruta Timişoara-Munchen.

Printr-un acord între secţia cu predare în limba germană a Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara şi Universitatea Tehnică din Munchen, studenţii bănăţeni pot învăţa în ambele şcoli, pentru ca, la final, să obţină diplome duble, apreciate la nivel internaţional, atât în mediul academic, cât şi în cel privat. „Este prima generaţie care primeşte astfel de diplome şi a fost nevoie de multă muncă pentru elaborarea schemelor comune de studiu în cele două universităţi”, a spus profesorul Radu Băncilă, cel care a avut iniţiativa colaborărilor  româno-germane la Facultatea de Construcţii.

Seminarii în Timişoara şi în Munchen

Pentru obţinerea diplomelor duble, cei doi studenţi timişoreni au urmat trei semestre pline cu laboratoare, seminarii şi stagii de practică în România şi altele trei în Germania. Lucrarea de diplomă a fost apoi elaborată în Timişoara şi prezentată în faţa unei comisii care a apreciat experienţa internaţională a celor doi viitori ingineri.

Astfel, în loc să petreacă opt ani pe băncile şcolii, tinerii au beneficiat de programele de colaborare dintre cele două facultăţi şi, încurajaţi de profesorul Radu Băncilă, au obţinut diplome care să le ateste valoarea atât în faţa angajatorilor români, cât şi a celor germani. „Pentru noi a fost o mare onoare ca Universitatea din Munchen să accepte cursurile predate la Politehnica din Timişoara şi să acorde diplome de ingineri studenţilor noştri”, a spus profesorul Băncilă. „Studenţii au învăţat să fie mai punctuali, mai conştiincioşi, au împrumutat din mentalitatea germană, ceea ce cu siguranţă le va fi de mare folos în viitor”, a mai spus Băncilă.

Studiu în străinătate
La Universitatea de Vest şi la Politehnica din Timişoara, studenţii pot urma programe de doctorat desfăşurate în co-tutelă cu şcoli din străinătate. Germania, Franţa şi Italia sunt ţările în care au loc cele mai multe dintre acestea. Ingineria, matematica, fizica, dar şi chimia sau literele sunt domenii în care studenţii din Timişoara pot opta pentru programe de studiu recunoscute de două universităţi din ţări diferite.

Diplomele duble sunt apreciate la nivel internaţional, în medii academice şi private

3 ţări europene, Germania, Italia şi Franţa, sunt cele mai căutate de studenţii bănăţeni pentru studii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite