Stare de alertă în Buziaş, Sânnicolau Mare, Făget, plus alte 13 comune din Timiş. Se închid barurile, restaurantele, păcănelele, mască devine obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul  Nako din Sânnicolau Mare
Castelul  Nako din Sânnicolau Mare

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a fost convocat de prefectul Liliana Oneţ, pentru a se aproba noile măsuri pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-Cov-2.

Noile măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-Cov-2 se impun pe o perioadă de 14 zile în localităţile unde a fost depăşit pragul de 1,5/1000 de locuitori. Este cazul oraşelor Buziaş, Făget şi Sânnicolau Mare, cât şi comunele Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Vălcani. 

Astfel, începând de joi, 8 octombrie, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie sanitară astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice, indiferent dacă acestea sunt închise sau în aer liber, în intervalul orar 6.00 – 24.00.  

Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 100 metri în jurul unităţilor de învăţământ, în pieţe comerciale, târguri, oboare, pieţe de vechituri, pieţe agroalimentare, zone de aşteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituţii şi societăţi comerciale, staţii transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice şi private, evenimente culturale publice şi private şi manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe şi rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităţilor şi faleze (malurile râurilor).  

Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. 

Începând cu data prezentei, pe o perioadă de 14 zile, se suspendă activităţile cu publicul a tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, cafenelelor precum şi în baruri, cluburi şi discoteci din interiorul clădirilor. 

Se exceptează de la această prevedere activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi. 

Se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc. 

Evenimentele publice şi private se vor desfăşura cu participarea unui număr de persoane, în limita prevăzută de lege, cu păstrarea distanţării sociale. 

Operatorii economici care organizează/desfăşoară aceste activităţi, au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul de locuri pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul. 

Se suspendă pe o perioadă de 14 zile organizarea spectacolelor, concertelor, festivalurilor sau a altor evenimente culturale publice sau private. 

Pentru pieţele comerciale, târgurile, oboarele la care accesul nu este controlat şi nu se asigură distanţa de minim 2 metri între standurile de vânzare şi prezenţa în perimetru a unui număr de persoane astfel încât să se asigure distanţa de 2 metri între aceste persoane, se va interzice funcţionarea lor, până la încetarea stării de alertă. 

Regulile privind distanţa între standurile de vânzare precum şi între persoane se aplică şi pieţelor agroalimentare. 

Clienţii vor purta măşti de protecţie iar comercianţii vor purta mănuşi şi măşti de protecţie. 

Se instituie în sarcina autorităţilor şi instituţiilor competente aplicarea măsurilor necesare pentru intensificarea acţiunilor de control în locurile aglomerate: pieţe, târguri, oboare, mijloace de transport în comun, în staţiile mijloacelor de transport în comun, în zona unităţilor de învăţământ.  

Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Locală, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Timiş, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi celelalte instituţii cu atribuţii de control, conform competenţelor legale. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite