Lotul 2 Moraviţa, din nou în faţa instanţei. Dosarele Moraviţa 1 şi 2 ar putea fi conexate UPDATE

Astăzi, la Curtea de Apel Timişoara continuă procesul Lotului 2 Moraviţa din care fac parte 41 de poliţişti, vameşi şi alte persoane acuzate că au făcut trafic cu ţigări. Teoretic, în instanţă se vor prezenta doar inculpaţii care recunosc acuzele aduse de procurorii DNA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Update, ora 13.54 Judecătorul a respins cererea procurorului de luare a interdicţiei de a părăsi ţara, astfel încât inculpaţii din Lotul 2 Moraviţa pot pleca în străinătate. Nu acelaşi lucru se poate spune de Mihnea Feneşan, care avea deja interdicţia, iar avocatul său a cerut în cursul zilei de astăzi revocarea ei, lucru neacceptat însă de preşedintele de complet.

Update, ora 12.08 Procurorul a cerut ca inculpaţilor să li se pună interdicţia de a părăsi ţara, la fel ca în cazul celor din loturile Naidăş şi Moraviţa 1, judecătorul urmând să se pronunţe referitor la această cerere.

Totodată, s-a înaintat o cerere de trimitere a dosarului la celălalt complet, care judecă Lotul Moraviţa 1, pentru discutarea cererii de conexare a dosarelor. Astfel, cei 110 inculpaţi ar fi judecaţi într-un singur lot, nu în două separate. Cererea va fi discutată în 28 septembrie, când a fost fixat termen de judecată pentru Lotul 1 Moraviţa. Tot atunci s-ar putea afla şi numele inculpaţilor care recunosc faptele şi merg pe procedura simplificată.

Acuzaţii au avut la dispoziţie două luni în care să stabilească dacă recunosc faptele de care sunt acuzaţi de procurorii DNA. În situaţia aceasta, vor avea parte de procedura simplificată şi vor beneficia de reducerea pedepsei cu o treime. Decizia amânării judecăţii cu două luni a fost luată şi pentru ca avocaţii să aibă timp să studieze dosarul şi să îşi pregătească apărarea. Primul lot Moraviţa, de 69 de persoane, se va prezenta în instanţă în 28 septembrie.

GALERIE FOTO DE LA DESCINDERILE DIN VAMA MORAVIŢA DIN TIMIŞ

Poliţiştii şi vameşii sunt acuzaţi de procurorii DNA că au primit peste 80.000 de euro pentru a înlesni introducerea în ţară de ţigări de contrabandă în valoare de 3,3 milioane de euro. Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Foeni a existat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia. În structura grupului infracţional organizat au fost cooptaţi lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la Moraviţa şi Foeni care efectuau serviciul în aceeaşi tură şi din componenţa echipajelor mobile ale vămii şi Poliţiei de Frontieră, poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Deta, poliţişti din echipajele poliţiei rutiere şi din cadrul posturilor de poliţie comunale de pe traseul P.T.F. Moraviţa şi Timişoara cât şi anumite persoane implicate în activităţi ilegale de trafic cu ţigări.

Tupeu de vameş: a vrut să-şi închirieze elicopter din Ungaria ca să vină la serviciu

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

Funcţionarii publici şi ceilalţi membri ai grupului au încălcat legea penală cu o frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în acest punct de trecere a frontierei. Alegerea momentului favorabil şi declanşarea activităţilor infracţionale se făcea numai după ce şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră primeau confirmarea de la şefii posturilor de poliţie comunale şi de la poliţişti din echipajele poliţiei rutiere că întreaga zonă este supravegheată de către aceştia şi că nu sunt prezente persoane care le-ar putea împiedica activitatea sau instituţii ale statului nu efectuează controale.

Fostul şef al Poliţiei Române apără un vameş arestat pentru şpagă, cu casă în Germania

În consecinţă, în timpul derulării traficului cu ţigări, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stăpânirea grupului infracţional organizat, fiind practic scos de sub autoritatea statului. Reprezentanţii instituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar în condiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate în autoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de la traficanţi 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări.

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Paranoia microfoanelor la Moraviţa: vameşii şi poliţiştii de frontieră se tem că încă sunt filmaţi şi ascultaţi

Vameş săltat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"

În timp ce vameşul efectua un control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şi poliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în toneta vameşilor de pe sensul de intrare în ţară. În continuare, conspirativitatea deplasării traficanţilor era asigurată de echipajele mobile ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care se asigurau că nu există în zonă filtre de control.

De regulă, sumele de bani astfel colectate erau împărţite în mod egal între şefii de tură ai vameşilor şi poliţiştilor urmând a fi distribuiţi subordonaţilor în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitatea infracţională. În acest mod, pentru a nu constata infracţiuni sau contravenţii, practic pentru a nu efectua niciun fel de control de frontieră, funcţionarii publici primeau la Moraviţa sume de bani de ordinul miilor de euro pe tură iar la Deta sume de bani de ordinul sutelor de euro pe tură.

Funcționarii corupți susțin că au luat mita provocați de agenții sub acoperire

Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Poliţiştii din cadrul altor structuri decât Poliţia de Frontieră, care supravegheau zona pentru a preveni eventualele surprinderi în flagrant, primeau sume cuprinse între 150 şi 300 de euro pentru fiecare tură. De asemenea, o parte din banii colectaţi erau folosiţi şi pentru achitarea produselor alimentare consumate zilnic de către funcţionarii din tura respectivă. În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 48 de case şi apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.citeste totul despre: