Cele mai bune ponturi de călătorie de la românul care văzut 64 de ţări. Cum îţi găseşti cele mai ieftine hoteluri sigure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgiliu Pop, într-una dintre călătoriile lui în jurul lumii
Virgiliu Pop, într-una dintre călătoriile lui în jurul lumii

Timişoreanul Virgiliu Pop, cercetător al Agenţiei Spaţiale Române, este pasionat de călătorii şi de culturile multora dintre statele pe care le-a vizitat. A fost într-o sumedenie de ţări, astfel încât îi este mai uşor să le enumere pe cele în care nu a ajuns încă. Singurul continent pe care nu a călcat este Antarctica.

Virgiliu Pop este unul dintre români care ar putea să ajungă în spaţiul cosmic. Deocamdată, el a participat la proiectul „Mars Desert Research“, din deşertul Colorado, în 2011, unde s-a simulat o călătorie pe Marte. Până la călătoria spaţială, Virgiliu Pop străbate planeta Pământ, de-a lungul şi de-a latul. Este cercetător al Agenţiei Spaţiale Române, are 41 de ani şi a vizitat până acum 64 de ţări. 
 

„Pot să spun că de mic copil citeam cărţi de geografie şi mă uitam la emisiunea Teleenciclopedia, de la Televiziunea Română. Tare mult voiam să explorez şi Pământul, şi Spaţiul. Numai că pe atunci era doar un vis. Aveam 15 ani în 1989 şi nu mi-aş fi închipuit că o să ajung la atâtea ţări până la 41 de ani. Acum, am ajuns să practic geografia“, susţine Virgiliu Pop. 

Mai în glumă, mai în serios, dacă este întrebat ce ţări a văzut, îi este mai uşor să spună ce ţări nu a văzut. De exemplu, dintre continente, nu a călcat niciodată pe Antarctica. 

TABĂRĂ DE PIONIERI ÎN URSS

Prima ţară străină în care a păşit a fost Uniunea Sovietică. Se întâmpla în 1988, cu un an înainte de Revoluţie. „Am fost într-o tabără de pionieri. Ţin minte că am trecut prin Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, apoi prin RSS Ucraineană şi am ajuns în RSS Rusă, la Novgorod, un oraş înfrăţit pe atunci cu Miercurea Ciuc. La Miercurea Ciuc am trăit până în 1991, când ne-am mutat la Timişoara. Am vizitat trei oraşe mari din fosta URSS: Moscova, St. Petersburg şi Novgorod. Era perioada cu perestroica şi glasnostul, era o anumită libertate. M-au impresionat la Novgorod bisericile de lemn vikinge, pentru că Rusia a fost întemeiată ca stat de către vikingi. Am vizitat mai multe kremlinuri“, a povestit Virgiu Pop.

Virgiliu Pop în călătoriile sale FOTO arhiva personală

La Madrid...
 

După Revoluţie, prima ţară străină a fost Ungaria, ţinta fiind Budapesta, iar apoi, a câştigat o excursie în Turcia, pe vremea în care românii mergeau acolo să facă bişniţă. „Eu am fost singurul care nu a făcut prea mult business în Turcia. I-am adus mamei un costumaş şi nişte perdele“, adaugă Virgiliu Pop. Apoi au venit vizitele aşa-zis profesionale, după ce tânărul a intrat la Facultatea de Drept din Timişoara.

„În 1994 am ajuns în Slovacia, la o conferinţă, lângă Kosice, unde era o bază militară. Tot în anul acela am ajuns în Slovenia, tot la o conferinţă studenţească, iar apoi, la o şcoală de vară pe tema drepturilor omului în Polonia, la Poznan. Pe atunci, mergeam foarte mult la şcoli de vară. Aşa am ajuns şi în Olanda, la Haga, am primit o bursă pentru drepturile omului şi am mers la Turku, în Finlanda.“

CINCI ANI ÎN SCOŢIA: „M-A ALUNGAT VREMEA“

Timişoreanul a aplicat la diverse facultăţi din Europa, însă Consiliul Britanic i-a oferit o bursă de studii pentru susţinerea masteratului în Scoţia. „Pe vremea aceea m-a fascinat Scoţia. Îmi plăcea muzica scoţiană, dar nu ştiam că vremea e mult mai proastă decât în Anglia. Până la urmă, în Scoţia am ajuns să stau cinci ani. Mai întâi la Aberdeen, iar apoi la Glasgow, pentru doctorat. M-a alungat de acolo vremea, nu mi-a plăcut deloc. Sunt o persoană solară. După aceea, am petrecut câteva luni în Belgia, unde am avut un internship, la o organizaţie pentru drepturile omului.“  

Virgiliu Pop în călătoriile sale FOTO arhiva personală

Utah, SUA, în timpul experimentului „Mars Desert Research“.
 

Peste Ocean a mers prima oară în anul 2000, când a ajuns în Brazilia, la Rio de Janeiro, pentru un congres internaţional de astronautică. „Agenţia Spaţială Europeană m-a sponsorizat foarte, foarte mult în formarea mea profesională. Nu pot să fiu decât recunoscător. De atunci sunt în foarte multe congrese de astronautică“, a precizat cu mândrie Pop. Timişoreanul vorbeşte şase limbi: pe lângă română, ştie engleză, franceză, italiană, spaniolă şi portugheză, dar o „rupe“ şi pe ungureşte. 

URUGUAY, CEA MAI EXOTICĂ ŢARĂ


Din toate cele 64 de ţări pe care le-a vizitat până acum, lui Virgiliu Pop i s-a părut că cea mai exotică este Uruguayul. „Deşi este în America de Sud, este o ţară super europeană. Foarte mulţi de acolo sunt de fapt italieni şi spanioli, mult mai puţini nativi. În Paraguay, în schimb, oamenii vorbesc limba nativă, apoi spaniola. În America de Sud am mai ajuns şi în Brazilia, de două ori, şi în Argentina. Mai am de văzut ţări acolo. E posibil ca anul viitor să mă duc în Columbia.“ 

image

În vizită la Beijing
 

A DESCOPERIT TRANSILVANIA ÎN NOUA ZEELANDĂ

Anul acesta, Virgiliu Pop vizitat Noua Zeelandă, în cadrul unei expediţii de astro-biologie. „Când merg într-o altă ţară, mereu le recomand celor de acolo să vină să viziteze Transilvania. Celor din Noua Zeelandă nu le-am spus asta, pentru că ei au Transilvania la ei acasă. Insula de nord seamănă foarte mult cu Ţara Moţilor, locul meu preferat din România. În plus, nativii sunt super simpatici, primitori, ospitalieri.“ 

LA DENTIST ÎN YOKOHAMA

În Japonia, la Tokyo, Virgiliu Pop a ajuns ca jurat la un concurs internaţional de drept spaţial, specialitatea sa. De altfel, din Japonia are poate una dintre cele mai neplăcute amintiri. „În Yokohama m-au apucat durerile de dinţi şi a trebuit să mă duc să îmi scoată nervul. A fost drăguţ, noroc că am avut Google Translate, pentru că doctorul japonez nu ştia engleză, iar eu nu ştiam japoneză. Vreau să le spun neapărat oamenilor să-şi ia asigurări de călătorie – şi medicale, şi storno. Pe mine de două ori m-au scos din belele. Odată cu dintele, în Japonia, şi a doua oară, la Miami, când mi s-au rambursat banii pe bilete pentru că am pierdut un avion”.

Virgiliu Pop în călătoriile sale FOTO arhiva personală

În Coreea de Sud
 

În China, mai exact la Beijing, a stat nu mai puţin de două luni, tot în interes de serviciu. A urmat o serie de cursuri la Universitatea Internaţională Spaţială. „Am vizitat Oraşul interzis, Marele Zid, mi-a plăcut cum s-a reinventat China după epoca lui Deng Xiaoping, care a reformat economia. Din păcate, România comunistă a copiat din Coreea de Nord, nu din China. Mi-a plăcut mâncarea chinezească, am mâncat de toate, dar nu şobolani sau şerpi. Ei mănâncă şi foarte mult porc şi pui“, a povestit Virgiliu Pop. ;

“Prima scufundare am făcut-o în Indonezia, apoi în Egipt mi-am luat brevetul de scafandru. Oricând am ocazia, fac scufundări“.

"Pont pentru Japonia, cine ajunge acolo să-şi ia un JR Pass, pentru a merge cu trenurile rapide.

Virgiliu Pop, cercetător al Agenţiei Spaţiale Române.

Virgiliu Pop în călătoriile sale FOTO arhiva personală

Scufundări în Marea Roşie

Wikivoyage este o sursă bună de informaţii pentru pasionaţii de călătorii, crede Virgiliu Pop

Ponturi pentru croaziere ieftine

Virgiliu Pop se consideră un împătămit al croazierelor. Deşi par să fie lucruri scumpe, cine se informează corect poate beneficia de adevărate chilipiruri, crede cercetătorul. „Eu sunt şi turist – adică merg să vizitez pe banii mei, dar şi călător în interes de serviciu. Aşa că trebuie să fiu un bun manager al banilor şi nu îmi plac lucrurile de fiţe. Nu mă duc la cele mai scumpe hoteluri, dimpotrivă, mă duc la cel mai ieftin hotel sigur. Poţi găsi o croazieră şi cu 30 de dolari pe zi, o nimica toată. Prima dată am fost în croazieră în Statele Unite ale Americii“, a precizat Pop.
 

Virgiliu Pop în călătoriile sale FOTO arhiva personală

Într-o croazieră...
 

560 DE EURO – 19 NOPŢI

La finalul acestui an, în luna decembrie, va pleca într-o nouă croazieră. „Iarna sunt croazierele ieftine. Am găsit anul acesta, următoarea ofertă: 19 nopţi, cazare, masă, transport, din Italia de nord, în Dubai, cu opriri în Italia centrală, Italia de sud, Egipt, Iordania, Oman. Costă numai 560 de euro. Mi se pare un chilipir.“ ;

Prea multă mizerie în India, în Napoli şi în Atena

Dintre toate locurile prin care s-a plimbat, Indonezia este ţara preferată a lui Virgiliu Pop. „Îmi place că nu e o ţară musulmană, deşi e ţara cu cei mai mulţi musulmani. Nu are ca identitate islamul, mai trăiesc acolo şi creştini, hinduşi. Sunt nişte oameni extraordinar de faini. În plus, acolo sunt nişte peisaje superbe“, a spus Pop. 

Ce ţară nu i-a plăcut? „India! E foarte mare diferenţa dintre bogaţi şi săraci. Efectiv se poate vedea acolo tristeţea. Am fost şi în Africa, dar în India chiar am văzut oameni trişti şi săraci lipiţi pământului, cum nu am văzut în nicio altă ţară. Nu e acelaşi gen de sărăcie ca în Africa, e altceva. Din India am plecat în Sri Lanka, iar acest lucru a însemnat o întoarcere în civilizaţie. Din trei locuri am plecat mândru că sunt român: din India, unde este o mizerie de nedescris – deşi eu am fost în partea curată a Indiei, în sud –, al doilea loc care nu mi-a plăcut a fost Napoli, la fel de multă mizerie, şi al treilea care nu mi-a plăcut a fost Atena, tot din cauza mizeriei de nedescris. Dar asta nu înseamnă că vorbesc urât despre Italia sau Grecia. În alte locuri din aceste ţări mi s-a părut curat şi frumos.“ 

Virgiliu Pop în călătoriile sale FOTO arhiva personală


Pe o străduţă din Kyoto
 

În toate peregrinările sale, Virgiliu Pop a evitat să meargă în zone de conflict, însă susţine că i se par la fel de periculoase metrourile din Londra şi suburbiile Parisului. 

La Amsterdam a fost de foarte multe ori, dar de-abia a cincea oară consideră că a descoperit „Amsterdamul frumos“. Vorbind despre locurile care l-au impresionat într-un fel sau altul, Virgiliu Pop spune că „New York-ul a fost o surpriză plăcută pentru mine. În plus, mi-a plăcut foarte mult în Oman – care a rămas tradiţional. Dubaiul este foarte modern. Lumea arabă e foarte interesantă, diferită de la o ţară la alta“.  Ca planuri de călătorii viitoare, în afară de visul de a călători în spaţiul cosmic, Virgiliu Pop şi-a propus să viziteze Islanda sau Groenlanda, pentru a vedea Aurora Boreală, chiar dacă nu îi plac locurile prea reci. 

Virgiliu Pop în călătoriile sale FOTO arhiva personală

Contempalţie în Tenerife
 

“Nu sunt pasionat de zbor. Zborul pentru mine e mai degrabă călătoria, nu destinaţia. Mi-ar face mare plăcere să explorez alte lumi, de pildă Luna, Marte", Virgiliu Pop, cercetător al Agenţiei Spaţiale Române.

Fructul care miroase a ciorapi purtaţi

Întrebat care au fost cele mai ciudate mâncăruri pe care le-a gustat, Virgiliu Pop vorbeşte despre durian. „Este un fruct despre care mulţi spun că miroase a ceapă stricată sau a ciorapi purtaţi. Ei, mie îmi place extraordinar de mult acest fruct. L-am mâncat cam în toată Asia de Sud-Est, în Thailanda, în China, în Indonezia. Ideea este că ori îţi place foarte mult, ori nu-ţi place deloc acest fruct. Mie îmi place extraordinar de mult, chiar dacă miroase a canal. Îmi plac şi mâncarea thailandeză şi cea indoneziană".

Virgiliu Pop în călătoriile sale FOTO arhiva personală


 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite