FOTO Spital veterinar de lux, construit la Timişoara. Complexul a costat zece milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul veterinar de lux din Timişoara Foto: Robert Bloancă
Spitalul veterinar de lux din Timişoara Foto: Robert Bloancă

Patrupedele timişorenilor vor beneficia de condiţii de tratament şi intervenţii chirurgicale la cel mai înalt nivel, mai bune chiar decât cele disponibile în spitalele umane, odată cu punerea în funcţiune a celei mai moderne noi clinici veterinare din această parte a Europei.

Investiţia e parte a unui proiect derulat de Universitatea de Ştiinţe Agriocole şi Medicină Veterinară în valoare de aproape zece milioane de euro. Este vorba de una dintre cele mai bune clinici veterinare din această parte a Europei.

Noua unitate medicală veterinară este parte a unui complex mai mare, care conţine laboratoare pentru studiu şi cercetare la cel mai înalt nivel. Aparatura este nou nouţă şi a costat 19 milioane de lei.


Clinica veterinară este ridicată de la zero, într-un nou corp de clădire. La construire au fost respectate cele mai noi norme de siguranţă sanitară din domeniu.


"Sistemul aplicat este unul american, omul intră lasă animalul la intrare şi rămâne în sala de aşteptare. El nu intră în contact cu personalul medical, există circuite speciale pentru fiecare tip de tratament.”, ne-a declarat Ioan Huţu, responsabil în cadrul proiectului finanţat din bani europeni.
 

Proprietarul nu mai are acces în cabinete, el are la dispoziţie o sală de aşteptare, unde va fi informat, atunci când este cazul, de către medic asupra stării animalului.


Există circuite separate pentru animalele cu probleme infecţioase, special pentru a nu intra în contact cu alte animale, săli de operaţie dotate mai bine decât cele din spitalele umane. Pe jos au fost instalate suprafeţe speciale, antibacteriene, la fel şi vopselele folosite sunt speciale.


„Avem dotări la un nivel care nu mai există la nici o clinică universitară din România, şi de la Timişoara până la Budapesta sau Viena. Aparatura cumpărată include un tomograf de ultimă generaţie şi un aparat de radiologie digitală, sunt unice în această zonă.”, a declarat Horia Cernescu, profesor în cadrul USAMVB Timişoara.

Spital veterinar de lux la Timişoara Foto

Au fost modernizate opt laboratoare, s-au construit alte 25 de laboratoare noi şi şase unităţi experimentale, pentru aceasta fiind alocate alte 15,5 milioane de lei.
 

Dotările depăşesc orice ştia proprietarul de animale din Timişoara, sunt săli de operaţie şi de anestezie, electrocardiograf, ecografe, endoscopie, tomografie computerizată. Pentru bolile infecţioase există un traseu special, separat, pentru a nu interfera cu activitatea normală, fiind respectate toate normele sanitare în vigoare.

Veterinarii locali, consideraţi parteneri şi nu concurenţi
 

Vestea acestui spital nu a fost una prea bună pentru cabinetele veterinare timişorene. Mulţi cred că noua unitate le va lua din clienţi.


„Cred că o să pierdem mulţi clienţi, ei se vor îndrepta spre noua clinică. Noi nu ne putem compara cu ei la capitolul doări. Cred că mă gândesc să închid aici şi să mă angajez acolo”, ne-a declarat Adrian Stăiculescu, veterinar timişorean, deţinător al unui cabinet.


De cealaltă parte, cei de la clinică nu văd proprietarii de cabinete ca şi concurenţi ci ca şi colaboratori.

„Noi ne dorim să lucrăm cu acestea, ei să ghideze spre noi cazurile dificile, care necesită intervenţii medicale sau chirurgicale majore şi pentru care ei nu ar avea dotările necesare. Noi avem laboratoare unde se fac analize complexe, de sânge, de patologie”, ne-a mai declarat Horia Cernescu. „Este loc pentru toată lumea”, a încheiat responsabilul de proiect.

De la tratarea câinilor şi pisicilor, la cercetare aplicată
 

Marea problemă a noului centru va fi chiar găsirea specialiştilor care să lucreze în cadrul laboratoarelor de cercetare inaugurate. Se va lucra cu culturi celulare, în domeniul reproducţiei asistate, a imunologiei şi a microbiologiei. Au fost instalate cele mai puternice microscoape de pe piaţă, cea mai bună şi nouă aparatură. Acum sunt necesari banii pentru consumabile, deloc ieftine, dar va fi necesară şi „creştererea” specialiştilor din rândul tinerilor studenţi sau absolvenţi.

Spital veterinar de lux la Timişoara Foto

Din păcate, banii sunt puţini, autoritatea românească din domeniul cercetării nu prea are cu ce să finanţeze cercetarea. Deşi se doreşte atragerea mediului privat în procesul de cercetare, nici acest domeniu al vieţii sociale nu poate susţine prea mult activitatea laboratoarelor.

„Desigur că ne gândim şi la finanţarea din partea mediului privat. Din păcate, au fost doar câteva firme mici, care nu pot susţine activitatea într-o măsură prea mare. De ce nu vin mai multe solicitări din acest domeniu? E tot problema banilor, nici ei nu au bani pentru asemenea investiţii”, ne-a mai declarat profesorul Horia Cernescu.

Au ridicat şi un manej
 

Salvarea poate veni de la partenerii externi ai universităţii. Aceştia sunt dispuşi să suporte o mare parte din cheltuielile de cercetare. Un exemplu este colaborarea cu Universitatea de specialitate din Salzburg. De aici au venit banii pentru achiziţionarea a 12 porci, fiecare valorând peste 1500 de euro, importaţi din Danemarca, special pentru realizarea de experimente


Sunt mai mulţi studenţi care îşi fac doctoratul aici. Ei lucrează cu porcii aduşi din Danemarca. Sunt studenţi din primul an de facultate până la anul şase. Eu îmi realizez lucrarea de diplomă aici. Urmăresc evoluţia animalelor: cum se manifestă la stres, ce înseamnă să trăiască în mediu închis, controlat, şi nu în aer liber. Sun animale extrem de inteligente, învaţă repede. Ei primesc recompense şi învaţă să stea la tratament, să intre în hamacul special sau să fie cântăriţi”, ne-a declarat Irina Pătraş, studentă în anul 6 şi şefa proiectului.


 

Spital veterinar de lux la Timişoara Foto

O altă locaţie nou ridicată prin acest proiect este un manej construit şi dotat pentru competiţii. În boxele pentru găzduirea cailor au fost instalate diferite suprafeţe pe jos, pentru a se putea vedea pe care dintre acestea caii reacţionează cel mai bine: nisip, pietriş, pământ, cauciuc special.
 

Responsabilii de proiect spun că noua clinică va fi complet funcţională începând din luna februarie.

FOTO Cu nod în gât prin lagărul de câini al Primăriei Timişoara, de Ziua Porţilor Deschise

FOTO Iubitorii de animale din Timişoara nu vor să stea cu mâinile în sân: „Vom merge din uşă-n uşă să vedem unde sunt câini nesterilizaţi”

FOTO VIDEO Soluţie: maidanezii, trimişi la puşcărie. Şefii penitenciarelor sunt de acord, la fel şi Vier-Pfoten


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite