Sindromul de ochi uscat în cazul celor care suferă de glaucom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În cazul pacienţilor care suferă de glaucom, din cauza tratamentului specific poate să apară sindromul de ochi uscat. Specialiştii recomandă ca în aceste cazuri tratamentul să fie înlocuit, iar simptomele pot fi astfel remediate.

Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea şi la tineri, din cauza activităţii îndelungate la calculator, dar frecvenţa creşte tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

Glaucomul este o afecţiune cronică a ochilor care se manifestă prin creşterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic şi diminuarea vederii, chiar până la absenţa ei sau cecitate.

“Tratamentul glaucomului include în primul rând utilizarea topică a preparatelor antiglaucomatoase (picături), care duc la scăderea presiunii intraoculare şi stabilizează de cele mai multe ori evoluţia bolii. Din păcate, utilizarea îndelungată a acestor preparate duce în unele cazuri la apariţia unor reacţii adverse, cele mai frecvente fiind asociate sindromului de ochi uscat sau uneori accentuează un sindrom de ochi uscat preexistent”, ne explică Inga Darii, medic specialist oftalmolog

Simptomele sindromului de ochi uscat

“Printre simptome putem aminti senzaţia de corp străin, mâncărime, arsură, sensibilitate marcată la lumina, clipit frecvent, senzaţie de ochi uscat şi fără lacrimi. De multe ori aceste simptome sunt însoţite de o hiperemie (înroşire) conjunctivală. Ca şi tratament, de cele mai multe ori se încearcă doar substituirea tratamentului topic antiglaucomatos, mai exact înlocuirea cu o altă picătură. Dacă pacientul are aceleaşi acuze şi s-au epuizat toate opţiunile de tratament, se administrează un tratament simptomatic, încercând să ameliorăm starea pacientului. Cel mai frecvent se prescriu preparate care ar substitui, menţine sau intensifica producţia de lacrimi (grup de medicamente numit lacrimi artificiale). Important este să înlăturăm şi unii factori patologici preexistenţi care afectează stabilitatea şi integritatea filmului lacrimal, cum ar fi blefaritele cronice, patologii autoimune sau condiţii de mediu înconjurător nefavorabile - aer condiţionat, curent, calculator”, completează medicul specialist oftalmolog Inga Darii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite