Târgu-Jiu: Studenţi de la Arhitectură au făcut practică la bisericile din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Studenţi de la Arhitectură au făcut practică la bisericile din Gorj
Târgu-Jiu: Studenţi de la Arhitectură au făcut practică la bisericile din Gorj

Azi-dimineaţă, cei trei studenţi de la Arhitectură din Bucureşti au terminat măsurătorile la biserica din Curpen, acesta fiind primul pas pentru procesul de restaurare. Tinerii au stat mai multe zile în Gorj iar pe tot timpul practicii la biserica din Curpen au fost găzduiţi de preotul lăcaşului de cult.

Studenţii au ajuns la Gorj în urma unui proiect drulat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Facultatea de Arhitectură din Bucureşti prin care circa 200 de studenţi au mers în mai multe judeţe din ţară unde au efectuat releveu, măsurătorile preliminare unui proces de restaurare. Iniţial în Gorj erau trecute pe listă 24 de biserici dar din pricina organizării defectuoase, au fost relevate doar 4 biserici.Aflaţi în practică, studenţii s-au îndrăgostit de plaiurile gorjeneşti.


„Sunt unice în lume, iar noi nu avem grijă de ele“
Adrian Stoian, unul dintre studenţi, de origine din Gorj, a petrecut ore bune pe la uşile profesorilor din Bucureşti pentru ca biserica din Curpen să fie trecută pe listă. Alături de acesta au mai venit la Gorj: Mihai Manolescu din Braşov şi un voluntar din Alba, Ştefan Groşariu.
Studenţii au rămas impresionaţi de ospitalitatea oamenilor, mai ales că au fost găzduiţi chiar de preotul bisericii, Ştefan Mamară. În ceea ce priveşte starea de degradare a monumetelor, studenţii cred că este o stare de fapt în toată ţara. „Oriunde în lumea asta, în afară de România, cei care au un obiectiv important, îl îngrijesc, îl expun, îl scot în faţă. Aici lucruile stau altfel. Oamenilor nu le pasă“, a spus braşoveanul Mihai Manolescu.
„Avem un patrimoniu de invidiat. Este păcat să pierdem aceste monumente pentru că ele reprezintă identitatea noastră. Sunt unice în lume, iar noi nu avem grijă de ele”, a spus Adrian Stoian.


Speră să ia 10
Zilele petrecute la Curpen au fost interesante mai ales pentru Ştefan Groşariu din Alba care a rămas cu gândul la tradiţiile gorjeneşti. Am ajuns aici după ce am primit un mail în care se psunea de practică şi mi s-a părut interesant să vin aici pentru că nu am mai fost. „Cel mai mult mi-a plăcut când am luat masa cu mai multe persoane din sat, acolo la biserică, poveştile pe care le spuneau oamenii. Foarte frumos“, a spus Ştefan. 
Tinerii deveniseră deja „de-ai locului“ astfel că au reuşit să afle foarte multe informaţii despre biserică, de la bătrânii satului. Studenţii au întocmit raportul privind această biserică şi sunt convinşi că vor lua nota 10. Tinerii au aflat că actualul loc unde se află biserica nu este cel unde a fost construită. Potrivit bătrânilor,  lăcaşul a fost mutat de mai multe ori. Se pare că a fost demontată pentru că bucăţile de lemn au fost numerotate bucăţile. Nu se ştie dacă a fost vreodată pictată şi se presupune că este constrită prin 1700.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite