Târgovişte: Gospodinele fac conserve cu economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Gospodinele fac conserve cu economie
Târgovişte: Gospodinele fac conserve cu economie

Acestea au redus numărul de conserve şi se aprovizionează din supermarket. Se vând mai bine fructele puţin lovite pentru dulceaţă, dar şi aici vânzările au scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut. Pieţarii speră ca vânzările de legume să crească peste două săptămâni.

CITEŞTE ŞI:
Artă şi decor cu murături

Vânzările de fructe şi legume pentru conserve au scăzut cu 40% faţă de anul trecut, târgoviştencele preferând să le cumpere direct din hypermarket. Se vând însă în cantităţi ceva mai mari fructele puţin lovite pentru dulceaţă, la care pieţarii fac reduceri.

Elena Pătruţ este din Tătărani şi vinde caise, piersici şi struguri în piaţa 1 Mai din Târgovişte. Spune că aduce marfa de la Medgidia pentru că acolo sunt mai mulţi producători şi obţine şi preţuri mai bune.

Cu toate acestea, vânzarea a scăzut faţă de anul trecut la aproape jumătate, iar fructele se strică foarte repede. „Se strică multe fructe, dar le luăm şi le băgăm la ţuică, măcar să nu fie pierderea aşa de mare”, ne-a mărturisit vânzătoarea.

Vânzări mai mici cu 40%

Cât despre compoturi şi dulceaţă, recunoaşte că lumea mai cumpără, dar nu ca în anii trecuţi. De vină este şi criza economică ce afectează pe toată lumea, dar şi faptul că în magazin găseşti aceste produse gata preparate.

 “Vin cumpărători să facă şi compot sau dulceaţă, dar vânzarea este destul de slabă. Noi facem reduceri la cantităţi mai mari de 5 kg. Mulţi însă preferă să le cumpere din supermarket. Au scăzut vânzările faţă de anul trecut cu 40%”, a adăugat Elena Pătruţ.

Şi târgoviştenii recunosc că au redus cheltuielile pentru conserve. “Nu am mai făcut dulceaţă ca în alţi ani şi nici compoturi. Am luat însă câteva kilograme de prune să fac gem pentru copii. Mai luăm fructe puţin lovite pentru că preţurile la acestea scad chiar şi la jumătate faţă de cele sănătoase. Când le terminăm mai luăm şi din magazin”, ne-a spus Puşa Georgescu, o gospodină de 51 de ani.

Nici vânzările la legume pentru bulion sau zacuscă nu merg prea bine, deşi se fac reduceri de preţ şi aici pentru produsele deteriorate. Victoriţa Marcu, producătoare din Băleni, spune resemnată că nu vinde nici 50 de  kg de roşii pe zi. “Foarte greu merge vânzarea. Nu dăm nici 50 de kg într-o zi. Preţul nu e mare, dar nu mai au oamenii bani”, a mărturisit aceasta.

Vinetele de zacuscă se vând mai bine

Cel mai bine se dau vinetele şi roşiile pentru zacuscă şi bulion care pot fi achiziţionate la jumătate de preţ. Astfel, vinetele costă 1 leu, iar roşiile 1,2 – 1,5 lei, dacă sunt mai ofilite sau lovite, iar ardeii - 3,5 lei. Asta în condiţiile în care vinetele de calitate se dau cu 2 lei, ardeii cu 6 lei, iar roşiile cu 2 – 2,5 lei. “Vinete pentru zacuscă mai cumpără lumea şi câte 3 kg sau roşii pentru bulion”, a adăugat Victoriţa Marcu.

“Am făcut câteva sticle de bulion, dar nu mai fac prea multe că nu am cu ce”, a precizat Ana Popescu, o târgovişteancă de 48 de ani.

Comercianţii speră că vor creşte vânzările la legume la mijlocul lunii august.

“Acum mai vindem pentru consum. Sperăm că pentru conserve o să crească vânzarea după 15 august, când începe lumea să pună mai multe conserve”, a precizat Gheorghe Constantin, producător din Bucşani.

Preţuri legume:
Roşii            1,2 – 2,5 lei kg
Ardei            3,5 – 6 lei kg
Vinete              2 lei kg
Ceapă            1 leu legătura
Castraveţi     2,5 lei kg

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite