Şcoala într-un judeţ fruntaş la wc-uri în curte: „Avem internet, dar la munte avem probleme cu semnalul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2018, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a făcut un clasament al judeţelor cu cele mai multe şcoli care au toaleta în curte, iar Suceava ocupa locul II, după Vaslui şi înaintea Botoşaniului. Aşadar, pe lângă problema infrastructurii precare, problemă care oricum împiedica zecile de mii de elevi din Suceava să respecte ca la carte regulile de igienă la şcoală, acum a apărut şi COVID-19, care complică şi mai mult situaţia.

Mai sunt doar câteva zile până la deschiderea noului an şcolar, iar directorii unităţilor de învăţământ nu-şi mai văd capul de treburi. În ultima săptămână au participat la fel de fel de şedinţe, videoconferinţe, întâlniri cu părinţii şi cu inspectorii şcolari în încercarea de a adopta cele mai bune soluţii pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Efortul este uriaş mai ales că-n judeţul Suceava populaţia şcolară numără 114.000 de preşcolari şi elevi care învaţă în peste 700 de unităţi de învăţământ, dintre care mai puţin de 300 au autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică. 

În 2018, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a făcut un clasament al judeţelor cu cele mai multe şcoli care au toaleta în curte, iar Suceava ocupa locul II, după Vaslui. Pe locul III se situa Botoşani. 

Aşadar, pe lângă problema infrastructurii precare, ploblemă care oricum îi împiedica pe zeci de mii de elevi din Suceava să respecte regulile minime de igienă la şcoală, acum a apărut şi COVID-19 care complică şi mai mult situaţia.

Întrebat dacă elevii care învaţă în şcoli cu toaleta în curte au cum să respecte în mod realist regulile de sanitaţie, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Grigore Bocanci, a recunoscut că „nu putem compara, dar se depun eforturi”. „Acolo unde nu sunt, se vor pune rezervoare cu apă în aşa fel încât elevii să se poată spăla pe mâini după folosirea grupurior sanitare. Nu trebuie să lipsească săpunul şi dezinfectantul”, a declarat Grigore Bocanci.

Nu sunt suficienţi medici

Specialiştii Ministerului Sănătăţii au recomandat efectuarea triajului epidemiologic în fiecare zi, după începutul anului şcolar acolo unde se fac cursuri prin prezenţă fizică. Problema este că-n judeţ sunt 20 de medici de medicină şcoală şi 75 de asistenţi medicali. Dacă nu se implică medicii de familie şi asistenţii comunitari, atunci triajul va pica în sarcina cadrelor didactice.

Avem internet, dar n-avem semnal

În mod teoretic, în cele mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, şcoala ar trebui să înceapă în scenariul verde, dar va începe în conformitate cu scenariul galben, pentru că deşi numărul bolnavilor de COVID-19 este sub limita stabilită de lege, unităţile şcoare n-au suficient spaţiu ca să respecte distanţa fizică între bănci şi implicit elevi. 

De pildă, la o altă unitate de învăţământ din judeţ, la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, conducerea propune scenariul galben, în care preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi elevii din clasele V, VIII, IX şi XII să meargă la şcoală. Restul claselor, împărţite în două grupe, vor merge pe sistemul hibrid, în care o parte dintre elevi vor merge la şcoală, iar alţii vor învăţa online, prin rotaţie, probabil o săptămână la şcoală, o săptămână online.

În municipiul Suceava, rata infectărilor este de sub 1 la mia de locuitori. Cu toate acestea, directoarea de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, prof. Gabriela Mihai, ne-a spus că scenariul hibrid este potrivit pentru şcoala pe care o conduce. Ora de curs va avea 55 de minute, dar în acest timp elevii, prin rotaţie, vor avea o pauză cuprinsă între 10 - 15 minute. Profesorilor le rămâne doar o pauză de 5 minute, pentru a schimba clasa unde trebuie să susţină lecţia.

Pe e altă parte, inspectorul general al IŞJ Suceava susţine că toate şcolile din judeţ au internet. Numai că-n zona de munte există probleme legate de semnal. „Fluctuează semnalul în localităţile din zona de munte, aici este problema. Noi avem echipamente de conectare la internet în toate şcolile, dar în unele locuri avem probleme cu semnalul”, a mai spus Grigore Bocanci.

15.000 de solicitări pentru tablete

Dacă şcolile se pot lăuda că s-au dotat cu echipamente electronice pentru susţinerea cursurilor online, elevii întâmpină dificultăţi. 15.000 de copii au depus cereri ca să obţină o tabletă de la Ministerul Educaţie. Numai că nu se ştie când vor intra în posesia acestora pentru că ministerul nu a finalizat licitaţia de achiziţie. În încercarea de a rezolva problema, Primăria Suceava a anunţat că vrea să cumpere 1.000 de tablete.

Vă mai recomandăm:

Laura Codruţa Kovesi, interviu fără menajamente la BBC. Cum a răspuns la întrebările directe despre „serviciile secrete” şi „statul paralel”

Director de instituţie publică, agresor sexual. A şantajat mai multe funcţionare pentru a se culca cu el

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite