Cum se tratează adecvat problema polipilor. Medic ORL: „Indicaţia şi operaţia nu se fac de pe o zi pe alta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Operăm sau nu aşa-numiţii polipi?“, este întrebarea la care foarte mulţi părinţi aşteaptă ani de zile răspunsul, când copilul lor se confruntă cu probleme de respiraţie, dar nu numai. În ce cazuri este indicată intervenţia operatorie şi cine decide.

Trei-patru episoade de răceală într-un sezon rece sunt absolut normale, spun specialiştii, doar că sunt părinţi care nici nu l-au tratat bine pe cel mic, pentru că apare brusc o nouă viroză, o otită seroasă, o amigdalită etc. Copilul începe să respire cu greutate pe nas chiar şi în afara episoadelor acute şi intră în discuţie varianta intervenţiei operatorii. Doar că, aici, părerile sunt împărţite. „Degeaba îl operezi, recidivează!“, auzi dintr-o parte, „nu-ţi dai seama cât rău îi faci, dacă-l ţii aşa!“, auzi din altă parte, încât la un moment dat să iei o hotărâre în acest sens devine foarte greu.

Decizia ar trebui să aparţină exclusiv medicului specialist, spune medicul cu specialitatea ORL Liana Moisă, chiar dacă medicul de familie şi medicul pediatru le sunt, de obicei, mai aproape părinţilor. Asta pentru că specialistul va face diferenţa între episodul acut şi pericolul pe termen lung, după investigaţii serioase.

Ce sunt „polipii“?

„Aşa-numiţii polipi sunt de fapt vegetaţii adenoide sau aşa-numita amigdală faringiană. O amigdală asemănătoare cu amigdalele palatine şi cu amigdala de la baza limbii, toate formând cercul limfatic al lui Waldeyer, numit aşa după anatomistul care l-a descris. Vegetaţiile adenoide sunt aşa-numiţii polipi de care ştiu părinţii. Aceste vegetaţii adenoide se inflamează  şi se infectează repetitiv şi creează obstrucţie nazală cvasi-permanentă prin mărimea lor. În afară de obstrucţia nazală pot cauza şi tulburări de auz.  În sensul că în rinofaringe, în spatele nasului adică, sunt orificiile de drenaj ale urechii, deci ale trompei lui Eustache. Dacă vegetaţiile sunt prea mari, obstruează aceste orificii, urechea nu se aeriseşte bine, se produce aşa-numita otită seroasă cu tulburări de auz la copii. Dacă avem pe de o parte infectarea acestor vegetaţii, iar pe de altă parte tulburările de auz, se poate pune indicaţia operatorie. (...) Dacă are otită seroasă, respiră numai pe gură şi are multiple infecţii intercurente este bine să se pună indicaţia operatorie“, spune medicul.

Lucrurile nu sunt însă, nici măcar în acest punct, în alb şi negru, ci specialistul va pune indicaţia după investigaţii amănunţite.

Ce probleme determină vegetaţiile adenoide

Un copil care se confruntă cu astfel de probleme are foarte mult de suferit, ne lămureşte medicul. „Obstrucţia nazală şi respiraţia bucală sunt foarte păguboase la copil. Creierul nu se oxigenează bine, iar respiraţia pe nas este esenţială pentru purificarea aerului care intră în plămâni şi pentru încălzirea lui. De exemplu, aerul inspirat pe nas la 0 grade Celsius ajunge în gât şi în plămâni la 36 de grade şi purificat 80%, pentru că nasul are nişte filtre, acei cili care opresc impurităţile şi microbii“, ne lămureşte medicul.

Respiraţia bucală are şi alte complicaţii. Amigdalele se inflamează mai des, se măresc, prin urmare decizia de a opera „polipii“ devine necesară. „La un copil este mai bine să scoţi vegetaţiile dacă sunt probleme şi să urmăreşti ce se întâmplă cu amigdalele“, mai spune medicul. La amigdalectomie se poate de asemenea ajunge, după îndepărtarea vegetaţiilor, „când se dovedeşte prin mijloace medicale moderne că sunt factor de infecţie sau când sunt atât de mari încât şi ele, la rândul lor, dau tulburări de respiraţie“, ne lămureşte specialistul.

Copiii cu o astfel de suferinţă, spune medicul,  prezintă şi alte particularităţi. Din cauza respiraţiei pe gură maxilarul se deformează, iar dentiţia definitivă nu se mai instalează aşa cum ar fi normal. Apar probleme de creştere, probleme de atenţie, otite seroase, care de obicei nu se manifestă cu durere, însă în timp putem observa că cel mic dă televizorul mai tare, spre exemplu. Problemele de auz pe care le determină otitele, deşi nu sunt mari, pot fi ireversibile. „Scoaterea vegetaţiilor adenoide este esenţială la un moment dat“, spune medicul, amintind că astăzi decizia nu se ia „de pe o zi pe alta“ şi că investigaţiile preoperatorii durează zile bune, implicând examene în care sunt  solicitaţi medici din mai multe specialităţi. „Nu te mai bazezi doar pe aspectul faciesului copilului, îl consulţi şi iei hotărîrea. Indicaţia operatorie se pune cu multă parcimonie, nu te repezi. A fost o vreme, în anii ’60-’70, în care se opera relativ uşor, dar astăzi se fac investigaţii multiple, operaţia la copii se realizează cu anestezie generală, indicaţia şi operaţia nu se fac de pe o zi pe alta. Bineînţeles că pacientul are dreptul şi la o a doua, chiar o a treia părere, important este la cine o caută“, mai spune medicul.

Se regenerează, sau nu, „polipii“

Un alt element care îi pune pe părinţi în cumpănă este inforamţia că „polipii oricum se regenerează“. „Vegetaţiile adenoide odată scoase nu se regenerează. Se pot regenera polipii alergici, care au cu totul altă etiologie şi care sunt situaţi în fosele nazale. Dar este o altă boală, se fac nişte confuzii. (...) Şi polipii din fosele nazale se scot când fac obstrucţie nazală, când fac infecţii recurente, sinuzite secundare din cauza obstrucţiilor recurente şi aşa mai departe“, ne lămureşte medicul primar Liana Moisă.

CITIŢI ŞI: Tratamentul miraculos care ţine timpul în loc. Geriatru: „Mai sunt unii care mă întreabă «Da’ ce cremă ne daţi?»“

Cocktail-ul uşor de preparat care face minuni vara pentru părul femeilor. „Trebuie ţinută o oră pentru efect optim“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite