Alexandru Gheorghe, locotenentul protestatar din Piaţa Universităţii, a câştigat procesul cu Ministerul Apărării. Acesta trebuie reintegrat în Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Gheorghe - Foto Adevărul
Alexandru Gheorghe - Foto Adevărul

Alexandru Gheorghe, tânărul care a fost exclus din armată după ce a protestat, în haine militare, în Piaţa Universităţii, a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu Ministerul Apărării Naţionale.

Instanţa supremă a admis recursul declarat de Alexandru Gheorghe împotriva sentintei civile nr. 5491 din 2 octombrie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a, de contencios administrativ si fiscal, şi a anulat Ordinul MP 98 din 22 februarie 2012 al Ministrului Apărării Naţionale.

Magistraţii instanţei supreme au înlocuit sancţiunea trecerii în rezervă cu cea a amânării înaintării în gradul următor timp de doi ani. De asemenea, au dispus reintegrarea lui Alexandru Gheorghe în rândul cadrelor active ale Ministerului Apărării Naţionale, care este obligat să-i plătească locotenentului salariile începând cu data trecerii în rezervă şi până la reintegrarea efectivă, cu dobânda legală pâna la data achitării efective.

Instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de acordare de daune morale, şi a obligat MAPN la plata de cheltuieli de judecată în valoare de 1.000 de lei. Decizia este irevocabilă. 

Exclus din armată după ce a protestat în uniformă militară

Alexandru Gheorghe a stârnit un val de dezbateri în toată ţara după ce a luat parte, în uniformă militară, la protestele din Piaţa Universităţii, din iarna anului 2012. Ulterior, locotenentul protestatar a fost exclus din Armată.  Faptele pentru care locotenentul Gheorghe Alexandru a fost găsit vinovat de către Consiliul de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană au fost: participarea la mitingul din Piaţa Universităţii, Bucureşti, purtarea uniformei militare pe timpul participării la proteste, neînştiinţarea comandantului despre deplasarea şi în alte localităţi pe timpul părăsirii garnizoanei şi acordarea de interviuri şi declaraţii reprezentanţilor mass-mediei civile, fără a păstra echidistanţa politică a armatei şi fără aprobarea comandantului unităţii.

Alexandru Gheorghe a contestat decizia în instanţă şi a pierdut în primă instanţă procesul, la Curtea de Apel Bucureşti. Locotenentul a făcut recurs şi, la mai bine de doi ani de la momentul excluderii din armată, a câştigat procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

În luna iunie 2012, locotenentul s-a înscris în cursa pentru Primăria Municipiului Sibiu din partea Partidului Naţional Democrat Creştin, însă a obţinut doar 371 de voturi din cele 67.954 valabil exprimate în municipiul Sibiu, având un procent de 0,54 la sută din voturile exprimate. Cu acest rezultat, locotenentul s-a clasat pe penultimul loc în bătălia electorală de la Sibiu, fiind al nouălea din cei 10 candidaţi în funcţie de numărul de voturi primite. 

Alexandru Gheorghe "Nu am cuvinte"

Contactat de Adevărul, Alexandru Gheorghe a spus că nu comentează decizia instanţei. "Momentan, până nu iau contact cu cei de la MAPN, nu mai comentez public", a spus Alexandru Gheorghe.

Acesta a adăugat că este extrem de emoţionat, fără cuvinte după decizia instanţei. "Nu am cuvinte, deocamdată, încerc să îmi revin, când o să ştiu mai multe lucruri atunci o să comentez mai mult, deocamdată nu am ce comenta", a mai declarat, pentru Adevărul, Alexandru Gheorghe. 

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Locotenentul Alexandru Gheorghe: „Dacă va fi să ies vreodată din sistem, nu o voi face pe uşa din dos!"

Locotenentul de doar 27 de ani care a pus pe jar o ţară întreagă, apărând în mijlocul protestatarilor îmbrăcat în uniforma militară, a vorbit cu reporterii „Adevărul" despre cum i s-a schimbat viaţa în ultimele 24 de ore. 

Membrii Consiliului de Judecată din Flotila 71 Aeriană au decis în unanimitate trecerea în rezervă a locotenentului protestatar

Consiliul de Judecată format din cinci colegi ai locotenentului Alexandru Gheorghe a decis, luni seară, excluderea din Armată a acestuia. Redăm integral comunicatul oficial emis de către Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii. 

Alexandru Gheorghe: „Am propus ca Armata să preia timp de o lună administrarea ţării"

Locotenentul Alexandru Gheorghe a declarat, la terminarea programului de lucru, că nu a fost în niciun fel sancţionat deocamdată de către conducerea unităţii din Câmpia Turzii. De asemenea, acesta a arătat că soluţia pe care a propus-o, miercuri, pentru aplanarea conflictelor a fost respinsă de către superiori. 

Alexandru Gheorghe: „Mă simt exact ca Victor Petrini în beciurile Securităţii!"

Mai mulţi susţinători ai locotenentului Alexandru Gheorghe protestează, în acest moment, în faţa Flotilei 71 Câmpia Turzii. Aceştia poartă pancarte cu mesaje de susţinere a locotenentului, precum şi poze cu ofiţerul. 

Vezi de ce a ales locotenentul Alexandru Gheorghe să intre în Armată
Originar din Sibiu, tânărul ofiţer care li s-a alăturat protestatarilor din provine, după cum însuşi mărturiseşte, dintr- o familie de oameni simpli. A urmat un liceu economic, însă spune că de mic şi-a dorit să devină militar. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite