Satu Mare: Mii de sătmăreni îşi pierd ajutorul de încălzire în prag de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Mii de sătmăreni îşi pierd ajutorul de încălzire în prag de iarnă
Satu Mare: Mii de sătmăreni îşi pierd ajutorul de încălzire în prag de iarnă

Din cei 13.000 de beneficiari din ultimii doi ani, aproximativ 7000 vor primi ajutoare. Angajaţii Serviciului Public de Asistenţă Socială au început triajul dosarelor depuse.

Sătmărenii care realizează venituri nete de peste 425 de lei pe membru de familie nu vor mai primi ajutor pentru încălzirea locuinţelor pentru sezonul rece 1 noiembrie 2009-31 martie 2010, în această situaţie aflându-se mii de persoane. „Din cele 13.175 de familii care au beneficiat în ultimii doi ani de ajutoare pentru încălzirea locuinţelor cu gaze naturale sau lemne, aproximativ 7.000 vor mai primi ajutor” a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), Adrian Bălaj.

Oamenii sunt disperaţi

Aurica Lenghel este supărată pentru că s-au modificat plafoanele. Cu o pensie de 425 lei, cât primea în octombrie, femeia beneficia de ajutorul de încălzire, în valoare de 180 de lei. „De la 1 noiembrie se majorează din nou pensia cu 3% şi astfel nu o sa mă mai încadrez în plafonul stabilit. Mă descurc enorm de greu cu banii“, spune Aurica Lengel. Aceasta mai declară că o are în îngrijire pe nepoata sa, de numai 5 ani, însă nu are niciun act semnat că minora s-ar afla în tutela bunicii. „Mi-au spus că trebuie să merg la notar pentru a reglementa situaţia nepotei mele. Nu înţeleg de ce în anii trecuţi nu am avut nevoie de aşa ceva. Dacă nu reuşesc să obţin actele, nu voi mai beneficia de ajutorul de încălzire“, spune revoltată femeia.

Angajaţii Serviciului Public de Asistenţă Socială susţin că multe familii recurg la diverse „şiretlicuri“ pentru a intra în posesia ajutorului de încălzire. „Sunt copii care stau doar pe perioada iernii la bunici, mătuşi şi alte rude, doar pentru a se încadra în noul plafon. Am avut suficient de multe cazuri de acest gen. La fel de mulţi sunt cei care nu declară în întregime veniturile familiei sau ascund membrii care realizează venituri. Tentativele de fraudare sunt tot mai mari“, spune Adrian Bălaj, purtător de cuvânt al Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare.

Plafoane micşorate

Sătmărenii cu venituri de până în 155 de lei pe membru de familie, vor beneficia de ajutor integral la factură. Familiile cu venituri cuprinse intre 155 si 260 de lei primesc ajutoare care acoperă 70- 80% din plata facturilor iar cei care câştigă între 260 de lei şi 425 de lei pe membru vor beneficia de o reducere cuprinsă între 40 şi 60%.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite