Neamţ: Mănăstirea din Moldova uitată de credincioşi
0Lăcaşul de la Bisericani, unde se spune că s-a arătat Fecioara Maria, este o enigmă şi pentru localnici
Schitul ctitorit de domnitorul Ştefan cel Mare în anul 1499 a fost redeschis credincioşilor în urmă cu 20 de ani.
Mărturiile rămase sunt cioata stejarului în care s-a arătat Fecioara Maria, icoana pictată de cuviosul Iosif şi aşezată în locul apariţiei, precum şi grota în care acesta a trăit în urmă cu peste 500 de ani. Mănăstirea de aici a fost redeschisă imediat după evenimentele din 1989. O nouă biserică este construită acum de o echipă de doar 12 călugări.
„Noi am vrea cât mai repede să terminăm de construit mănăstirea, dar numai Dumnezeu ştie când o vom finaliza“, spune stareţul Serafim.
Vechea biserică, a cărei temelie a fost pusă în anul 1499 în urma unui ordin al domnitorului Ştefan cel Mare, a rămas în fosta incintă a mănăstirii, acum sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză.
Grotă pierdută în iarbă
Deasupra cioatei rămase din vechiul stejar, s-a ridicat de câţiva ani o bisericuţă, care este mai tot timpul deschisă. Stareţul Serafim mai spune că zilnic vin să viziteze locul câte 30 - 40 de credincioşi. Grota în care a trăit Sfântul cuvios Iosif se află în livada sanatoriului, la circa un kilometru de bisericuţa cu cioată. Aici a fost centrul unui ansamblu de adăposturi săpate în pământ, în care se ţinea regula neadormirii şi a rugăciunii minţii.
Singura care s-a păstrat până astăzi este grota pătrunsă de umezeală. În interior, se mai vede un singur petec dintr-o frescă pictată nu se ştie când. Permanent arde o candelă sau câteva lumânări aprinse de bolnavii de la sanatoriu. „Numai vizitatorii care nu sunt grăbiţi trec şi pe la grota Sfântului cuvios Iosif“, spune cu tristeţe stareţul Serafim.
Ca să ajungi la locul în care a pustnicit cel căruia i s-a arătat Fecioara Maria trebuie să te strecori peste un pârleaz metalic. După o alee şerpuită pe dealul livezii urmează o cruce de marmură neagră, sub care numai dacă te călăuzeşte cineva găseşti intrarea în grotă. Minunea de la Bisericani a rămas necunoscută chiar şi pentru unii localnici.
„Mulţi credincioşi nu ştiu de apariţia Fecioarei Maria în această zonă. Sperăm însă să vină cât mai mulţi vizitatori mai ales că drumul de la Bisericani va fi asfaltat în întregime anul acesta“, a declarat Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, pe teritoriul căreia se află mănăstirea.
Ce spune legenda
În timpul domniei lui Ştefan cel Mare, sihaştrii de la Bisericani, forţaţi de invaziile frecvente ale turcilor şi tătarilor, au plecat la Muntele Athos. După ce au pornit la drum, cuvioşii Iosif şi Chiriac au fost opriţi de apariţia Fecioarei Maria într-un stejar, care le-a spus să rămână, că şi aici este grădina Maicii Domnului. Cuviosul Chiriac nu a supravieţuit minunii şi a murit a doua zi. Trupul Sfântului Chiriac ar fi fost depus înainte de înmormântare în grota cuviosului Iosif.