Avertizare pentru turiştii care urcă în aceste zile pe Ceahlău. Riscurile unei ascensiuni la -50 de grade resimţite de corpul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii supraveghează traseele din Ceahlău FOTO: Salvamont Neamţ
Salvamontiştii supraveghează traseele din Ceahlău FOTO: Salvamont Neamţ

Salvamontiştii din Neamţ îi pun în gardă pe turişti că în următoarele zile temperaturile medii prognozate pentru zona Parcului Naţional Ceahlău vor fi de -20 de grade. Vântul poate amplifica efectele frigului, iar riscurile pentru sănătate sunt mari.

Avertizarea emisă de Serviciul Salvamont Neamţ se referă la perioada zilele de final de an şi până duminică, 3 ianuarie, atunci când vremea prognozată pentru zona Parcului Naţional Ceahlău se anunţă extrem de friguroasă. 

Conform avertizării meteo, pentru ultimele două zile din an temperaturile medii coboară până la -17, respectiv -19 grade Celsius, şi sunt posibile ninsori slabe. În primele trei zile din 2016 se lasă un ger crunt, cu temperaturi de -20, -22 de grade Celsius, şi nu mai sunt anunţate ninsori. 

„Ceea ce amplifică mult senzaţia de frig este vântul, astfel că, la -22 de grade, coroborat cu rafale de 100 de km/h face ca organismul să resimtă temperaturi de -50, -60 de grade. Cei care vor să urce pe Ceahlău în aceste zile trebuie să aibă echipament de protecţie calitativ, adică bocanci, haine şi pantaloni adecvate pentru astfel de temperaturi. Trebuie neapărat mănuşi şi căciuli“, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Risc de hipotermie şi degerături

Specialiştii spun că o ascensiune fără echipament de protecţie adecvată poate avea urmări grave pentru sănătate. În afară de afecţiuni ale căilor respiratorii care pot apărea, sunt şi riscuri de hipotermie sau degerături la picioare ăi la mâini.

„Dacă scoţi mâna din mănuşă ca să răspunzi la telefon, poţi să te alegi cu degerături la degete. Probleme pot să apară şi dacă-ţi dai jos căciula din cap. Sunt mici detalii care fac diferenţa în astfel de condiţii de urcare a muntelui şi din cauza cărora au apărut necazuri“, mai spune şeful Serviciului Salvamont.

În această perioadă a anului, cabana Dochia, din vârful muntelui este rezervată în întregime, iar staţiunea Durău este de asemenea ocupată de turiştii care au venit să petreacă Revelionul.

„Traseele spre vârful muntelui care nu prezintă riscuri sunt cele nu parcurg zonele expuse vântului. Cel mai sigur este din Izvorul Muntelui, prin Lutul Roşu, fiind mai ferit. După ce ai ieşit din traseu, mai sunt doar 400 de metri până la cabană. Un traseu periculos este Durău – Fântânele - Toaca - cabana Dochia, deoarece se merge circa o oră pe creastă, în bătaia vântului“, a mai precizat Papalicef. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite