Iasi: Avalanşă de tentative ciudate de suicid în august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasi: Avalanşă de tentative ciudate de suicid în august
Iasi: Avalanşă de tentative ciudate de suicid în august

Chiar dacă beneficiază de ajutorul medicilor şi psihologilor, o parte dintre aceştia revin periodic pe patul de spital.

 Ieşenii aleg metode tot mai ciudate să-şi pună capăt zilelor. Psihologii de la Centrul Integrat Regional de Tratamente Intoxicaţii Traume şi Arsuri (CÎRTIŢA) susţin că cei care recurg la astfel de gesturi au deficienţe de adaptare şi cad foarte uşor în extreme.


„Majoritatea celor care vor să se sinucidă sunt tineri, spun că nu vor mai face niciodată acest lucru, dar o parte dintre ei revin“, a spus Cătălina Neculau, psiholog voluntar în cadrul CÎRTIŢA. Ea a precizat că sunt foarte multe cazuri sociale, persoane care au rămas fără serviciu, fără casă sau câştigă mai puţini bani. Nu lipsesc nici certurile amoroase.


Metode tot mai „originale“


Numai într-o singură zi au ajuns la Spitalul de Urgenţe trei pacienţi care au „testat“ metode ciudate. Un bărbat de 56 de ani a mâncat un calup de săpun de casă pentru că era depresiv, iar un tânăr de 19 ani din localitatea Scânteia şi-a injectat mercurul de la un termometru în braţ după ce s-a certat cu iubita. O femeie a ajuns pe patul de spital după ce a vrut să se sinucidă înghiţind vopsea de păr. Toţi aceşti pacienţi şi-au revenit în urma tratamentelor aplicate. În august au fost înregistrate şi tentative violente de suicid.


Un bărbat din localitatea Voineşti s-a înjunghiat în abdomen, după ce s-a certat cu fratele pe care l-a înjungiat în piept. Agresorul a ajuns în final la Socola. Mult mai dificilă a fost situaţia unei tinere de 19 ani care a încercat să-şi pună capăt zilelor deşi era însărcinată în luna a şaptea.


După ce iubitul a anunţat-o că nu mai vrea să se căsătorească cu ea, fata a luat otravă pentru şoareci. Un alt tânăr, de 28 de ani, a încercat să se sinucidă de două ori în decurs de câteva ore, iar în registre apare cu alte două tentative în ultimii doi ani. Cel mai violent caz înregistrat în august a fost la Bacău, unde în plină stradă, un tânăr şi-a omorât prietena cu cuţitul apoi s-a înjunghiat.


În cele din urmă, bărbatul a murit la spital. Instabilitatea emoţională şi incapacitatea de a se adapta la o nouă situaţie l-a determinat să recurgă la acest gest disperat în urma căruia au murit doi oameni. Specialiştii susţin că persoanele care se simt în nesiguranţă şi care nu reuşesc să-şi revină singure din diverse probleme ar trebui să recurgă la ajutorul spihologilor. Numai că de cele mai multe ori, situaţia materială şi preconcepţiile îi ţin departe de ajutorul specializat.
„La psihiatru pacienţii ajung după ce comit o faptă de cele mai multe ori. Noi trebuie să lucrăm cu ei să-i determinăm să-şi schimbe viziunea asupra vieţii. Dar în contextul actual, este din ce în ce mai dificil”, a precizat Gabriel Cumpei, medic psihiatru.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite