FOTO Goana după paşaport. Au încercat în trei judeţe să facă un act de călătorie pentru un bebeluş

FOTO Goana după paşaport. Au încercat în trei judeţe să facă un act de călătorie pentru un bebeluş

La rând la Paşapoarte, în Iaşi FOTO Simona Stanciu

O familie din Republica Moldova, care locuieşte în Austria, a căutat cu disperare să obţină un paşaport temporar pentru băieţelul de câteva luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

După câteva zile de stat la uşa serviciilor de Paşapoarte din trei judeţe, o mamă cu doi copii aştepta, miercuri dimineaţă, într-un capăt al holului instituţiei din Iaşi. De luni încearcă să facă un act de călătorie pentru băieţelul de doar câteva luni.
   
„Suntem de luni pe drumuri, veniţi din Austria. Acolo, fost la consulat, dar nu au paşapoarte temporare. Am venit cu titlu de călătorie de acolo şi am căutat să fac paşaport pentru copil. Am fost la Satu Mare, la Baia Mare şi am ajuns la Iaşi. Avem o înmormântare şi trebuie să ajungem acasă. Am fost la Satu Mare unde erau la rând 75 de persoane. Acolo ni s-a spus: «Nu staţi, că nimeni nu vă face nimic aşa de repede!». Am venit mai încoace, spre Moldova. Am ajuns la Baia Mare, acolo nu era aglomerat, totul era online, dar ni s-a spus să venit joi. Cum avem această urgenţă am decis să venim mai aproape de Moldova. Marţi noapte am ajuns în Iaşi, iar miercuri dimineaţă, la ora 5.00, ne-am aşezat la rând“, a povestit Angela, care-şi ţinea în braţe copilul.
   
Pentru ea, soţ şi fetiţa mai mare are deja acte de călătorie, iar acum speră ca într-un final să ridice în regim de urgenţă paşaportul băieţelului, pentru a putea călători mai departe spre Republica Moldova. 
   
Miercuri dimineaţă, la ora 7.30, la rând la bonuri de ordine erau câteva zeci de persoane. Cei mai mulţi stranieri fac actele pe o perioadă de un an pentru că nu-şi permit să piardă aproape o lună pentru un act valabil 3 sau 5 ani. 
 
„Muncesc în Italia, am venit să fac paşaportul copilului meu care are şase ani şi jumătate. Până acum am făcut actele la consulat, acum e prima dată când fac în ţară. O să-l fac temporar pentru că nu am timp să aştept. Aşa îl primesc în două zile, dar va trebui să-l refac peste un an“, a spus Mihaela., o altă mamă care aşteptat la rând la bonuri. 
 
 
 
Stranierii care doresc acte valabile câţiva ani trebuie să dea dovadă de multă răbdare. „Am venit la începutul lunii, am primit bon de ordine pentru 11 august, iar pentru a ridica actul mai trebuie să aşteptăm două săptămâni. Am încercat să fac programare online încă din mai, dar nu se găseau locuri libere decât pentru septembrie, cel mai devreme“, a povestit Bogdan, tatăl a două fetiţe, care a venit împreună cu familia din Germania. 
 
Cei mai mulţi funcţionari de la Serviciul Paşapoarte din Iaşi lucrează ore suplimentare, iar ghişeul pentru eliberat bonuri de ordine este deschis chiar mai devreme faţă de ora anunţată oficial. Cu toate acestea, luna august este cea mai aglomerată din an, potrivit reprezentanţilor Serviciului Paşapoarte din Iaşi.
 
 
 
 
 
Citeşte şi: 
 
citeste totul despre: