Exponatul lunii din muzeul devean: cărţi bisericeşti rare din secolele trecute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumele reunite fac parte din colecţia de carte veche a muzeului din Deva.
Volumele reunite fac parte din colecţia de carte veche a muzeului din Deva.

Două volume rare de literatură bisericească, publicate de călugării erudiţi din secolele XVIII şi XIX, sunt prezentate la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, sub forma unui colligat. Cărţile reprezintă exponatul lunii aprilie la muzeu.

Angajaţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva au restaurat două volume de literatură religioasă, vechi din secolele trecute, şi le-au reunit într-un colligat. Piesa este exponatul lunii aprilie şi poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii aprilie 2015 face parte din colecţia de carte veche a MCDR, fiind reprezentat de un colligat, ce conţine veritabile mostre de literatură bisericească originală. Practic este vorba despre două cărţi legate împreună ce au fost reeditate la Blaj, în anul 1816. Primul volum, „Floarea adevărului pentru pacea şi dragostea de obşte”, publicat iniţial în 1750, este o lucrare realizată de vicarul Petru Pavel Aron şi de călugării erudiţi stabiliţi în Mănăstirea Sfânta Treime din Blaj. Cel de-al doilea, intitulat „Păstorniceasca poslanie” sau „Dogmatica învăţătură a Besearicii răsăritului” a fost scrisă tot de Petru Pavel Aron şi a fost imprimată în acelaşi centru tipografic la 1760”, a informat muzeul devean.

colligat

Restaurarea colligatului a fost realizată în cadrul laboratoarelor de restaurare ale MCDR Deva, în timp ce refacerea elementelor de legătorie la volumul amintit se datorează Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.


Vă recomandăm şi:

Cele mai valoroase volume din colecţia de carte veche a muzeului din Deva vor fi prezentate într-o expoziţie inedită

O serie de cărţi rare care au circulat în Transilvania în secolele trecute, va face parte din expoziţia organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Căile ferate din Transilvania secolelor trecute sunt prezentate într-o expoziţie inedită, la muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva inaugurează o expoziţie dedicată istoriei căilor ferate din Transilvania. Evenimentul va avea loc joi, de la ora 11, la Palatul Magna Curia din Deva.

Descoperirea din incinta Sarmizegetusei va fi expusă, după doi ani. Matriţa bijutierului dacilor e unică

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva pregăteşte cea mai importantă expoziţie din acest an, în care va fi prezentată matriţa antică descoperită în urmă cu aproape doi ani, după Sânziene, în situl Sarmizegetusa Regia. Cercetătorii consideră că obiectul unic ar fi aparţinut unui bijutier care a trăit în urmă cu două milenii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite