EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului
0Adevărul de Seară Hunedoara publică în premieră imaginile de colecţie din istoria Hunedoarei, realizate în anii 1950 şi 1960, când în împrejurimile oraşului aflat la acea vreme în plină dezvoltare se stabileau primii colonişti veniţi să muncească în uzinele siderurgice
Cartierele de blocuri ridicate imediat după război fuseseră sufocate de sutele de barăci din lemn, acoperite cu carton, în care familii numeroase trăiau în mizerie.
Cartierele sărace din municipiul Hunedoara, interzise în miez de noapte
Crimă în ghetourile Hunedoarei: un bărbat a fost înjunghiat în apartamentul concubinei
Gelu Bodea, în vârstă de 75 de ani, îşi aminteşte cu emoţie de disperarea primilor ani care au urmat celui de-al doilea război mondial. „La Hunedoara, veniseră mii de oameni din toate colţurile ţării. Oraşul, cu mahalalele lui, devenise un „El Dorado” al celor alungaţi de foamete din Moldova şi Oltenia.
REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari
Timp de zece ani am trăit în barăci, fără apă şi canalizare, până acestea au fost demolate pentru a lăsa loc blocurilor”, povesteşte hunedoreanul, care a lucrat 35 de ani ca oţelar.
În prezent, terenul fostelor colonii şi mahalale hunedorene Bataga, Stufiţi, Severin şi Gazometru, din primii ani de comunism, este acoperit de clădirile celor mai mari cartiere ale municipiului.
Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.