Meserii greu încercate de ger. Angajatorii au obligaţii faţă de muncitori abia când temperaturile ajung la -20 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă o zi de ger, în special dimineaţa şi seara, afectează mai ales pe cei care muncesc în aer liber. Lucrătorii de la salubritate nu ies din casă decât îmbrăcaţi cu mai multe rânduri de haine. Comercianţii care vând în pieţe nici nu prea mai au curaj să iasă la tarabă. Iar cei care îşi asumă totuşi acest risc, o fac doar pentru câteva ore. În final sunt bucuroşi că reuşesc să facă puţină vânzare.

La -10 grade, lucrătorii societăţii de salubritate din Galaţi se încălzesc cel mai uşor.. muncind. Domnul Ştefan Muşat a fost sudor naval înainte şi e obişnuit cu frigul. Recunoaşte că cel mai greu este începutul. "Ieri a fost şi mai frig şi tot nu am murit. Ne-am învăţat cu condiţiile ăstea. E greu dimineaţa până intri în treabă şi după aia gata", ne-a declarat Ştefan Muşat, lucrător Ecosal. La doar câţiva metri distanţă, domnul Silviu Ionescu, în vârstă de 45 de ani, descărca containerele în maşina de salubritate. Pentru a nu mai simţi gerul, s-a îmbrăcat cu simţ de răspundere. "Am vestă, am geacă, am plover, am pantaloni indispensabili pe dedesubt, bocanci foarte încăltaţi, cu două perechi de ciorapi. Ce să ne facem? Suportăm frigul pentru că trebuie să ne facem datoria", ne-a mărturisit Silviu Ionescu. 

Un ceai, o cafea sau o pauză de cinci minute în maşină sunt alte metode la care lucrătorii apelează pentru a se încălzi. "Nu ştiu cam câte grade sunt dar simt că e cald, faci treabă, te încălzeşti. Şi plus că sunteţi bine îmbrăcat, se vede. Da, sunt bine îmbrăcat, dacă eram mai dezbrăcat era altceva", ne-a declarat unul dintre lucrători. Altul ne-a mărturisit că "mai facem pauze, când e mai greu facem şi pauze." Gerul a speriat în schimb producătorii din pieţele gălăţene. Un singur comerciant, mai curajos, a ieşit cu marfa la tarabă, în încercarea de a face măcar puţină vânzare. Este vorba despre doamna Mioara Ursache, care aşteaptă clienţii la fructe. "Nu putem sta nici afară mult, undeva la 7,8 grade pe minus începe să îngheţe marfa şi decât să îngheţe, le strângi sus şi pleci acasă. Ăstea sunt condiţiie. Dar am observat că vânzarea e mult mai bună când stau afară. E altceva", ne-a declarat femeia. 

Potrivit legii, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime de lucru pentru angajaţi abia atunci când temperaturile scad sub -20 de grade. "Trebuie să se asigure spaţii de termoreglare a lucrătorilor, a unor spaţii încălzite pentru ca lucrătorii să pot întrerupe lucrul şi să se încălzească, asigurarea de ceai fierbinete, 0.5 – un litru de persoană pe schimb", ne-a explicat Viorel Dumitru, inspector şef adjunct la ITM Galaţi. 

În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1500 de lei şi 2500 de lei. Galaţiul, alături de alte 31 de judeţe, s-a aflat în ultimele zile sub atenţionare de cod galben de frig şi ger.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite