Jarcovia, o delicatesă lipovenească. Care este ingredientul folosit pentru aroma deosebită a preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jarcovia este o specialitate din zona Dobrogei, care se prepară cu doar câteva ingrediente, dar care face deliciul consumatorilor, dacă se respectă paşii de preparare.

Jarcovia este un preparat al bucătăriei lipoveneşti, ce se serveşte cu preponderenţă primăvara, pentru că ţăranii mai au castraveţi muraţi şi carne puse la păstrat de iarna. 

Orăşenii  pot achiziţiona ingredientele foarte uşor din piaţă, pentru acest preparat având nevoie de carne de porc, ceapă, castraveţi muraţi, foi de dafin, pastă de tomate, ulei de floarea soarelui, sare şi piper.

Primul pas este să tăiem cubuleţe carnea de porc, pe care o vom prăji apoi timp de 20 de minute în ulei la foc potrivit, iar la nevoie vom adăuga şi puţină apă. Important este ca bucăţile de carne de porc să nu fie excesiv prăjite, dar nici să rămână nefăcute.

Ingrediente:

-Carne de porc (fleică)-800 de grame;

-Ceapă-500 de grame;

-Castraveţi muraţi-500 de grame;

-Ulei de floarea soarelui-100 de grame;

-Pastă de tomate-200 de grame;

-Foi de dafin-2 grame;

-Sare şi piper, după gust.

”În uleiul rămas în tigaia unde am prăjit carnea, punem ceapa tăiată ”solzişori”, dar vom da focul la mic. Într-un vas vom pune un strat de ceapă, apoi unul de carne, unul de castraveţi, iar unul de ceapă şi tot aşa, până când am adăugat toate ingredientele amintite anterior”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Vasul va fi introdus apoi la cuptor la o temperatură medie, între 150 şi 180 de grade Celsius. Îl vom lăsa cam 25-30 de minute, încercând periodic preparatul să fie bine pătruns, iar carnea să fie făcută bine. Când se ridică grăsimea deasupra preparatului, e semn că acesta s-a făcut.

O aroma aparte o va da foaia de dafin, care va fi pusă între straturi. Pasta de tomate va fi diluată cu puţină apă, fiind adăugată peste preparat, care va mai fi introdus încă 10-15 minute la cuptor. Jarcovia se serveşte fie ca o musaca, fie sub forma unor porţii individuale, mai ales dacă avem nişte vase de lut mai mici.

Preparatul se poate servi cu mămăligă rece sau cu pâine. Recomandarea mestrului de artă culinară este ca în vasul unde a fost pregătit preparatul să fie adăugată la sfârşit o lingură de smântănă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite