Campanie „Adevărul de Seară” Ştii ce mănânci? Vezi aici ce ascunde banalul pateu de ficat!

Campanie „Adevărul de Seară” Ştii ce mănânci? Vezi aici ce ascunde banalul pateu de ficat!

Dr. Moroşanu explică ce e cu pate-urile. Foto: Adrian Obreja

Dr Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist, explică ce se ascunde sub etichete . Unul dintre alimentele care conţine mai multe substanţe şi componente nocive organismului decât cele benefice este pateul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rafturile alimentarelor şi al supermarketurilor sunt pline de produse care mai de care mai „naturale" şi „benefice" organismului. Cu reclame difuzate la nesfârşit pe posturile TV, frumos ambalate şi aşezate pe rafturi astfel încât să-ţi atragă atenţia, nu poţi trece pe lângă ele fără să cumperi măcar o dată. De curiozitate sau de poftă, după caz.

CITEŞTE ŞI:

Ultima descoperire a cercetătorilor!Sexul oral, mai periculos decât fumatul

Iată care sunt cele şapte principii pentru o alimentaţie curată

Etichete colorate

Foarte puţini dintre oameni stau însă şi se gândesc la ce se ascunde cu adevărat în spatele acestor etichete strălucitoare. În cele ce urmează vă prezentăm ce substanţe conţine un pate de porc, cât este natural şi cât reprezintă chimicale.

Această analiză este începutul unui serial despre nutriţie şi alimente pe care vi-l propune „Adevărul de Seară", ediţia de Galaţi.

Am cumpărat la întâmplare o cutie de pate de 100 grame. Nu contează marca. Mai toate pateurile sunt la fel. Iată ce ingrediente aşa-zis „naturale" sunt înscrise pe eticheta produsului: ficat de porc (20%), slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia, sare iodată, amidon din porumb, zahăr ceapă şi amidon din grâu. Numai „hrană naturală" de la un cap la altul!


Doctoriţa Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist, atrage atenţia că majoritatea ingredientelor menţionate aici sunt de fapt nocive sănătăţii.

„Dintre produsele naturale pe care eu le citesc aici, împotriva sănătăţii sunt foarte multe. Ficatul de porc conţine foarte mult colesterol. Slănina este un concentrat de acizi graşi saturaţi care au o contribuţie majoră la dezvoltarea aterosclerozei. Şoriciul este tot un concentrat de acizi graşi saturaţi. Soia nu are proteine de origină animală, nu conţine amino-acizi esenţiali. Carnea are aceşti acizi. Suntem bucuroşi că nu mâncăm carne, dar proteinele sunt necesare. Grăsimile nu. Este o concepţie greşită că orice mâncare din soia este bună. Soia nu are valoare biologică precum carnea", spune dr. Magdalena Moroşanu.


Lista ingredientelor din cutia de pate mai cuprinde şi stabilizatori (polifosfaţi, condimente, extract de drojdie, muştar, dextroză), emulgatori (esterii glicerolici ai acidului citric) şi agenţi de îngroşare (gumă guar şi gumă xantar).

Mâncare nedigerabilă!

Culmea, unele dintre aceste ingrediente nu sunt nici măcar digerabile.

„Guma guar este folosită pentru da elasticitate, să se întindă bine pe pâine. Nu are valoare biologică, nu aduce organismului energie, nu aduce nimic bun. Ba mai mult, aceste substanţe nu se digeră", mai spune dr. Moroşanu.


Alte substanţe ce se găsesc într-o cutie de pate sunt următoarele: antioxidant (acid citric, izoascorbat de sodiu), potenţiator de aromă (monoglutamat de sodiu), colorant (carmin) şi conservant (nitrit de sodiu).

„Am văzut aici trecut colorantul carmin. Nu este toxic, dar nici nu face deloc bine. Tot ce este în plus, străin organismului nu are o influenţă pozitivă. Acesta este un produs ce aduce mai multe substanţe nesănătoase", mai spune medicul nutriţionist.

100 de grame produs, 5% proteine

Singura componentă de origine animală dintr-un pate este ficatul de porc. În acelaşi timp, aceasta are şi ea dezavantajele ei.

„Din aceste 20 de grame de ficat de porc, proteinele benefice organismului reprezintă 5%. Mult prea puţin faţă de necesar. Acest pate este o cutie de 100 de grame de amestec din fel de fel de substanţe. Nu face bine. Ba din contra. Cu ce ne ajută dacă mâncăm astfel de produse?. Eu nu găsesc proteina sănătoasă din acest produs", spune dr. Magdalena Moroşanu, medicul diabetolog-nutriţionist în cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

citeste totul despre: