Eficienţă la  Spitalul “Sf. Pantelimon” din Focşani înseamnă tăierea analizelor pacienţilor şi a sporurilor angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul "Sf. Pantelimon" din Focşani
Spitalul "Sf. Pantelimon" din Focşani

Aceste măsuri fac parte din planul de eficientizarea a cheltuielilor adoptate de catre spital, aşa cum a cerut ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu.

Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani s-a raliat planului de austeritate propus de Ministerul Sănătăţii şi face economii pe toate planurile.

De suferit au atât cadrele medicale, cât şi pacienţii. Astfel, pentru a putea amortiza o parte din cheltuielile de personal, Spitalul a fost nevoit să  reducă din sporurile salariaţilor. Începând cu luna mai 2013, sporurile personalului medical din cadrul  Serviciului de Medicină Legală Vrancea au fost diminuate de la 100% la 50%.

De asemenea,  procentul pentru calculul tarifului orar al gărzilor s-a diminuat de la 50% la 35 % pentru gărzile din timpul săptămânii şi de la  100% la 80% pentru gărzile din zilele  de sărbătoare.

O altă măsură a vizat reducerea cheltuielilor cu investigaţiile paraclinice.

„Începând cu luna iunie,  la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani s-au luat măsuri de limitare a numărului de analize pe fiecare secţie şi compartiment pentru spitalizarea de zi.  S-a stabilit  un număr maxim de analize de laborator care poate fi recomandat de către medicii din cadrul spitalului. Contravaloarea analizelor recomandate suplimentar, peste numărul maxim aprobat, va fi suportată fie de pacient dacă analizele efectuate au fost la solicitarea acestuia, fie de către medicul care le-a prescris.
O măsură asemănătoare s-a  luat şi pentru spitalizarea continuă. În acest caz s-a instituit un pachet minimal de analize medicale. Se impunea aceasta limitare a investigaţiilor paraclinice deoarece, existau pierderi foarte mari din bugetul unităţii. Deşi nu era necesar, mulţi pacienţi apelau la metoda spitalizării pentru a nu fi nevoiţi să îşi achite singuri analizele de laborator.
Pentru a ţine evidenţa analizelor suplimentare spitalizărilor continue şi spitalizărilor de zi, s-a dispus constituirea unei comisii de verificarea  a acestora, reuşind astfel să se reducă cheltuielile cu investigaţiile paraclinice şi să se obţină venituri suplimentare”,
se arată în planul de reorganizare trimis la Ministerul Sănătăţii.

Chiar dacă ministrul Sănătăţii anunţa la începutul anului că s-au deblocat posturile din sănătate şi se pot face angajări, la Focşani lucrurile sunt exact pe dos.

Astfel, în ultimul an spitalul nu a mai făcut nicio angajare, deşi are deficit de personal, iar alte 35 angajaţi au plecat din sistem pe cale naturală, fie prin pensionare sau la cerere.

Mai puteţi citi:

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, o problemă pentru Ministerul Sănătăţii

Răcoare de 300.000 de lei la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Focşani, de la tatăl secretarului judeţului


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite