PORTRET: Viorel Ciubuc a avut patru dosare la Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii comunismului l-au trădat cei mai buni prieteni şi a fost dat abuziv afară din serviciu. După mulţi ani de chin, în anul 1985, Viorel Ciubuc a fost trimis în exil în SUA.

A avut o copilărie nefericită, plină de piedici. A fost acceptat în clasa I la vârsta de cinci ani. Pentru că tatăl său era deţinut politic, Viorel Ciubuc a fost în scurt timp exmatriculat din şcoală.

"Nu numai eu am trecut prin asta. Toţi copiii familiei Ciubuc au fos exmatriculaţi. Tatăl şi bunicul meu au fost arestaţi politic. Mama a rămas cu sechele pe viaţă după ce a fost bătută crunt de <ţiganii lui Stalin>. Pentru a nu fi arestat, fratele meu mai mare a fugit la vârsta de 18 ani în munţi, să lucreze la carierele de piatră. La vârsta de 13 ani am rămas cap de familie. Acesta a fost, de fapt, începutul-sfârşitului copilăriei mele", îşi aduce aminte, cu tristeţe Viorel Ciubuc.

Pentru că era considerat chiabur, nu a fost lăsat să-şi continue studiile decât în anul 1953:

"Eram considerat o persoană care avea origini sociale <nesănătoase> pentru acele vremuri şi nu am fost lăsat să intru la facultate decât la seral. După şase ani, am reuşit să termin Facultatea de Chimie Industrială".

În ianuarie 1971 a fost numit director, chiar dacă la acel moment nu era membru de partid. În anul 1974, după câteva altercaţii mai dure cu un tehnician, a fost obligat să-şi depună demisia.

Turnat de prieteni

Din 1975 şi până în anul 1985, când i s-a luat cetăţenia română şi a ajuns în SUA, Viorel Ciubuc a avut numai de suferit din cauza fostei securităţi şi a regimului Ceauşescu.

"A fost expulzată întreaga familie de şase persoane, dintre care patru copii minori. Cetăţenia ne-a fost luat abuziv de autorităţile române de atunci. Din cauza persecuţiilor politice, mi-a fost distrusă copilăria şi viaţa mi-a fost pusă în pericol în mai multe rânduri", susţine Viorel Ciubuc.

După Revoluţia din anul 1989, inginerul Viorel Ciubuc a intrat în posesia dosarului de urmărire de la CNSAS.

"Numele meu de urmărit era Condrea. Petrache Cândea era căpitanul de securitate care făcea cele mai multe note despre mine, dar au fost şi mulţi dintre aşa-zişii prieteni ai mei. Pas cu pas mi-am retrăit momentele din viaţa de atunci. Când am intrat în posesia celor patru dosare nu am putut sta locului până nu le-am citit din scoarţă în scoarţă", susţine Ciubuc.

Lectura dosarelor i-a dezvăluit un fapt şocant: cel puţin zece informatori au luat salarii frumoase de pe urma sa.

"Mă urmăreau şi dădeau note despre ceea ce făceam în fiecare zi. Mi s-au pus microfoane în casă şi maşină. Peste tot. Sunt note în care se spune clar: este plecat pentru trei zile la ţară şi am făcut rost de chei pentru a putea intra în apartamentul său", dezvăluie inginerul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce aţi făcut în SUA în cei 25 de ani?

Am lucrat la o sală de sport. M-am angajat imediat, pentru că le-a plăcut cum jucam fotbal. Peste puţin timp, m-am axat doar pe arbitraj. Am la activ peste 50.000 de partide arbitrate la sală. Se câştigau şase dolari pentru un meci de 50 de minute. În America este un adevărat cult pentru sport. Se joacă fotbal la sală de dimineaţa până seara târziu.

Copiii şi-au încheiat studiile?

Fata cea mai mare, Oana, lucrează la o firmă importantă şi câştigă 100.000 de dolari pe an. Radu a fost în război în Afganistan şi a avut o experienţă de viaţă adevărată. Georgia este angajată la o companie celebră de avioane, iar Ronald este încă la Colegiu, el fiind cel mai mic dintre cei patru copiii pe care îi am. Stăm aproape unii de alţii, pe o rază de aproximativ 40 de kilometri.

Ce îi place

Cititul şi muzica bună. Îmi plac oamenii sinceri şi cu suflet bun. Apreciez foarte mult oamenii care îi ajută pe cei nevoiaşi. Sufletul omului este cea mai importantă avere. Îmi plac lucrurile duse până la capăt cu profesionalism.

Ce nu îi place

Făţărnicia şi minciuna. Chiar şi atunci când greşeşte, omul trebuie să fie vertical. Să recunoască faptul că a călcat pe bec. Nu-mi plac oamenii care nu au coloană vertebrală şi cei care uită că o funcţie este trecătoare. Mediocritatea. Perversitatea politică. Nu-mi place să stau degeaba.

Profil
NĂSCUT 26 august 1938, Teleorman
STUDII Inginer chimist
OCUPAŢIE Pensionar
FAMILIE Căsătorit, 4 copiii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite