Jandarmeria rurală sărbătoreşte 120 de ani de la înfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest imobil a funcţionat acum 90 de ani Jandarmeria Putna
În acest imobil a funcţionat acum 90 de ani Jandarmeria Putna

În judeţul nostru, momentul de apogeu al jandarmeriei rurale a fost atins în anul 1938, când,  în subordinea legiuni de Jandarmi Putna se aflau un număr de 6 secţii şi nu mai putin de 62 de posturi de jandarmi, câte unul la nivelul fiecărei comune.

La 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european.

În judeţul nostru, informaţii despre Jandarmeria Locală apar din anul 1923, când Ministerul de Interne a cumpărat pentru Comandamentul Corpului  de Jandarmi Putna,  de la   Elena Tufelcică, imobilul(teren şi mai multe construcţii) situat pe strada N. Săveanu nr 5, în prezent strada Cezar Boliac. 

Aceste clădiri au aparţinut Mariei Tufelcică , fostă Sihleanu,  căsătorită cu fostul prefect de Putna, ofiterul de carieră  Panaite Tufelcică. 

„Terenul a fost  cumpărat în anul 1901  de Elena Tufelcică de la mama ei Maria, iar în anul 1923 a fost transmis cu plată  ministerului mai sus amintit.  Ulterior anului 1930 instituţia jandarmeriei locale capată denumirea de Legiune de Jandarmi,  iar împreună cu Inspectoratul si Şcoala de Jandarmi se instalează într-o clădire impresionantă, zidită între anii 1932-1935 , pe acelaşi loc cumpărat cu un deceniu mai inainte . Au fost păstrate şi corpurile de clădiri mai vechi, dar s-au construit şi altele noi . Noul imobil rezultat avea la inventarierea din anul 1940,  4530 m.p  din care 1465 m p îi  reprezentau clădirile existente,atât cele vechi cât şi cele nou edificate.  Construcţiile principale erau din zid masiv,  acoperite fiind cu tablă şi  aveau  în total 109 încăperi . Terenul valora 724 935 lei, iar clădirile   erau estimate la  4 456 509 le”, se arată în informarea Arhivelor Vrancea.

O dată cu desfiinţarea instituţiei, la 23 ianuarie 1949,  în clădirile  de aici se instalează  Spitalul Militar Sovietic, apoi Policlinica Spitalului Militar Judeţean. În momentul construirii actualului Spital Militar, o parte din clădiri sunt demolate  pentru a face loc noii unităţi, iar restul sunt  îndepărtate după evenimentele din 1989, fiind extrem de şubrezite. 

În prezent locul este ocupat de parcarea Spitalului Militar.

Mai puteţi citi:

Jandarmii vrânceni, sfătoşi cu copiii din Tabăra Gălăciuc

Opt jandarmi montani vor veghea în această vară la siguranţa turiştilor de la Soveja şi Lepşa

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite