Cadrele medicale din Craiova sunt expuse infectării cu Covid-19 cu avizul DSP. „Sistemul e de vină, nu noi!“
0Spitalul Filantropia din Craiova a deschis o secţie pentru Covid-19 deşi cadrele medicale au avertizat că viaţa lor şi a pacienţilor este pusă în pericol. În secţia pregătite pentru Covid-19 sălile de operaţie sunt improvizate, bolnavii confirmaţi şi suspecţi vor fi internaţi în saloane alăturate, iar cadrele medicale vor fi nevoite să se dezechipeze de combinezoane chiar lângă pacienţi.
Spitalul Filantropia din Craiova a fost desemnat ca spital suport pentru Covid. Spitalul are mai multe secţii şi până acum îşi desfăşura activitatea în centrul oraşului acolo unde există secţiile de Maternitate, Cardiologie, Neonatologie şi Hematologie. Conducerea Spitalului nu a dorit însă ca pacienţii cu Covid să fie aduşi aici pe motiv că la Maternitate nu ar exista grupuri sanitare suficiente. Pentru Covid a fost aleasă Secţia de Fizioterapie care se află în cartierul Sărari, chiar lângă Spitalul de Boli Infecţiose din Craiova.
Cadrele medicale au avertizat că locaţia aleasă nu corespunde pentru că aici pacienţii cu Covid nu pot fi separaţi de cei suspecţi şi există riscul ca bolnavii sănătoşi, dar şi cadrele medicale să fie contaminate.
"S-au făcut numai improvizaţii. La ATI sunt trei saloane, unul lângă altul, pentru Covid şi pentru suspecţi. Avem hol comun. Cum să nu ne intersectăm cu colegele care intră în saloanele cu Covid? Cum ne schimbăm? În sala de operaţie s-au pus două mese de operaţie care sunt despărţite cu un paravan din pânză. Dacă trebuie să intervenim urgent şi in cazul unui suspect şi în cazul unui confirmat, ce facem? Cum procedăm?", au întrebat revoltate cadrele medicale.
În ciuda întrebărilor şi semnalelor de alarmă trase de medici şi asistenţi, DSP Dolj a dat avizul de funcţionare pentru Secţia Spitalului Filantropia din Sărari. "S-a constatat că sunte îndeplinite condiţiile prevăzute de normele sanitare în vigoare", se arată în Notificarea de Certificare de Sănătate Publică a Conformităţii Nr. 261 din 05.04.2020.
Conducerea Spitalului Filantropia din Craiova recunoaşte că sunt probleme, dar spune că se încearcă rezolvarea acestora. Întrebată cine va răspunde în situaţia în care un pacient sau un cadru medical s-ar infecta, doctoriţa Lorena Dijmărescu, director medical al Spitalului Filantropia Craiova, a răspuns: "Nu noi, cei din conducerea Spitalului. Nici DSP. Sistemul din România e de vină, nu noi".