VIDEO Trei activişti s-au aruncat în bazinul Delfinariului, în semn de protest: „Ei suferă pentru distracţia voastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protest a avut loc sâmbătă, 26 august, la Delfinariul din Constanţa, unde trei activişti s-au aruncat în bazinul cu delfini protestând la adresa exploatării mamiferelor în spectacole. Cei trei protestatari au fost scoşi cu poliţia din incintă.

Cei trei activişti au făcut acest gest în semn de protest în ceea ce priveşte exploatarea delfinilor în Delfinariu. Ei au scos pancarte pe care era scris, în română sau în engleză: „Marea este casa delfinilor“, „Ni-Ni şi Chen-Chen suferă pentru distracţia voastră“ sau „Închideţi toate delfinariile“. 

Incidentul s-a petrecut la reprezentaţia de sâmbătă, 26 august, la ora 15, la aproximativ 10 minute de la începerea ei. Cei trei activişti au coborât pe marginea bazinului ridicând pancartele, apoi s-au aruncat pe rând în bazin, ţinând pancartele ridicate.

Reprezentaţia s-a oprit, delfinii au rămas în bazin, iar dresoarele au încercat, de pe marginea bazinului, să-i scoată pe protestatari din apă. Aceştia au rămas, însă, în bazin, strigând mesaje pentru încetarea spectacolelor de dresură a animalelor şi pentru eliberarea delfinilor. Muzica a fost oprită. 

Publicul a fost nedumerit crezând iniţial că intervenţia face parte din spectacol. În aşteptarea Poliţiei care să-i scoată pe cei trei din bazin, reprezentanţii Delfinariului au comentat că activiştii s-au aruncat în bazin nedezinfectaţi riscând să contamineze apa, iar delfinii să aibă de suferit. 

„Aceşti activişti sunt plătiţi să facă acţiuni de acest gen, ca să obţină închiderea delfinariilor. Este pentru prima dată când ni se întâmplă aşa ceva. Am sunat la 112 şi vom depune plângere împotriva protestatarilor“, a declarat dr. Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, prezent la spectacol, care a comentat tot timpul incidentului la microfon. 

Militanţii, doi bărbaţi şi o femeie, au ieşit singuri din bazin, la venirea echipajelor de Poliţie şi de Jandarmerie. Unul dintre protestatari a dat mâna cu agentul de poliţie care-l poftise afară din apă. Fără să opună rezistenţă, activiştii au fost conduşi la dubele Jandarmeriei pentru a fi chestionaţi. 

Liderul lor a fost încătuşat la scoaterea din bazin. Acesta este Peter Janssen (32 ani), olandez, de la Vegan Strike Group. El este un activist cunoscut pentru acţiunile sale împotriva exploatării animalelor în scop de divertisment. Janssen a mai protestat în acest fel în alte ţări ale Europei şi Americii, iar în Spania şi în Mexic a intrat chiar în arena cu tauri pentru a opri corida. 

Celălalt activist este din Eforie şi are 33 ani, iar fata are 28 ani şi este din Cluj. Cei doi români sunt membri ai filialei Vegan Straike Group din Cluj-Napoca. 

Toţi trei protestatari au fost amendaţi cu câte 1.500 lei în temeiul Legii nr. 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică. 

Unii spectatori au părăsit incinta, nemulţumiţi de cele întâmplate. Alţii au vociferat la adresa protestatarilor, iar câţiva au aplaudat timid. Un spectactor enervat de acţiunea protestatarilor a sărit la unul dintre ei, încercând să-l lovească. El a fost calmat de o dresoare şi de un alt angajat al Delfinariului. 

image
image

Reacţii. Ce spune Remus Cernea, „delfinul“ din politica românească

Primul care a cerut oprirea spectacolelor de la Delfinariul din Constanţa a fost Remus Cernea, fost deputat de Constanţa. El a avut iniţiativa de a obţine legal declararea delfinilor ca fiinţe non-umane.

„Delfinariile sunt nişte închisori pentru făpturi nevinovate. Un delfin înoată în libertate şi 80-90 de kilometri pe zi, dar într-un delfinariu are la dispozitie un spaţiu extrem de strâmt. Astfel de spectacole vor trebui cât de curând interzise în tara noastră, la fel cum s-a întamplat cu legea adoptată de catre parlament prin care a fost oprită utilizarea animalelor la circuri. În esenţă, problema delfinariilor este identică.

Actualmente se află pe agenda parlamentului o lege pentru protecţia delfinilor pe care am propus-o în februarie 2014 şi care nu ar mai permite exploatarea comercială a acestora.

Legea a fost extrem de bine privită de către personalităţi şi organizaţii internaţionale. Louie Psihoyos, laureat al Premiului Oscar, în 2010, pentru documentarul The Cove, a şi trimis o scrisoare Parlamentului României pentru a adopta o astfel de lege. PETA Germania a procedat în acelaşi mod.

Protestele de acest gen au drept scop conştientizarea faptului că este profund imoral să încarcerăm animale pe care să le utilizăm pentru un aşa-zis spectacol de divertisment. Adulţii ar trebui ajutaţi să înţeleagă că nu prin suferinţa animalelor îşi pot educa în mod corect copiii.

Îmi doresc ca ziua în care vom renunţa la astfel de acte de cruzime faţă de delfini să vină cât de curând. Trebuie spus şi că delfinii de la Constanţa au fost achiziţionaţi din China, dar sursa lor este, de fapt, Japonia, unde în fiecare an, la Taiji, sunt ucişi mii de delfini şi mulţi alţii capturaţi pentru industria de divertisment. 

A cumpăra un bilet pentru un spectacol la delfinariu înseamnă a întreţine astfel de orori care vor fi <profitabile> atât timp cât va exista cerere pentru ele. 

Dar dacă societatea noastră va evolua moral pentru a înţelege că delfinariul este un loc moralmente culpabil, atunci astfel de spectacole nu vor mai avea loc, iar piaţa internaţională care exploatează financiar suferinţa delfinilor se va prăbuşi“, a declarat Remus Cernea pentru „Adevărul“. 

image

Stelian-Cristian Ion, deputat USR de Constanţa, este unul dintre parlamentarii care au votat Legea nr. 171/2017 de interzicere a animalelor sălbatice în circuri.

„Acvariile, delfinariile au fost exceptate. Vreau să fac precizarea că cei doi delfini de la Constanţa au fost născuţi în captivitate şi au fost aduşi din China. Sunt un iubitor de animale şi de natură, dar vă pot spune că eliberarea acestor doi delfini în mare cred că ar însemna condamnarea lor la moarte. Pe de altă parte, dacă delfinii sunt bine îngrijiţi, sunt dresaţi cu metode blânde de către îngrijitori, sunt înconjuraţi de dragostea acestora, nu cred că este o problemă foarte mare prezenta lor în acest cadru.

Dar lucrurile nu sunt deloc simple. Ne uitam la bucuria din ochii copiilor noştri atunci când văd spectaculoasele salturi în apă ale delfinilor, dar uităm, sau nu vrem să vedem, că un animal ţinut în captivitate este puţin probabil să fie mai fericit decât unul aflat în mediul său natural.

Ca atare, dezbaterea are sens. De aceea, nu sunt de acord cu sancţionarea aspră a protestatarilor, iubitori de animale! Intenţia lor a fost una bună. Ar fi de preferat ca reprezentanţii Delfinariului să ne explice şi să ne convingă pe toţi cu argumente, într-un spirit de transparenţă şi de dialog, că activitatea din delfinariu nu afectează aceste minunate animale. Aşadar o dezbatere publică, nu dosare penale întocmite protestatarilor!“, a specificat parlamentarul. 

Peter Jannsen (Vegan Strike Group) protestând la corida din Mexic Sursa Facebook VSG

image

Pe aceeaşi temă: 

Spectacol inedit la Delfinariu: delfinii vor evolua pe muzică simfonică

Petiţie pentru demararea terapiei cu delfini. Acuzaţii între conducerea Delfinariului şi reprezentanţii unui centru terapeutic

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite