Protest al diasporei la Parlamentul European. Românii au străbătut mii de kilometri pentru a fi împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din diaspora au protestat de 1 Decembrie lângă sediul Parlamentului European din Bruxelles. Veniţi din Paris, Praga, Köln, Berlin, Viena şi din ţară, 200 manifestanţi au mărşăluit de Ziua Naţională a României purtând tricolorul pe străzile capitalei Belgiei.

„1 Decembrie este ziua în care românii care sunt într-un singur gând şi într-un singur suflet se reunesc pentru a forma cea mai frumoasă familie - familia celor cărora le pasă!“, a sunat apelul organizatorilor Mihaela Popescu şi Daria Pîrvu, rezidente în Belgia.

„A fost impresionant. Acest spirit al solidarităţii există şi trebuie păstrat, conştiinţa românilor trebuie să rămână vie“, relatează Claudia Apostol, reprezentant al Centrului pentru Resurse Civice.

Românii au avut printre ei un sol special: Alexandru Popescu, cunoscutul activist ecologist, care a plecat din 30 august spre Bruxelles, pe jos. Militantul a parcurs 3.000 kilometri pentru a înmâna Parlamentului European, de Ziua Naţională a României, protestul societăţii civile la adresa politicii economice de fracturare hidraulică şi cianurare.

„Am stat în ploaie, am dormit în noroaie. Am rupt trei perechi de încălţări, am schimbat corturile, dar rucsacul este acelaşi, făcut la o fabrică din Odorheiu Secuiesc, tovarăşul meu de nădejde care îmi ţine cald la spate. Obiectivul e atins, altceva nu mai contează“, a declarat Alexandru Popescu la sosirea în Bruxelles, în seara de 25 noiembrie.

Alt activist european, Geza Tarjanyi (supranumit Gayzer Frackman), a venit din Marea Britanie pe jos la Bruxelles. Manifestanţii îndeamnă românii să nu uite umilinţa la care au fost supuşi la alegerile prezidenţiale, când alegătorii din diaspora au stat la coadă ore în şir fără a reuşi să voteze.

De la Constanţa, pianistul Harry Tavitian a fost alături de protestatari prin crearea unei versiuni a imnului naţional „Deşteaptă-te, române!“. Noua variantă i-a fost dedicată lui Alexandru Popescu, cu care Tavitian a manifestat pentru salvarea de la exploatare industrială a Roşiei Montane, Pungeştiului şi Dobrogei.

„Ironia sorţii, ne căutăm dreptatea pe meleaguri străine“

„Ne-am adunat aici la Bruxelles, din toată Europa, Români cu dragoste de ţară şi viitor, să întâmpinăm un OM drag care a străbătut întreaga Europa, pentru a transmite mesajul oamenilor care visează la un viitor curat al vieţii pe pământ, fără cianură, fără fracturare hidraulică şi în sprijinul pădurilor dragi din ţara noastră, acum pe cale de dispariţie că urmare a lăcomiei şi hoţiei celor ce ne conduc.

Am sosit în capitala administrativă a conglomeratului corporatist, generic numit şi cunoscut UE, cu dorinţă sinceră de a transmite mesajul nostru, al oamenilor simpli care «ne vrem ţara înapoi» de la clasa politică aservită intereselor străine. Ironia sorţii, tot pe meleaguri străine ne căutăm dreptatea.

Firman de la «înalta poartă» nu avem, dar ne strigăm durerea în mijlocul unui oraş frumos şi permisiv, de Ziua Naţională a României. Aşa au aflat cu toţii că noi cei ce am ieşit în stradă, nu vom ceda nicicând să luptăm pentru viitorul nostru şi al celor uneori «indiferenţi» de lângă noi, împotriva tuturor care vor să ne otrăvească, să ne fure, să ne subjuge. Este o declaraţie de independenţă energetică, cum le place politicienilor să spună că este ţelul nostru al Românilor, sau mai bine zis de transformare a ţării în paşalâc sau colonie, după caz.

Altă ironie a sorţii: tot azi am văzut, în media de aici, că este ziua luptei împotriva flagelului HIV. Oare şi noi suntem sortiţi să luptăm împotriva unui flagel, ce tinde să acapareze tot mapamondul: globalizarea, colonizarea şi jefuirea celor mici şi săraci de către cei bogaţi şi cu putere mondială“, a declarat alt manifestant de la Bruxelles, Relu Epurescu, originar din Buzău.

Vă mai recomandăm

Ascultă imnul naţional „Deşteaptă-te, române!“ în versiunea lui Harry Tavitian. Piesa este dedicată noului Badea Cârţan

Cardiologul indian cu inimă de român. Mohammad, veşnic recunoscător: „Am o datorie karmică pentru ţara asta“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite