VIDEO Jurnalistul german amendat la protestele din Piaţa Victoriei a câştigat procesul cu Jandarmeria. Ce a decis instanţa, prin sentinţă definitivă
0Jurnalistul german reţinut de Jandarmerie la protestele din Piaţa Victoriei a obţinut în instanţă anularea sancţiunii primite. Paul Arne Wagner a anunţat decizia magistraţilor, care este definitivă.
Paul Arne Wagner, jurnalistul german de la compania Passport Productions (realizatoarea serialului despre insula Belina) care a fost una dintre victimele represiunii din Piaţa Victoriei, din timpul protestelor, a câştigat în instanţă procesul cu Jandameria, prin care cerea anularea sancţiunii primite.
„Am câştigat, definitiv. Aşa a decis Tribunalul Bucureşti. Justiţia mi-a dat dreptate în faţa Jandarmeriei şi în faţa unui guvern autocrat şi neruşinat. Mie şi altor sute de oameni care în ultimii ani sunt victimele abuzurilor Jandarmeriei Române, braţul armat al regimului mafiot PSD-Dragnea-ALDE-UDMR.
Dar, pentru ca mie, şi tuturor celorlalţi cetăţeni ale căror drepturi au fost încălcate, să ni se facă dreptate, multe lucruri trebuie încă să se întâmple.
Poza ataşata este de la Jandarmerie. Pare o glumă, dar cu poza asta s-au apărat în instanţă, spunând că am strâns de gât jandarmi şi alte minciuni“, a anunţat Wagner. Neamţul face echipă cu o jurnalistă din Constanţa, Mădălina Roşca, cu care realizează documentarele TV.
Decizia dată de Tribunalul Bucureşti este definitivă pentru că Jandarmeria contestase prima decizie dată de Judecătoria Sectorul 1 Bucureşti.
„Petentul a arătat că în 20 iunie 2018 în calitate de jurnalist, a documentat foto-video împreună cu colega sa pentru firma lor media Passport Productions S.R.L., protestul ce a avut loc în faţa Guvernului, la care au participat cetăţeni, context în care s-a aflat în Piaţa Victoriei având legitimaţia de presă la vedere şi camera foto pe gât şi o geantă mare cu echipament în spate.
În jurul orei 21:10, aflat în Piaţa Victoriei, s-a angajat în traversarea străzii (Bulevardul Aviatorilor) pe la trecerea de pietoni, prin locul indicat de Jandarmerie, din direcţia Piaţa Victoriei spre staţia de metrou. S-a angajat în traversarea străzii împreună cu colega sa, când s-a simţit tras de lângă ea şi târât spre dreapta, în stradă, fiind ridicat cu forţa de mai mulţi jandarmi, fără să i se dea vreo explicaţie, fără să fie legitimat sau întrebat cum se numeşte, fără să i se solicite vreun document, fiind dus la secţia de poliţie unde a fost reţinut două ore şi jumătate.
A menţionat că acolo i s-a citit repede un proces-verbal fiindu-i solicitat să îl semneze, fiind sancţionat pentru săvârşirea faptei prevăzute de art. 26 alin. 1 lit.e) din Legea nr.60/1991 şi sancţionat conform art. 26 alin.2 din acelaşi act normativ, reţinându-se că în timp ce se afla în Piaţa Victoriei, în dreptul trecerii de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, a încercat să forţeze cordonul de ordine ce se afla în zonă împingând în jandarmii ce se aflau în dispozitiv - ceea ce reprezintă un neadevăr.
Instanţa reţine că din probele administrate în cauză, respectiv din înregistrările video depuse chiar de intimată, rezultă că petentul nu a avut intenţia de a zădărnici sau de a tulbura adunarea publică ce se desfăşura în zona în care acesta a recurs la manifestările descrise în procesul-verbal de contravenţie, astfel încât încadrarea juridică a faptei nu a fost corect realizată, raportat la situaţia de fapt ce a fost dovedită în prezenta cauză.
Mai mult, se observă cum petentul are o atitudine paşnică şi stă liniştit lângă doi jandarmi, aspect confirmat şi de martorul care l-a observat pe petent că a avut o atitudine paşnică şi că nici măcar nu s-a aflat într-o zonă unde era un cordon de jandarmi, lucru rezultat şi din vizualizarea înregistrărilor.
Potrivit dispoziţiilor art. 1 din O.G. nr. 2/2001, constituie contravenţie fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată ca atare prin lege. Instanţa apreciază că fapta petentului nu întruneşte condiţiile necesare pentru a fi calificată drept contravenţie, întrucât, aşa cum rezultă din întregul material probator administrat în cauză, acesta nu a manifestat o comportare activă, conştientă şi voluntară în sensul de a încălca normele de privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
În consecinţă, întrucât s-a făcut dovada unei situaţii de fapt şi de drept diferită de cea constatată prin procesul-verbal contestat, instanţa va admite plângerea şi va anula procesul-verbal de contravenţie, odată cu toate sancţiunile aplicate şi va exonera petentul de la plata amenzi în valoare de 500 lei.
Instanţa va obliga intimata la plata cheltuielilor de judecată pentru care a fost făcută dovada, respectiv la plata sumei de 1266,80 lei, dintre care 20 lei reprezentând taxa judiciară de timbru, 1200 lei onorariu avocat conform chitanţei depuse la dosarul cauzei şi 46,80 lei cheltuieli cu depunerea înregistrărilor video ale petentului, respectiv stick de memorie şi plic“, a arătat prima instanţă, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
Pe aceeaşi temă: