Fenomen cosmic rarisim: planetele Venus şi Jupiter, vizibile cu ochiul liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planetele Venus şi Jupiter, aşa cum au fost văzute în noaptea de 30 iunie Sursă Radu Dragomir
Planetele Venus şi Jupiter, aşa cum au fost văzute în noaptea de 30 iunie Sursă Radu Dragomir

Un fenomen cosmic rar este vizibil în aceste nopţi pe bolta cerească. Planetele Venus şi Jupiter strălucesc extrem de puternic pe cer, putând fi observate cu ochiul liber. Fenomenul este dat de conjuncţia celor două astre, prin care au ajuns, în etape, la aceeaşi longitudine cerească.

„Dacă în serile ce au trecut v-aţi aruncat o privire pe cer, aţi putut observa în direcţia Vest - Sud-Vest două corpuri cereşti puternic luminoase. În prim plan este planeta Venus, iar un pic mai în spate şi mai puţin strălucitoare este Jupiterul. În zilele următoare planetele se vor îndepărta una de alta“, explică Radu Dragomir, informaticianul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, colaborator al Centrului de cercetări al elevilor şi pasionat de astronomie.

„Aşezarea Lunii în Sud - Sud-Est a lăsat întreg acest spectacol echilibrând, parcă, cerul prin lumină şi mărime. Un fenomen la fel de spectaculos va putea fi observat şi în seara de 18 iulie, când în momentul apusului de soare, Luna va putea fi observată între cele două planete Venus şi Jupiter. Faza ei de semilună va permite planetelor să strălucească. Cu un telescop de amatori, sateliţii lui Jupiter sau craterele Lunii pot oferi un real spectacol. Din păcate, însă, acest lucru poate fi văzut de la noi până cel târziu cu puţin înainte de miezul nopţii, şi dintr-un loc cu deschidere la orizont spre vest. La Constanţa vă recomand malul lacului Siutghiol“, arată Radu Dragomir.

Planetele Venus şi Jupiter în conjuncţie văzute prin telescop Sursă Radu Dragomir

Cum se vor vedea planetele Venus şi Jupiter la data de 18 iulie Sursă Radu Dragomir

În sistemul nostru solar, ordinea planetelor este astfel, începând de la Soare: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun. În toată perioada iunie - august pe cer se poate vedea şi planeta Saturn.

Prin telescoape, către stele

La Constanţa, echipa de liceeni NASA a urmărit planetele prin telescoape. „Este un fenomen rar şi este vizibil datorită nebulozităţii foarte mici“, a explicat profesorul Ion Băraru, coordonatorul lotului NASA, faimos pentru dominarea competiţiilor spaţiale internaţionale. Unul dintre elevii profesorului Băraru, Alexandru Ioan Pîntea (18 ani), este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ Constanţa şi s-a calificat de fiecare dată la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică.

Fenomenul cosmic nu putea fi ratat de Alexandru. „Pe 30 iunie 2015 planetele Venus şi Jupiter s-au aflat la o distanţă unghiulară pe cer de 24’, aproximativ 1/3 dintr-un grad. Distanţa unghiulară dintre cele două planete va rămâne în continuare relativ mică. O conjuncţie are loc atunci când două obiecte astronomice au fie aceeaşi ascensie dreaptă, fie aceeaşi longitudine ecliptică. În cazul în care cele două obiecte se află, în general, la o distanţă mică faţă de ecliptică (cum ar fi corpurile sistemului solar), acestea se află la o distanţă mică pe sfera cerească unul faţă de celălalt“, dă detalii olimpicul la Astronomie.

Planetele Venus şi Jupiter în conjuncţie văzute prin obiectivul camerei foto

Planetele Venus şi Jupiter în conjuncţie văzute prin obiectivul camerei foto

Alexandru a căpătat pasiunea pentru astronomie încă din copilărie, privind cerul înstelat. „Pe măsură ce am crescut şi am început să studiez ştiinţele exacte, am devenit capabil să înţeleg şi să cunosc din ce în ce mai bine cerul. Începând din anul 2011 am început să urmăresc fenomenele astronomice - eclipse de Lună, curenţi meteorici, conjuncţii etc“, spune liceeanul.

În perioada 2012-2015, Alexandru Pîntea a participat la toate ediţiile Olimpiadei Judeţene de Astronomie şi Astrofizică, calificându-se de fiecare dată la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică. În 2014 a obţinut medalia de bronz la competiţia naţională. În anii 2011-2014, Alexandru a colaborat cu Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa pentru realizarea de observaţii astronomice la Observatorul Astronomic.

„Am prezentat cerul atât turiştilor obişnuiţi, cât şi unor persoane cunoscut de la fostul ambasador al Regatului Unit în România, Martin Harris, pâna la fiica lui Victor Ponta“, relatează Alexandru.
În anul 2013, olimpicul din Constanţa a corespondat cu American Association of Variable Star Observers (AAVSO). Tot în 2013, el a trimis la AAVSO date obţinute prin observaţii astronomice despre o stea variabilă.

Iar Alexandru nu este singurul care face descoperiri despre corpuri cereşti. O absolventă de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Andra Stroe (27 ani), actualmente doctorandă în astrofizică la Universitatea din Leiden - Olanda, a descoperi fenomenul prin care roiurile de galaxii inactive nasc stele. Andra Stroe provine din „galaxia NASA“ de la Constanţa, ca absolventă a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân. În timpul liceului, ea a fost unul dintre elevii premiaţi la concursurile NASA, apoi a devenit mentor al următoarelor promoţii de laureaţi.

Radu Dragomir, informatician CNMB Constanţa

Radu Dragomir din Constanţa - informatician

Vă mai recomandăm

O tânără astrofiziciană din România a descoperit fenomenul prin care roiurile de galaxii inactive nasc stele

Liceenii NASA, creatorii „oraşului spaţial“: „Cândva vom fi bunicii acestor staţii din Cosmos“

Zece ani de dominaţie românească. Profesorul Ion Băraru, părintele „galacticilor“ NASA

FOTO Ploaia de stele din galaxia NASA. Profesorul de fizică Ion Băraru: „Visul meu s-a împlinit“

FOTO Un astronaut a fotografiat Constanţa de pe Staţia Spaţială Internaţională. Imaginea a fost apreciată de mii de oameni din toată lumea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite