Constanta: Portul ţigănesc, de vânzare la târg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un costum de pirandă poate fi achiziţionat la preţul de 800 de lei. Fustele largi ţigăneşti, pe trei volane, în culori pastelate, bluzele care se leagă cu nod deasupra buricului continuă să fascineze.



Adeline a învăţat de la părinţi cum să facă din sulul de 30 de metri o fustă care să mângâie piciorul unei ţigănci. „Noi suntem romi argintari, iar tatăl meu este membru al Ligii Meşteşugarilor Rromi din România“, spune Adeline.
Un costum ţigănesc este compus obligatoriu din patru piese: fusta lungă, cămaşa, şorţul şi baticul de pe cap. Cea de-a doua variantă este costumul plisat format din două fuste puse una peste alta.
Baticul îl poartă doar femeile măritate, în vreme ce fetele şi domnişoarele trebuie să aibă părul împletit în codiţe.

Materialele, cumpărate din Târgu Mureş

Materialele folosite în portul ţigănesc sunt cumpărate din Târgu Mureş, acolo unde sunt fabrici speciale unde se ţes cupoanele de pânză viu colorată. În general, pentru un costum sunt necesari 23 de metri de material. Un metru costă între 15 şi 20 de lei.
Culorile aprinse nu fac întâmplător parte din costumul tradiţional. Predomină roşu, verde şi galben. „Verdele înseamnă prosperitate, roşul puritate. În general, fetele tinere poartă haine de culoare roşie. Galbenul este culoarea bogăţiei şi vine de la aur“, dezvăluie Adeline.
Suntem curioşi care este rostul şorţului înnodat de ţigănci la brâu şi care este pus peste fuste. „Sub şorţ, într-un loc anume, se ţin banii. Noi nu avem genţi sau portofele şi ascundem banii sub şorţ“, dezvăluie ţiganca.

Bănuţii zornăie la poale

La fusta plisată intră 15 metri de material, iar pentru şorţ se folosesc alţi şapte metri. Fusta cloş trebuie să aibă trei volane mari. „Cu cât volanele sunt mai bogate, cu atât fusta este mai frumoasă“, spune Adeline. Costumele plisate sunt realizate la o maşină specială. Se petrece parte peste parte, se coase fundiţa pe trei rânduri, iar apoi se cos bănuţii. „Îmi trebuie o săptămână ca să termin un costum complet“, mărturiseşte Adeline.

800 de lei, un costum tradiţional ţigănesc

La Târgul meşteşugarilor deschis în aceste zile la Constanţa costumele tradiţionale ţigăneşti se vând pe bani grei, cu până la 800 de lei. O fustă costă 650 de lei. Salbele cu galbeni au intrat la capitolul tradiţie. „Tatăl meu îi dăruieşte în fiecare an fetiţei mele, Gloria, câte un bănuţ, cu ocazia zilei de naştere. Până acum am făcut o salbă de trei bănuţi“, spune Adeline. Salbele au fost înlocuite cu bijuterii, nelipsite de la gâtul şi de pe mâinile ţigăncilor. Lucrate manual, fie că sunt din argint sau gablonz, ele trebuie să aibă o singură calitate: să strălucească.

Pietrele de mină şlefuite cu măiestrie

Bărbaţii sunt specialiştii: cu o nicovală şi un ciocan metalul capătă forma unui inel, a unei brăţări sau a unui colier. La topit se folosesc o ţeavă şi o lampă, iar la gravat o mândră. Cu materialul clientului, un colier costă 100 de lei. La bijuterii se folosesc doar pietre naturale: agat, turcoaz, jad, cumpărate de la meşteri din Baia Mare, care trăiesc din vânzarea pietrelor de mină. După ce sunt şlefuite cu o maşină specială, micile pietre preţioase sunt tocmai bune pentru a fi purtate de o pirandă.

Zeci de culori

Colierul are culoarea jadului. Fusta are trei culori, a ierbii, a florilor de mai şi a ametistului. Baticul are culoarea cerului. Dacă le vezi desperecheate ţi se par oribile, ţipătoare. Dar, dacă sunt purtate de o ţigancă frumoasă, ţi se pare că trupul ei e ascuns de curcubeu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite