Constanţa: Începe Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi
0Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi IPIFF 2009 îşi deschide porţile în această seară. Festivalul începe la ora 20.30, la Cityplex Tomis Mall, cu vizionarea filmului de succes semnat Corneliu Porumboiu, intitulat „Poliţist, adjectiv“, premiat la Cannes.
În ciuda bugetului scăzut cu 40 la sută față de anul 2008, organizatorii și producătorii sunt încrezatori în viitorul filmului românesc. Producătorul festivalului, regizorul Dinu Tănase spune că vom avea un eveniment diferit. „Va fi un altfel de festival, unul atipic, un festival al producătorilor de film dedicat lor și realizatorilor. Este festivalul care pune accent doar pe filmul românesc, pe cele lansate oficial în țara noastră în perioada iunie 2008 – iunie 2009“, a declarat Dinu Tănase.
„Corneliu Porumboiu a fost elevul meu“
„Începând cu anul 2006, pelicula românească a început să fie mult mai apreciată, iar Europa și în special festivalurile internaționale privesc mult mai atent filmele noastre. Generația nouă de regizori și actori a reușit practic să se impună ori de cate ori a fost nevoie. Ceea ce mă bucură este faptul că Porumboiu a fost elevul meu“, mai spune Dinu Tănase.
Lorin Vasilovici, PR-ul festivalului, amintește de particularitatea acestui eveniment anual, de faptul că regăsim la un loc filmele de lung și scurt metraj cu filmele realizate de școlile de profil din România.
Anul acesta, premiul cel mare este mai mic
Filmele acestui festival se împart în două mari secțiuni: lung metraj și scurt metraj. Pentru fimlele de lung metraj vor juriza Cristian Tudor Popescu, Alexandru Tocilescu, Manuela Cernat, Ramona Bădescu și Sorin Lucian Ionescu. În timp ce Laurențiu Damian, Dana Duma, Dana Noveanu, Gheorghe Bălașoiu și Mihai Ogășanu vor fi cu ochii pe producțiile de scurt metraj.
Cu un buget redus de aproape 40%, organizatorii renunță la invitații speciali, la covorul roșu și la șampanie. Au renunțat și la marele premiu de 3.000 de euro care a fost oferit în 2007. Cu un buget de criză, premiul cel mare din acest an este de doar 1.000 de euro.
„O șuetă de festival“
Cunoscutul critic de film Alex Leo Șerban este de părere că acest festival este doar o reuniune pentru discuții. „Nu am fost niciodată invitat la acest festival și nu am niciun regret, atâta timp cât îl consider un festival estivalier. Nu îl văd ca pe un festival de top în România, este o șuetă la care se adună amicii… Cel puțin așa am auzit de la cei care au fost pe acolo“, spune Alex Leo Șerban.
Despre succesul înregistrat de Porumboiu la Cannes, criticul de film are doar cuvinte de laudă. „<> pe care l-am vizionat graţie lui Porumboiu, acum câteva luni la Bucureşti, înainte de Cannes, este nu doar cel mai impresionant follow-up al unui film de debut, înscriindu-se în linia Puiu-Mungiu, ci şi poate cea mai radicală propunere cinematografică românească de la <> încoace“, a mai declarat Alex Leo Șerban.