VIDEO Siemens transformă Clujul într-un pol de cercetare în domeniul automatizării feroviare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma Siemens a semnat un contract cu UBB şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) prin care acordă atât patru burse de doctorat pe trei ani, cât şi dotări de ultimă oră laboratoarelor de matematică şi informatică ale universităţilor clujene. Dotările pot ajunge, spune rectorul de la UBB, la câteva milioane de euro.

„Dacă vrem să fim competititivi în această regiune, atunci un rol important îl joacă universităţile. E vorba de polul de cunoştinţe pe care sperăm să le dobândim aici, la universitate.

De aceea, noi am gândit programul acesta. Vrem să crească acest pol de competitivitate în universităţi. Numai prin sprijinul acesta dedicat profesorilor, studenţilor putem concura şi ne putem clădi un viitor“, afirmă László Barabás CTO, Head of R&D Evoline, reprezentantul Siemens în România.

Acesta a mai spus că, de regulă, cei mai bine pregătiţi studenţi pleacă, iar acest program vine să le oferă o alternativă: să îi pregătească şi să le ofere posibilitatea de a lucra într-un mediu profesionist la ei în ţară.

Profesori de la Siemens vor ţine cursuri speciale la Cluj

Firma Siemens a semnat, săptămâna aceasta, un contract cu UBB şi UTCN prin care va susţine financiar patru burse de doctorat pe 3 ani şi va dota laboratoarele de informatică ale universităţilor clujene. Dotările pot ajunge, spune rectorul UBB, la câteva milioane de euro dacă lucrurile merg bine după primul an. El zice că nu a fost stabilită, în contract, o cifră care să spună exact cât va investi Siemens la Cluj.

Pe lângă burse şi dotări, Siemens creează un masterat despre modelarea pentru căi ferate. Profesori de la Siemenes vor ţine cursuri speciale la Cluj. Acestea vor transforma Clujul într-un pol de cercetare în domeniul automatizărilor fevoriare. E primul contract de acest gen semnat cu o universitate românească.

„Vom încerca să facem la Cluj acest pol care va fi cel mai modern din România ca să ajutăm şi infrastructura feroviară care ştim în ce stadiu se află, când odată eram la nivel european şi reuşeam să fim competitivi“, a declarat rectorul.

Cei patru doctoranzi, 2 de la UBB şi 2 de la UTCN, vor primi câte 500 de euro lunar, timp de 3 ani. Ei vor face practică, în timpul doctoratului, la Siemens Germania unde se vor întâlni cu alţi studenţi sprijiniţi de compania germană. Doctoranzii români nu sunt obligaţi ulterior să plece în Germania unde să muncească pentru Siemens.

„Doctoranzii vor primi burse pentru nişte teme apropiate de Siemens cum ar fi modelare pentru căi ferate. Se va crea şi un masterat cu ajutorul Evoline, reprezentantul Siemens în România, unde studenţii care îl vor urma vor avea câteva materii apropiate de necesităţile de modelare pentru căi ferate. Vom avem studenţi ce vor intra la doctorat şi vor veni profesori invitaţi de la Siemens să predea cursuri speciale la masterat şi doctorat“, explică Soós Anna, prorectorul UBB responsabil cu comunitatea maghiară şi cu curriculum.

Doctoranzii vor fi selectaţi până în toamnă şi se va alege un coordonator de doctorat care va ţine legătura cu Siemens, până în octombrie.

Pol unic în ţară

Rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, spune că la Cluj se va constitui un pol de cercetare în domeniul automatizărilor feroviare.
Acesta adaugă că, pentru universitate, colaborarea cu mediul de afaceri interesat de cercetare şi de tehnica de vârf  reprezintă o mare oportunitate. Spune că Siemens a văzut la Cluj „un potenţial care se potriveşte cu exigenţele lor“ după ce au luat în calcul programele universităţii şi revistele de prim rang la care profesorii colaborează.

„Vom ajunge la sume care nici nu credeam că există. Dacă relaţia va merge bine, după primul an de colaborare vom putea ajunge la sume de miloane de euro investiţi în cadrul aparaturii de specialitate şi ale nivelului burselor în cadrul universităţii. Din toamnă va fi la nivelul sutelor de mii de euro. Încă nu am fixat cifre exacte fiindcă depinde şi de felul în care vom reuşi să facem faţă provocărilor care ni le cer domniile lor“, susţine Ioan Aurel Pop.

Declaraţia directorului Evoline, reprezentantul Siemens în România, mai jos:

Vă recomandăm şi:

UBB reintroduce examenul de admitere la toate facultăţile după 13 ani. Notele de la BAC nu vor fi luate în considerare

Admiterea la facultate 2013. Ce se schimbă

FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa: „Fără poveşti, vieţile noastre ar fi foarte sărace şi mediocre“. La spectacol i s-a făcut o surpriză: a jucat în propria-i piesă

UPDATE FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa la Cluj: „Sunt foarte recunoscător că am fost invitat. Este a treia mea vizită în România şi sunt sigur că va fi la fel de reuşită ca şi primele două“


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite