FOTO Viaţă de fan: povestea biochimistei care a înfiinţat clubul Roxette

FOTO Viaţă de fan: povestea biochimistei care a înfiinţat clubul Roxette

Mihaela Lenghel (ultima din stânga) lângă Roxette

Trei luni pentru alegerea cadourilor şi a surpizelor, două luni pentru învăţarea cuvintelor melodiilor din set list, câteva ore pentru vopsirea unghiilor în negru şi pentru machiajul feţei în roşu-galben-albastru. Aşa s-au pregătit fanii adevăraţi pentru concertul de la Cluj, ne-a povestit biochimista Mihaela Lenghel, fondatoarea fanclubului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihaela Lenghel locuieşte în Bucureşti, are 36 de ani şi este de profesie biochimistă. Ea este „sufletul“ siteului unde se reunesc aproximativ 1.500 de fani Roxette din toată ţara, care au pus la punct planul de întâmpinare a artiştilor suedezi. Ce cadouri să le facă? Cu ce să îmbrace fanii, tricouri inscripţionate, bentiţe, peruci? Ce să scrie pe sutele de foi ce vor fi distribuite?

Pregătirile au început încă din luna februarie: „Ne trebuie sponsori pentru vreo 15 mii de baloane, cel puţin, dacă nu şi mai multe, hârtii printate pe o parte şi pe alta color, tot aşa vreo 15 mii, şi avem banerele, plus să le cântăm o melodie, ceva ce nu e în playlist, idei ceva?“. Acest mesaj postat de Mihaela pe forumul fanilor a dat naştere la zeci de comentarii şi la dezbateri care s-au încheiat, peste aproximativ trei luni.

Goblenuri, milieuri sau un pic de vin
Şi să nu credeţi că a fost uşor. Cel mai comentat subiect a fost cel legat de cadouri. Nu a dus nimeni lipsă de idei: „ceva inscripţionat cu semnăturile fanilor“, un catalog cu poze ale fanilor când au fost la concerte, „un album de promovare a României în care să punem o poza mare cu fanii“, un mileu de lasetă, o sticlă de vin românesc din anul în care s-a născut Marie sau Per, un tablou cu un goblen, o chitară, un album de muzică populară. 


Imagini de la acţiunile fan clubului Roxette din România

Nu au lipsit nici disputele: „Mah, toate ca toate, dar mileurile voastre m-au făcut sa râd o jumate de zi. Dragilor, sunt demult OUT OF TIME, dar rău de tot. Pentru Dumnezeu, vă rog să vă uitaţi la imaginile din casa lui Marie, şi să îmi spuneţi pe urmă dacă şi-ar pune aşa ceva!!“, postează ironic Alexandru.

Nici Nico nu se lasă mai prejos: „Muzica populară românească...e frumoasă pentru tine că înţelegi şi textul, dar încearcă să asculţi muzică populară turcească sau mai ştiu eu ce...nu cred că ai rezista. Nu mi se pare o idee buna... Sigur nu vor asculta. Şi plus de asta, muzica noastra populară difera mult de muzica populară suedeză.“ Probleme sunt şi cu propunerea bahică. „Fraţilor decât să îi dăm o sticlă de vin de 10-20 de milioane pe care să o bea singur şi să nu aprecize cadoul, cum a făcut cu naiul, mai bine cumpărăm bere de banii ăştia şi facem o petrecere super“, spune şi Alex. După dezbateri seculare care au durat... trei luni, fanii s-au decis: o sticlă de vin românesc din anul în care s-a născut pentru Per, iar pentru Marie - un goblen cu imaginea celor doi.

Cum se pregăteşte un fan adevărat


După cum deja v-aţi convins, viaţa de fan nu este uşoară deloc. Însă odată rezolvate problemele organizatorice rămân de făcut ultimele pregătiri. „Unghii negre- să fie ca Per, se repeta cuvintele din setlist (lista de melodii ce vor fi cântate la concert- n.r.) cu câteva luni înainte, tricouri, steagul României vopsit pe faţă şi multă voie bună“, explică Mihaela. Ea completează: „Suntem oameni normali, cu profesii , cu copiii, dar care păstrăm amintirea acelor vremuri“. 


Biochimista îşi aminteşte cum la 19 ani a fondat fan clubul. „Fan clubul a fost înfiinţat în 93 ca asociaţie neguvernamentală non profit şi a avut mai multe emisiuni la radio şi televiziune în încercarea de a promova muzica lor. Cum internetul nu era foarte dezvoltat ne bazam pe scrisori, ne trimiteam scrisori în toată ţara, ne-am creat o comunitate de fani cu care ne întâlneam în tabere cu cortul. În felul acesta s-au creat prietenii care ţin de atunci. Membrii, câteva mii de fani, mai facem întâlniri lunare pentru cei din Bucureşti, şi cam odată pe an cu cei din ţară“, povesteşte bucureşteanca. Ea îşi aduce aminte perioada anilor 90, când fanii Roxette concurau cu fanii The Cure, Depeche Mode, Michael Jackson.

„Roxette ne-au învăţat să ne purtăm“


Evenimentele organizate de fan club se termină câteodată la starea civilă. Mihaela povesteşte amuzată cum unii dintre fani s-au casatorit între ei: „Recent doi prieteni buni care locuiesc în Braşov si s-au cunoscut la una din taberele Roxette - cu cortul. Acum au şi o fetiţă- viitoare fană“. O altă parte importantă a vieţii de fan sunt călătoriile: „Călatorim în lume ca să îi vedem şi distracţia este în floare. Eu am fost la concerte în Munchen, Stockholm, Praga. În Praga la concertul de acolo - ne-am întâlnit mai mulţi fani, unii vorbeau în suedeză, alţii rusă, alţii engleză şi alţii prin semne“. 


Mihaela spune că muzica suedezilor a avut importante influenţe asupra vieţii ei: „Faptul că am fost fan m-a ajutat zic eu destul de mult, am învăţat engleză şi suedeză ca să pot înţelege melodiile lor, am o mulţime de prieteni în România şi în afară, cu care ne vedem de câte ori putem şi cu care împărţim şi bune şi rele, iar faptul ca Roxette e o formaţie „cuminte" adică cei doi fiind suedezi sunt foarte modeşti şi nu fac excese, ne-a învăţat să ne purtăm ca atare".  Mihaela ascultă câteva melodii cu Roxette în fieca zi. Spune că îi plac artiştii suedeţi pentru că:„sunt modeşti şi cântă superb, iar cuvintele ni se potrivesc tuturor“.

citeste totul despre: