Aproximativ 1.500 de reţete electronice se eliberează zilnic în judeţul Cluj
0Aproape 27.000 de reţete medicale s-au eliberat în primele opt zile ale anului 2013 în judeţul Cluj. Dacă medicii de familie spun că nu au nicio problemă în scrierea de astfel de prescripţii, farmaciştii clujeni afirmă că marea piedică în funcţionarea ca la carte a sistemului o constituie lipsa unei conexiuni permanente la serverul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pacienţii, în schimb, nu vor să aştepte prea mult.
La jumătatea lui ianuarie 2013, lună de când este obligatorie reţeta electronică, medicii de familie şi farmaciştii clujeni s-au conformat şi au fost prescrise circa 27.000 de reţete în doar opt zile.
Unii dintre aceştia cunoşteau sistemul întrucât a fost pus în practică din vara anului trecut.
Însă nu toţi l-au folosit.
80% dintre medicii clujeni folosesc reţeta electronică
„Medicii de familie prescriu reţete electronice din august 2012. În jur de 80%. Reţeta electronică nu reprezintă pentru noi, medicii de familie, un inconvenient“, afirmă Sanda Nemeş, medic de familie în Cluj-Napoca.
Aceasta spune că singura problemă o reprezintă serverul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care nu este mereu accesibil.
„Sunt probleme tehnice legate de sistem. Sunt perioade şi perioade. Spre exemplu, există momente în lună în care trebuie să stăm 5-10 minute până reuşim să ne conectăm la server pentru a valida reţetele“, explică doctorul Nemeş.
Dacă majoritatea medicilor de familie clujeni au început să prescrie reţete electronice încă din august 2012, alţii au început abia din această lună şi le-a fost dificil până s-au obişnuit cu sistemul.
Însă pentru a-l accesa e nevoie de o semnătură electronică. „La sfârşitul acestei luni expiră semnătura electronică , iar procedura pentru reînoirea ei ia ceva timp. Nu ştim cum vom lucra atunci, dar vom găsi o soluţie“, spune optimist medicul de familie Ioan Mureşan din Cluj-Napoca.
O astfel de semnătură costă circa 250 de lei.
Ce zic oamenii
Ideea acestei reţete nu li se pare deloc rea clujenilor. Mai ales că pot scoate medicamente de la mai multe farmacii dacă cea la care merg nu are pe stoc un anume medicament dorit.
„Am auzit la televizor de această reţetă electronică. Nu ştiu prea multe despre ea. Nu am fost demult la medic. Sper să meargă sistemul“, afirmă clujeanul Czako Ştefan (45 de ani), administrator de profesie.
Alţii sunt mai vehemenţi. „Am auzit că noul sistem de eliberare de reţete dă rateuri. Nu am fost la medicul de familie să-mi prescrie o astfel de reţetă, dar şi dacă merg sper să nu stau acolo mult pentru că nu le merge lor sistemul. Mă afectează pentru că în acel timp pe care îl pierd aşteptând pot face altceva“, este de părere Tatiana Bob (47 de ani), economist de profesie.
Zile întregi de aşteptare
Farmaciştii clujeni spun că au avut probleme cu conexiunea la softul CNAS şi ca să nu ţină oamenii la coadă au eliberat doctorii pe bază de bileţele. „Softul e stufos. Ca să avem cozi, în unele zile când nu reuşeam să ne conectăm, am prescris medicamente pe bază de bileţel“, afirmă Elena Dinte, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Cluj.
Lipsa unei conexiuni permanente cu serverul CNAS este marele impediment.
„Suportul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate are discontinuităţi. Am avut zile întregi în care nu puteam accesa suportul. Ar trebui să-l facă în aşa fel încât să poată susţine numărul de conexiuni din toată ţara. Am avea nevoie de acces online perfomant la CNAS“, este de părere Cristina Iuga, farmacist clujean şi lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca.
Cristina Iuga a mai spus că partea bună a acestei măsuri privind reţeta electronică este punerea ei în „probe“ din iulie 2012, iar partea proastă, că unii medici au început să o folosească abia din ianuarie, de când măsura a devenit obligatorie.
O altă problemă este faptul că CNAS nu a actualizat lista cu medicamentele, iar lista pe care o au farmaciştii nu coincide cu cea din evidenţele Casei Naţionale.
27.000 de reţete în 8 zile
Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, Crina Grozav, spune că în primele zile ale lui ianuarie s-au prescris aproximativ 27.000 de reţete electronice.
„În 1-8 ianuarie 2013 s-au eliberat peste 26.900 de reţete electronice, iar în octombrie 2012 - 46.000 de reţete, respectiv în noiembrie 2012 - circa 54.000 de reţete. Informaticienii CJAS Cluj mi-au spus că conexiunea la internet, la anumite ore de vârf, îngreunează operarea reţetelor“, susţine Crina Grozav.