Tradiţii păstrate cu sfinţenie. Moşii de iarnă, sărbătoarea la care se împart plăcinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomenirea morţilor Foto:crestinortodox.ro
Pomenirea morţilor Foto:crestinortodox.ro

Moşii de iarnă se sărbătoresc în sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Brânză sau Lăsatul Secului de Carne. Această zi le este dedicată morţilor, moşilor şi strămoşilor.


Moşii de iarnă, împreună cu Moşii de Sâmedru formează Moşii cei Mari de peste an. În Bărăgan, tradiţia este respectată cu sfinţenie. La Moşii de iarnă gospodinele împart plăcinte, produse lactate şi, uneori, vase umplute cu mâncare gătită sau cu apă.

Slujbă la biserică

În fiecare an au loc trei pomeniri pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă: moşii de vară, de toamnă şi de iarnă. „Una din cele mai importante pomeniri ale morţilor de peste an este înaintea Rusaliilor, Moşii de vară“, a precizat preotul Paul Tudorache.  Sâmbătă, pe 22 februarie, la biserică se citeşte sfânta liturghie, iar la slujba parastasului sunt pomeniţi toţi cei adormiţi, după care oamenii merg acasă şi dau de pomană.

Cine poate fi pomenit

Pe 22 februarie, Biserica Ortodoxaă face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice. Conform crestinortodox.ro, există pomenirea morţilor, pentru că Biserica nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului. Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţa de dincolo "adormiţi", termen care are înţelesul de stare din care te poţi trezi. Ea nu vorbeşte de trecere într-o stare de nefiinţăa, ci de trecere dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă.

Se pot pomeni toti cei care au murit nedespărţiţi de Biserică. Nu pot fi pomeniţi cei care au murit în dispreţ cunoscut faţă de Dumnezeu. Precizăm că orice slujbă a Bisericii se săvârşeşte numai pentru cei care sunt membri ai ei. De aceea nu pot fi pomeniţi nici copiii morţi nebotezaşi, pentru că ei nu sunt membri ai Bisericii.

Vă recomandăm şi:

Naşterea Maicii Domnului, sărbătoarea care le ajută pe femei să aibă prunci

Sfântul Ilie, făcătorul de minuni şi aducătorul de ploi, sărbătorit de ortodocşi pe 20 iulie

Sfânta Marie Mică sau Naşterea Maicii Domnului, a doua mare sărbătoare pentru peste 2,2 milioane de români

Braşovul o celebrează pe Fecioara Maria, patronul spiritual al oraşului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite