Cel mai valoros obiect istoric din ţară: cupa rituală de la Gălăţui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi deţine în colecţie unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice din ţară: o cupă rituală, datând din mileniul al V-lea î.Chr., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti.


Piesa a fost descoperită în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, din judeţul Călăraşi, într-o locuinţă-sanctuar datată în neoliticul final dunărean.  "Piesa a fost descoperită în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, într-o locuinţă-sanctuar datată în neoliticul final dunărean. Cupa cu picior reprezintă, prin maniera de ornamentare şi semne, una dintre cele mai importante descoperiri ale neoliticului european, o culme a creaţiei geniului uman al mileniului V înainte de Christos",  a precizat Marian Neagu, managerul Muzeului Dunării de Jos.

Naşterea vieţii

Identificat într-un sanctuar, vasul a suferit în prealabil un ritual de fragmentare care îi conferă valenţe magice unice. Tipologia motivelor ce o împodobesc, alături de contextul arheologic, datează piesa în mileniul al V-lea î.Chr., atribuind-o comunităţilor Boian-Giuleşti din neoliticul final al Dunării de Jos. Toate piesele descoperite în sanctuar, inclusiv statuetele, poartă semnul spiralei sau al meandrului. Spirala a simbolizat în preistorie naşterea vieţii. Într-o lume în care simbolurile, semnele şi valorile sunt strivite sau ignorate, cupa rituală de la Gălăţui constituie un mesaj peste milenii, o pledoarie minunată pentru viaţă: „Faceţi, nu distrugeţi! Creaţi, nu ucideţi !”

Colecţia Artă preistorică

Muzeul Dunării de Jos adăposteşte o adevărată comoară şi este singurul din Europa care deţine peste 1.000 de piese din colecţiile „Artă preistorică“. Toate obiectele au circulat prin America, Elveţia, Anglia şi Grecia. Străinii au putut admira obiecte precum: statui care reprezintă zeităţi şi piese din ceramică luxuriantă. Muzeul Dunării de Jos a fost înfiinţat în anul 1951 şi se mândeşte cu preţioase colecţii, care conţin peste 1000 de piese. Niciun muzeu din Europa de est nu deţine aşa multe piese, lucru impresionant pentru oraşul nostru. „Sunt mândru de aceste colecţii şi chiar sunt bucuros că suntem singurii care avem aşa comoară“, a spus Marian Neagu.

Piese din aur, lut, cupru sau os

Aceste piese deosebite care au uimit lumea datează din mileniul V  î.Christos, lucru care le face speciale şi foarte valoroase. Din colecţiile „Artă Preistorică“ fac parte statuete care reprezintă zeităţi, canoane  care reprezintă ceva care se repetă într-o civilizaţie sau artă, dar cu valoare de simbol şi piese din ceramică luxuriantă. Piesele  şi chiar statuetele au fost făcute din lut, aur , cupru sau os.

Şantierele dunărene

Piesele provin de pe şantierele dunărene sau adiacentele fluviului cum ar fi: comuna Grădiştea , satul Coslogeni, satul Gălăţui -lacul Movila Berzei, comuna Măriuţa -lacul Mostiştea. Obiectele de artă aparţin municipiului, fiind descoperite pe teritoriul nostrum. „ Piesele sunt ale municipiului şi sunt foarte importante pentru noi, dar şi pentru străinătate. Puţine popoare au o istorie impresionantă ca a noastră, de aceea şi interesul crescut al mai multor state pentru a le expune“, a mai adăugat Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos.
 

Vă recomandăm şi:

„Comorile României în China”. Două piese arheologice excepţionale de la Muzeul Dunării de Jos iau calea Asiei

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

FOTO Cetăţile şi comorile dacilor zac sub lanuri de porumb, batjocorite de autorităţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite