VIDEO Boala limbii albastre se extinde cu repeziciune. Primarii localităţilor afectate cer dezinsecţii din elicopter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Boala limbii albastre se extinde cu repeziciune. Alte 4 focare au fost confirmate de laboratorul centrului naţional pentru combaterea bolilor la animale. În total, la prânz boala era confirmată în şapte comune, toate din zona de deal şi munte, la peste 50 de animale între care şi ovine. Primarii localităţilor unde sunt confirmate cazurile de ”Blue Tongue” le solicită autorităţilor dezinsecţia cu ajutorul elicopterelor.

Proprietarii gospodăriilor unde sunt animalele bolnave trebuie să îşi cureţe grajdurile şi să facă dezinsecţie pe cheltuiala lor. Asta le-a comunicat şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău , primarilor din judeţ chemaţi astăzi la o şedinţă de urgenţă.

”Cea mai bună măsură de prevenţie a acestei boli este curăţarea acelui gunoi de grajd pe care îl are fiecare prorpietar de animale pe lângă gospodărie, deci izolarea lui, curăţarea mecanică a grajdului şi aspersarea de substanţe insecticide”, a spus medicul veterinar Adonis Dragnea, directorul DSVSA Buzău.

Planul de măsuri care trebuie urmat pentru combaterea bolii este unul foarte strict şi a fost comunicat numai primarilor. Speriaţi de ritmul rapid de răspândire a bolii printre rumegătoarele din gospodării, aleşii locali au solicitat ca dezinsecţia să se facă în cel mai scurt timp prin aviotratament.

”Părerea mea este că cea mai bună soluţie ar fi să se vină cu elicoptere şi să se facă o dezinsecţie la nivel general în cele şapte sau zece comune afectate. Boala se răspândeşte prin înţepătura unui ţânţar şi până nu va fi omorât acesta cred că totul va fi în zadar” a declarat Marian Muşat, primar în Valea Salciei.

Situaţia localităţilor unde şi-a făcut apariţia boala limbii albastre se modifică de la o oră la alta pe măsură ce vin rezultatele probelor trimise către laboratorul naţional de referinţă. La ora 14 erau semnalate şapte comune: Vintilă Vodă, Săruleşti, Buda, Valea Salciei, Siriu, Bisoca şi Beceni.

Se pare că insectele purtătoare ale virusului responsabil de transmiterea bolii limbii albastre provin din Egipt şi au poposit înainte de a afecta animalelele din judeţul Buzău, în Bulgaria.

”Suntem foarte bine organizaţi. Avem echipe de medici veterinari care în permanenţă supraveghează zona, în vederea prevenirii acestei boli, chiar şi combaterea ei”, a declarat Maria Buleandră, prefectul judeţului Buzău.

Procedura de lucru în astfel de epizootii prevede constituirea unor zone de protecţie pe focar, adică 20 de kilometri în jurul locaţiei unde a fost confirmată boala. O altă zonă de protecţie se constituie la nivelul localităţii pe o rază de 100 de kilometri şi suplimentar se delimitează şi zona de supraveghere extinsă pe o rază de alţi 50 de kilometri în exterioul zonei de protecţie a localităţii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite