Amintiri din bucătăria bunicii. Cine mai păstrează în memorie gustul colărezilor cu lapte. Reţete „reanimate“ de nostalgici
0În momentele de nostalgie, cu toţii ne aducem aminte de mâncărurile copilăriei, cu bunătăţile cu care mama sau bunica ne răsfăţa. Toţi mâncam, cel puţin în vacanţele de vară, ciorbă de lobodă, colărezi cu lapte sau frigănele, cel mai simplu desert al copilăriei.
Libertatea pe care românii şi-au dobândit-o în urmă cu peste două decenii a însemnat, printre altele, anularea tuturor limitărilor care erau în bucătăria mamelor şi bunicilor noastre. Gospodinele de acum şi-au diversificat mult gama de mâncăruri, s-au adaptat condiţiei în care găseşti orice ingredient la supermarket, astfel că în multe case anumite mâncăruri au devenit istorie.
Bucătarul buzoian Cristi Dobre ne aminteşte câteva dintre bunătăţile care dădeau gustul copilăriei, făcute în casă, precum ciorba de lobodă ori colărezii cu lapte. ”Copii fiind, nu toţi mâncam ciorbele cu aceeaşi plăcere ca acum, după ce am devenit adulţi. Însă aproape că nu erau zile în care să nu primim la masă ciorbe de cocoş, supe cu tăiţei şi, primăvara, ciorba de lobodă, căreia mulţi i-au uitat gustul”, spune Chef Cristi Dobre.
Lobodă cu găluşti de prăjeală sau mâncarea primăverii la ţară
Pentru prepararea ciorbei de lobodă cu găluşti de prăjeală avem nevoie de lobodă tânără. Începem să preparăm o ciorbă asemenea celei de zarzavat.
”Separat, într-o tigaie cu fund gros, se aureşte în ulei ceapa. Decidem fiecare cantitatea şi cât de mult ţinem la prăjit pentru că de asta depinde cât de multe şi de gustoase vrem să fie găluştele. Când s-a aurit ceapa, se adaugă făina de grâu, dar nu atât de multă încât să absoarbă tot uleiul. Se rumeneşte şi se ştie că e gata atunci când compoziţia se desprinde de pe tigaie. Aceasta se astâmpără cu zeamă de lobodă din oala care fierbe pe foc şi se amestecă încât aluatul să se împartă în găluşte, fiecare cât de mari le doreşte. Când le împărţim, le turnăm peste zeama de lobodă care fierbe, peste ciorbă. Fierbem ciorba până piere spuma albă de deasupra şi adăugăm la final verdeaţă: mărar, pătrunjel, leuştean, după preferinţe. Se consumă acrită cu oţet sau dulce”, spune Cristi Dobre.
Turta de păsat (malai) dulce sau prăjitura de mălai
Turta de păsat era pe post de prajitură, un desert al oamenilor sărmani. Era preparată numai din mălai din gospodărie. Pentru a pregăti această plăcintă din mălai avem nevoie de:
200 gr. mălai
Jumătate de pahar de făină
300 ml. lapte
Jumătate de pahar de zahăr
2 ouă
80 gr. unt inclusiv pentru uns tava
1/2 dintr-un cub mic de drojdie
un pumn de stafide
esenţă de rom
un praf de sare
Într-un bol, punem un pahar de lapte călduţ, drojdia, o linguriţă zahăr şi două linguri de făină. Amestecăm până topim drojdia şi lăsăm să înceapă să crească. Tot acum, într-un bol micuţ, punem stafidele şi, peste ele, cât să le acopere, punem esenţă de rom amestecată cu lapte călduţ.
”Într-un vas mai măricel punem mălaiul, făina, zahărul şi praful de sare după care amestecăm. Când aluatul cu drojdie a început să crească îl punem peste mălai. De asemenea, tot acum adăugăm şi stafidele înmuiate. Amestecăm bine. Topim untul în restul de lapte fierbinte şi îl lăsăm puţin să se răcească. Laptele călduţ şi gălbenuşurile de ouă le punem peste mălai. Amestecăm bine compoziţia să nu facă cocoloaşe. Putem folosi telul sau mixerul. Batem albuşurile de la cele două ouă până se fac spumă şi le încorporăm în amestecul nostru. Cu albuşurile bătute încorporăm mai mult aer şi mălaiul dulce devine mai pufos”, spune Chef Cristi Dobre.
Ungem apoi o tavă cu unt sau o căptuşim cu hârtie de copt după care turnăm compoziţia. Lăsăm tava 20-30 de minute să se aşeze aluatul şi să se dospească puţin.
Introducem compoziţia la cuptorul încins, la foc potrivit, şi lăsăm să se rumenească 20-30 de minute. Încercăm cu o scobitoare dacă este copt în interior. Putem folosi forme de cozonaci sau o tavă întinsă.
Colărezi cu lapte
Pe lângă orezul sau fideaua cu lapte, colărezii erau mâncarea care deseori ne potolea foamea, atât la micul dejun cât şi la cină. Pentru prepararea colărezilor cu lapte ne trebuie următoarele ingrediente:
1 litru de lapte
250 grame de făină
10 linguri cu apă
6 linguri cu zahăr
1 pliculeţ de zahăr vanilat
sare
”Amestecăm laptele cu zahăr şi sare apoi îl punem la fiert. Apoi, punem făina într-un castron şi amestecăm cu apă, manual. Frecăm coca între degete până obţinem bucăţele mici, resturi, de aluat. Când laptele dă în clocot, punem frecăţeii, adică bucăţile de cocă si amestecăm după care lăsăm la fiert aproximativ 10 minute. Adăugăm zahărul vanilat şi mai fierbem încă trei, patru minute”, ne învaţă bucătarul buzoian Cristi Dobre.
Lapte de bou
Laptele de bou se făcea atunci când gospodina nu avea mălai suficient sau îi lipsea. Laptele sau apa se fierbe, iar între timp seminţele de dovleac se prăjesc la cuptor, se macină bine până se obţine o făină fină. Făina aceasta se adaugă în apa clocotită şi se fierbe până când se obţine o pastă groasă, se adaugă sare şi se mai fierbe încă zece minute. Se amestecă permanent în laptele de bou ca să nu se prindă. Se poate pune puţin oţet în ea. Se servea cu bucăţi de mămăligă rece.
Frigănele, printre mâncărurile copilăriei
Cine nu îşi mai aminteşte de felia de pâine scăldată în lapte, tăvălită în ou, friptă, presărată cu zahăr şi mâncată cu poftă.