PORTRET Minodora Marin este prima femeie ofiţer din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minodora Marin
Minodora Marin

De-a lungul vieţii şi-a dorit să nu practice o meserie obişnuită pentru femei şi să iasă din tipare prin ceea ce face, iar acum este anchetator la IPJ Buzău.

Iniţial a vrut să urmeze cursurile Academiei de Studii Economice şi să lucreze la Poliţia Economică, numai că nu a reuşit şi s-a angajat în producţie la Drumuri şi Poduri Buzău. „Munca nu era tocmai uşoară, făceam muncă brută pentru că eram muncitor necalificat pentru că nu aveam pregătirea în domeniu", îşi aminteşte Minodora Marin.

Încă de atunci şi-a dat seama că îşi doreşte să urmeze o meserie atipică pentru femei, mai ales în perioada premergătoare lui 1989. S-a decis să urmeze cursurile Şcolii de Ofiţeri, iniţial şi-a depus dosarul pentru Securitate, dar înainte cu câteva luni de susţinerea examenului s-au alocat locuri şi pentru fete la Miliţie, iar opţiunea Minodorei Marin s-a îndreptat către această specializare.


Prima buzoiancă ofiţer


După trei ani, la absolvirea Şcolii Militare a optat pentru Buzău şi a fost repartizată la Poliţia Municipiului, la Biroul Economic. „La absolvire au fost două femei ofiţer, eu eram una dintre ele, dar mi-a fost ceva mai greu pentru că percepţia era puţin diferită deşi erau lucrătoare, însă doar la formaţiunile unde se lucra cu publicul. Impactul a fost destul de dur atât pentru mine, cât şi pentru cei care au lucrat cu mine şi mă refer la colegi şi chiar la persoanele din exteriorul unităţii", ne-a spus Minodora Marin.

La Biroul Economic a lucrat timp de şapte ani, unde s-a integrat destul de bine cu ajutorul colectivului tânăr care a ajutat-o. Din 1994 este ofiţer de cercetare penală, dar a avut o perioadă de nouă luni în care s-a aflat la comanda Biroului de Evidenţă a Populaţiei. De aproape 16 ani îşi desfăşoară activitatea ca anchetator la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Buzău.

„Meseria de anchetator este după părerea mea cea mai frumoasă pentru că ai de-a face cu toate genurile de infracţiuni, cu toată partea infracţională care există la ora actuală, din toate domeniile. Un ofiţer de cercetare penală este tamponul din Poliţie şi Parchet şi trebuie să respecte foarte bine legislaţia", ne-a mărturisit ofiţerul de cercetare penală.

După o lungă carieră în Poliţie ştie că şi curajul a fost foarte important pentru ca rezultatele să fie bune. „Nu ştiu de unde am avut acest curaj pentru că nici din familie nu l-am moştenit, dar probabil am fost eu o altă fire. Dar ceea ce m-a ambiţionat a fost modul în care am fost privite noi, fetele de când am intrat în şcoală, apoi şi în muncă unde nu a fost uşor din cauza mentalităţilor", ne-a mai spus Minodora Marin.


Întrebări şi răspunsuri


Cum trebuie să fie un anchetator?
În primul rând un anchetator nu se poate forma decât după o experienţă de minim cinci ani, iar ca şi calităţi trebuie să fie pregătit, să cunoască legislaţia, să aibă colaborare bună cu Parchetul şi cu unităţile cu care lucrează. Dar trebuie să aibă foarte mult fler şi curaj şi astfel să demonstreze celui care îl anchetează că este puţin deasupra lui şi nu cu violenţa.


Ce altă meserie aţi fi ales dacă nu eraţi anchetator?
Eu am avut prima dată tendinţa de a urma tradiţia familiei,mama a fost cadru didactic şi primii doi ani de liceu i-am făcut la Liceul Pedagogic. Apoi am avut o sclipire de scurt timp să merg în domeniul aviaţiei.


Ce îi place
Îmi place să petrec cât mai mult timp cu familia, atunci când se poate şi îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place să fiu înconjurată de multe persoane, să mă înţeleg bine cu toată lumea, dar am foarte puţini prieteni pentru că aşa am constatat în timp, însă nu sunt o persoană dificilă care să nu comunice sau să fie ranchiunoasă.


Ce nu îi place
Nu îmi plac minciuna şi aici mă refer în cazul relaţiilor interumane sau intercolegiale cu scopul de a face rău şi alcoolul la volan. Nu îmi place să mă cert sau să domin.


Profil


Născută: 27 februarie 1963, Buzău
Ocupaţie: ofiţer la Cercetări Penale
Familie: căsătorită, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite