PORTRET Gina Stan îşi dedică tinereţea voluntariatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina Stan
Gina Stan

Pe lângă munca de voluntariat, la Crucea Roşie mai este şi referent, şi coordonator de programe şi proiecte sau chiar casier şi gestionar.

Viaţa Ginei Stan nu a fost tocmai uşoară de-a lungul timpului, iar greutăţile cu care s-a confruntat au făcut-o să fie mai bună şi mai înţelegătoare cu cei din jur. Ea provine dintr-o familie cu cinci fraţi unde a învăţat că tot ce are trebuie să împartă şi cu ceilalaţi din jur. Cu puţin timp înainte de absolvirea liceului se hotărâse să dea admitere la Facultatea de Medicină, numai că planurile i-au fost schimbate după ce mama sa s-a îmbolnăvit.

La vârsta de 18 ani Gina a rămas fără mamă şi, fiind cea mai mare dintre fraţi, a trebuit să preia o parte din responsabilităţile casei. „A trebuit să renunţ la studii şi să îmi întreţin fraţii, mai ales că atunci cea mai mică soră a mea avea 12 ani. Şi de atunci am devenit un om matur", ne-a spus Gina Stan. Pentru a-şi putea susţine fraţii s-a angajat la un magazin din localitatea în care locuia, apoi şi-a mai luat încă o slujbă pentru că nevoile erau din ce în ce mai mari.

„Pe ce se măreau, fraţii mei mergeau la liceu şi veneau la mine ca la părinţi şi îmi cereau bani de navetă şi pentru ce mai aveau nevoie. Eu eram stâlpul casei, iar chestia asta m-a maturizat foarte mult", îşi aminteşte voluntara. După câţiva ani s-a hotărât să renunţe la locul de muncă de la magazin şi s-a înscris la Şcoala Sanitară, unde a reuşit să lege strânse relaţii de prietenie.

Una dintre prietenele pe care şi le făcuse la şcoală lucra la Crucea Roşie şi i-a lansat invitaţia să vină ca voluntar la una dintre acţiunile filialei. „Am venit la sediul Crucii Roşii încântată, am completat pe loc un contract de voluntariat. Am participat la activitate foarte încântată şi am rămas cu o mare satisfacţie pentru că am participat la un eveniment cu lume multă", îşi aminteşte Gina.

După această experieneţă a rămas voluntar, iar după câteva luni i s-a propus să vină ca asistent la ştrandul din oraş, unde a lucrat până la sfârşitul sezonului estival. Apoi timp de două săptămâni a stat la sediul Crucii Roşii, locul în care şi-a găsit mama de care avea nevoie, în persoana directoarei Floarea Bârzu. În timpul muncii depuse nu rămas indiferentă la suferinţa celor din jur şi chiar a fost impresionată de unele cazuri la care a participat.

„Am mers la o familie numeroasă unde mama era bolnavă la pat, iar tatăl beţiv şi agresiv. Ei nu aveau nici alimente, nici lemne, iar copiii erau foarte neîngrijiţi. Când am văzut femeia întinsă pe pat, o fată plângea pentru că muncea prea mult şi m-a izbit pentru că semăna cu situaţia pe care o avusesem eu acasă şi am plâns câteva săptămâni", îşi aminteşte Gina Stan.


Întrebări şi răspunsuri


Sunt tinerii încântaţi de munca de voluntariat?
Fiecare şi-ar dori să vadă şi partea cu câştigul, iar noi încercăm să îi motivăm cumva. De exemplu dacă unul dintre voluntari şi-a dorit să facă şcoala de şoferi, doamna director a ştiut că există o şcoală care printr-un program cu finanţare nerambursabilă face cursuri, a intervenit şi a făcut şcoala de şoferi. De Ziua Voluntarului organizăm petreceri ca să îi motivăm cât de mult putem.


Ce ţi-ai dori pentru Crucea Roşie?
Dacă am avea fondurile necesare, mi-ar plăcea foarte mult să văd aici un centru în care să se poată primi femeile abuzate, cu sau fără copii. Am mai avut nişte proiecte printre care se număra şi un club al persoanelor vârstnice, unde să vină să discute, să joace şah.


Ce îi place?
Îmi plac oamenii sinceri şi îmi place să iau mereu în seama vorba aceea „fereşte-mă de prieteni că de duşmani mă feresc singur", care este foarte importantă pentru mine. Mi-ar plăcea să văd că oamenii neajutoraţi, cu lacrimi de disperarea în ochi, vor ajunge ca peste ani să fie mai fericiţi.


Ce nu îi place?
Nu îmi plac lucrurile josnice şi nici oamenii răi. Nu îmi plac nici situaţiile în care oamenii care pot face ceva pentru ceilalaţi mai nefericiţi, nu fac. Şi nu trebuie să facă ceva bine numai din proprie iniţiativă, ci măcar atunci când li se cere.


Profil


Născută: 29 mai 1981, localitatea Cernăteşti, Buzău
Ocupaţie: voluntar şi referent la Crucea Roşie Buzău
Familie: căsătorită, o fetiţă

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite