Serviciul Salvamont din zona Bran desfiinţat de Primărie. Nu va mai avea cine să îi salveze pe turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar anul acesta salvamontiştii din zonă au avut deja 37 de intervenţii, ultima fiind duminică când au fost salvaţi trei turişti germani. Primăria Bran însă le-a dat preavize salvatorilor şi a decis ca aceştia să fie preluaţi de CJ Braşov, fără măcar să aibă o discuţie cu autoritatea judeţeană.

Serviciul de Salvamont din Zona Bran Moieciu era finanţat 60% de la Primăria Bran ţi câte 20% de la Primăriile Moieciu şi Fundata. De la 1 aprilie cei cinci salvamontişti, care doar anul acesta au participat de 37 de intervenţii vor fi şomeri, anunţă Digi 24.

Autorităţile locale au decis să desfiinţeze posturile şi  să predea angajaţii Consiliului Judeţean Braşov însă fără a discuta în prealabil cu instuţiile judeţene. Motivul ar fi unul juridic. Potrivit priumarului din Bran, Curtea de Conturi a atras atenţie că Serviciul Salvamont care aparţinea de Ocolul Silvic funcţionează ilegal. Practic Ocolul Silvic nu trebuie să se ocupe de acţiuni de salvare.

Primăria ar fi putut rezolva însă altfel problema. Ar fi putut prelua în subordine serviciul de salvamont, aşa cum se întâmplă în toate localităţile montate. Zona Bran-Moieciu are 18 trasee montane întinse pe 200 de km pătraţi. Practic Serviciul Salvamont de aici se ocupă de partea de NV a Masivului Bucegi până în Piatra Craiului.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov au declarat că nu pot prelua serviciul Salvamont nici dacă ar vrea pentru că nu este legal. În plus Branul este staţiune turistică şi încasează taxă pentru acest lucru. S-ar putea impune şi taxa de salvamont care este în alte localităţi cum este Zărneştiul de exemplu şi s-ar rezolva astfel finanţarea. Pentru funcţionare serviciul are nevoie de 300.000 de lei pe an. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite