Arhivele Brăilei sunt ţinute în frig pentru a patra iarnă consecutiv. Documente vechi de sute de ani se degradează încet dar sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperatura din depozite este mult sub limita normală   FOTO Obiectiv - Vocea Brăilei
Temperatura din depozite este mult sub limita normală   FOTO Obiectiv - Vocea Brăilei

Mii de documente vechi de zeci, chiar sute de ani, se degradează încet dar sigur în depozitele Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Brăila, deoarece imobilul care le adăposte[te nu mai este încălzit corespunzător pe timp de iarnă de patru ani, de când CET Brăila a intrat în faliment şi a încetat furnizarea agentului termic în sistem centralizat.

De investiţia într-o centrală termică ar trebui să se ocupe Ministerul Administraţiei şi Internelor prin intermediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila, de care arhivele brăilene aparţin din punct de vedere logistic. Birocraţia a făcut, însă, ca nici până la această dată să nu se rezolve problema.

Singura măsură luată de autorităţi a fost dotarea instituţiei cu cinci calorifere electrice. Acestea nu pot fi pornite, însă, simultan, deoarece instalaţia electrică a clădirii este depăşită fizic şi moral şi nu poate face faţă unui consum de mare intensitate.

„În vara lui 2014 a fost informat personal ministrul de Interne, la vremea respectivă, Gabriel Oprea, despre problema de la Brăila, cu ocazia unei vizite de lucru la Buzău, şi din nou ni s-a promis sprijin în rezolvare rapidă. Pe final de 2014 ne-am trezit în situaţia în care dosarul de achiziţie nu a putut fi definitivat din cauză că s-a descoperit că terenul aferent imobilului nu este proprietatea Arhivelor, aşa cum se întâmplă în cazul clădirii, ci figura ca proprietate a Primăriei Brăila.

Aşa că a trebuit să se facă alte demersuri: s-a iniţiat o hotărâre de Consiliu Local Municipal prin care terenul a fost trecut din domeniul public al municipiului în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, reprezentată de IPJ Brăila. În vara acestui an s-a făcut şi întabularea provizorie a terenului şi abia în septembrie a ajuns la IGPR documentaţia completă. În octombrie, IGPR a cerut suplimentar acte care însă presupun o altă procedură, şi mai complicată, privind completarea prin hotărâre de guvern a inventarului domeniului public. Aşa că a devenit clar că nici în iarna 2015 - 2016 nu vom avea centrală proprie. Singura reuşită a fost că în ianuarie 2015 s-a făcut branşamentul la reţeaua stradală de gaz", explică directorul instituţiei, Giani Olteanu, citat de cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite