Botoşani: Elevii, ambasadori ONU pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Elevii, ambasadori ONU pentru o zi
Botoşani: Elevii, ambasadori ONU pentru o zi

La Liceul „Grigore Antipa“ din Botoşani a fost simulată ieri o şedinţă a Forului Internaţional

Evenimentul, unic în România, a fost organizat de conducerea liceului împreună cu o echipă de profesori. Invitatul de onoare al acţiunii, care a pus umărul la desfăşurarea evenimentului, a fost profesorul Vania Atudorei, un botoşănean expert al Naţiunilor Unite.   

Zeci de elevi din Botoşani au dezbătut, marţi, probleme de interes mondial, precum pandemia de gripă porcină, criza economică sau criminalitatea. Aceasta deoarece la Liceul de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa“ din Botoşani a fost simulată ordinea de zi a unei şedinţe ONU. Iniţiativa a fost pusă la punct cu sprijinul unui botoşănean stabilit în Canada, care este şi expert al Naţiunilor Unite.

„Este prima acţiune de acest gen care se întâmplă nu numai la Botoşani, ci şi în România. Ideea a venit în urma unei vizite a conducerii Liceului «Grigore Antipa» în Canada, unde astfel de acţiuni se desfăşoară anual. Ne-am întâlnit atunci şi am decis împreună să facem această simulare ONU pentru prima oară în România şi să o realizăm aici, la Liceul de Ştiinţe ale Naturii“, a declarat microbiologul Vania Atudorei, care este de mulţi ani profesor în Canada.

Au venit cu soluţii pentru problemele omenirii
La eveniment au participat elevi şi profesori din şapte unităţi şcolare botoşănene. „Am considerat că este o activitate educativă şi stimulativă pentru elevi, motiv pentru care mi-am exprimat dorinţa să facem şi noi după modelul canadian. Sperăm ca în următorii ani participarea să fie mai mare pentru că este o acţiune care nu poate aduce decât beneficii“, a spus profesorul Corneliu Furtună, directorul Liceului „Grigore Antipa“ care a făcut acest lucru posibil. Zeci de elevi s-au pus în pielea experţilor şi au tratat cu seriozitate probleme de importanţă mondială precum efectele crizei, creşterea consumului de droguri şi a infracţionalităţii, pentru care au venit cu propriile soluţii. 

„Fiecare a reprezentat câte o ţară şi a trebuit să se intereseze despre ea. Au primit câte un subiect pe care a trebuit să îl dezvolte şi despre care să vorbească cu competenţă. Chiar dacă este o simulare, pentru elevi este ca şi cum ar fi la Naţiunile Unite şi fac cercetări, iar pe măsură ce descoperă nişte lucruri, li se trezeşte interesul. Este ca o incitare cu efecte benefice pentru educaţia şi pentru cultura lor“, a completat profesorul Atudorei, preşedintele Asociaţiei Românilor din Laval, Canada.

În final, elevii care s-au evidenţiat au primit diplome de excelenţă, profesorul Vania Atudorei rămânând uimit  de seriozitatea cu care s-au pregătit elevii pentru simularea ONU.

Acest eveniment major nu s-ar fi putut defăşura fără implicarea profesorilor: Irina Teliscă, Teodora Ursulică, Maria Anisie, Oana Lupu, Paul Ungureanu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite