Botoşani: „Fără un transplant, nu are nicio şansă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: „Fără un transplant, nu are nicio şansă“
Botoşani: „Fără un transplant, nu are nicio şansă“

Afirmaţia îi aparţine medicului Mugurel Bosînceanu, care supraveghează cazul Ceraselei Mihovici

Tânăra din Botoşani care respiră cu ajutorul unui aparat poate muri prin asfixiere dacă nu este operată urgent. Mediul în care trăieşte îi accelerează boala, susţin specialiştii.   

Starea de sănătate a Ceraselei Mihovici se degradează într-un ritm extrem de alert, spun medicii ieşeni. Doctorul curant al tinerei de 19 ani din Răuseni, care are nevoie de un transplant de plămâni, susţine că aceasta trebuie operată într-un timp cât mai scurt. Botoşăneanca a fost diagnosticată cu fibroză idiopatică şi pneumotorax.

„Ultima dată când a fost la mine, boala ei era deja într-o formă gravă. Ce am tratat noi chirurgical au fost doar complicaţiile bolii. Plămânii ei funcţionau doar la 15% din capacitate, ceea ce este extrem de puţin“, a declarat medicul Mugurel Bosînceanu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi.

Boala este una extrem de rară, doctorii de la spitalul ieşean întâlnind doar câteva cazuri de acest gen, însă niciunul cu evoluţie atât de rapidă. Mediul în care trăieşte Cerasela ar putea fi principalul factor care a dus la acelerarea bolii, spun specialiştii de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Cerasela trăieşte într-o casă cu două camere, împreună cu sora şi părinţii săi. „Noaptea mai are crize şi parcă se sufocă, îmi spune că nu are aer şi-i mai deschid uşa. La ea e şi foarte periculos dacă răceşte. Are metabolismul slabit şi o răceală e foarte periculoasă“, a declarat Alexandrina Mihovici, mama tinerei.

Consultaţie la Viena

Pe 17 noiembrie, Cerasela este programată la consultaţie la Viena, la profesorul doctor Wallter Klepetko, coordonator de transplant pulmonar pentru Europa de SE şi Centrală, o somitate în materie de chirurgie toracică.

Abia după investigaţiile specialiştilor austrieci, botoşăneanca va afla ce paşi are de urmat până la intervenţia chirurgicală, operaţie ce ajunge în jur de 120.000 de euro. Din păcate, Cerasela nu are bani nici măcar pentru a plăti consultaţia. Astăzi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică trimit dosarul Ceraselei la Ministerul Sănătăţii. Cazul va fi analizat, urmând să se hotărască dacă tânăra va primi finanţare de la nivel central. Cu cât răspunsul ministerului va întârzia să apară, cu atât scad şansele Ceraselei de a supravieţui.

Din puţinul nostru, putem salva o viaţă

Orice sumă, cât de mică înseamnă un imens ajutor pentru familia Mihovici. Luni în şir, familia a plătit din împrumuturi curentul electric care o ţine în viaţă pe Cerasela. Familia a deschis la BCR următoarele conturi: BCR - RO 84 RNCB 0047 1090 8551 0001 sau RO 30 RNCB 0047 1090 8551 0003 (lei) şi RO 03 RNCB 0047 1090 8551 0004 (euro) pe numele Alexandrina Mihovici.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite