Pericol în Centrul Istoric

Pericol în Centrul Istoric

În ciuda pericolului, oamenii continuă să treacă pe sub pasajul prăbuşit

Bolta unuia dintre pasajele de acces în Centrul Istoric s-a prăbuşit ieri. Primăria a baricadat intrarea în Pasajul VI, însă trecătorii se aventurează printre bârne.

Ştiri pe aceeaşi temă


Pasajul care face legătura dintre strada Dornei şi Liviu Rebreanu a fost închis ieri pentru accesul trecătorilor, după ce porţiuni din boltă s-au prăbuşit ieri ca urmare  a unei intervenţii la faţada pasajului demarată în urmă cu două zile de muncitorii Primăriei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, reparaţiile au fost sistate în momentul în care cei care supravegheau lucrarea au constat că deteriorarea este severă şi că este nevoie de lucrări ample de consolidare a structurii de rezistenţă. Muncitorii au montat stâlpi de lemn pentru susţinerea boltei şi aşteaptă acum proiectul pentru intervenţia majoră. „Noua intervenţie presupune însă o documentaţie amplă, pentru că este vorba de un monument istoric din aria de rezervaţie istorică. Sperăm ca cei care dau avize să ţină cont de urgenţa lucrării şi să nu dureze prea mult această etapă" explică Mihai Ruşti.

Şanse minime la aprobări

Întocmirea documentaţiei tehnice pentru obţinerea avizelor  va fi greu de realizat însă luna aceasta. Specialiştii de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Monumente Istorice (DJCCPC) spun că deja lista cu proiectele care intră în şedinţa de specialitate de luna aceasta trebuia întocmită până în data de 1 martie. „Data limită era 1 Martie, comisia de specialitate va discuta proiectele în cadrul şedinţei din 11 martie. În caz excepţional, se putea trimite documentaţia până azi, ceea ce nu s-a întâmplat ", spune Mihaela Someşan, consilier superior în cadrul (DJCCPC). Aceasta adaugă că pasajul VI a fost un pericol pentru trecători de multă vreme. „De mult timp am făcut atenţionări referitoare la acest pasaj. Erau probleme cu desprinderea de cărămizi. În situaţia actuală, se recomandă asigurarea măsurilor de urgenţă: restricţionarea circulaţiei şi montarea de stâlpi de susţinere", a mai explicat Mihaela Someşan. Dacă primăria nu va reuşi să adune actele necesare, avizele se vor da abia luna viitoare, când se reuneşte din nou comisia de specialitate din cadrul DJCCPC.

Unii bistriţeni se aventurează prin pasaj

În pofida panglicii galbene care restricţionează accesul din strada Liviu Rebreanu, se mai găsesc trecători care se aventurează printre bârne. „Noi am pus avertizări, iar periodic în zonă stă un poliţist comunitar. Nu-l putem ţine însă permanent acolo, Cei care trec printre bârne, deşi accesul e interzis o fac pe răspunderea lor", precizează Mihai Ruşti.


citeste totul despre: