FOTO Literatura, îmbrăţişată de tânăra generaţie. Bistriţa are propria „grupare” de scriitori tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parte din grupul Domino, alături de Alexandru Uiuiu FOTO: Bianca Sara
Parte din grupul Domino, alături de Alexandru Uiuiu FOTO: Bianca Sara

Patru tineri din Bistriţa care abia au terminat liceul ne demonstrează că poţi să faci literatură la orice vârstă. De curând, scriitorul şi profesorul universitar Alexandru Uiuiu i-a luat pe cei patru sub aripa sa, proiectul numindu-se „Domino”. Poeziile şi proza celor patru a fost bine primită şi de către cei mai vechi în branşă, mai ales că sunt puţini tinerii care încă se mai simt atraşi de literatură.

Dacă mulţi dintre liceenii bistriţeni nu au reuşit nici măcar să se familiarizeze cu scriitorii din programa pentru BAC, patru tineri din municipiu au trecut la alt nivel şi la doar 19 ani produc literatură.

Cei patru fac parte din Grupul Domino, un grup creativ născut din nevoia de comunicare a oamenilor de vârste şi preocupări diferite încă din anul 2013. Anul acesta discuţiile dintre membrii grupului care în timp au devenit prieteni s-au materializat în patru cărţi de poezie şi respectiv proză.

Cei care duc literatura bistriţeană mai departe sunt Luana Găvan, Karina Hudrea, Cristi Boantă şi Sebastian Rus. Cei patru sunt susţinuţi de scriitorul şi profesorul universitar Alexandru Uiuiu, care a reuşit să adune sub aceeaşi cupolă nu mai puţin de 15 tineri din zona artelor. Este vorba despre fotografi, artişti plastici şi scriitori.

grupul domino bistrita  2

Gândurile scriitorilor s-au materializat în 4 cărţi (Foto: Grupul Domino)


„Noi am încercat să creem în acest grup alt tip de relaţie. Principala relaţie care ne leagă este una de prietenie. O prietenie care a crescut odată cu întâlnirile pe stradă, pe o terasă, în diferite circumstanţe şi care a căutat să se verse în fapte. Eu îi consideri pe aceşti tineri, mai tinerii mei prieteni. Prietenia nu are nevoie neapărat de angajamente generaţionale şi nu prea cred în generaţiile literare”, a explicat Alexandru Uiuiu, la prezentarea cărţii celor patru tineri.

„Oricât m-aş feri de mine, tot eu ajung pe hârtie”, Karina Hudrea

Luana, proaspătă studentă a Facultăţii de Psihologie din cadrul UBB Cluj-Napoca scrie din şcoala generală, începând cu poveşti naive şi trecând încet la poezie şi proză.  Karina Hudrea scrie şi ea de la 9-10 ani, iar Cristi Boantă, un viitor jurnalist, a fost motivat să scrie poezie de o perioadă mai puţin roz a vieţii sale, prin care a trecut în urmă cu câţiva ani.

„Am descoperit că-mi place să redau ceea ce simt, ceea ce trăiesc, prin poveştile mele. Nu am scris niciodată aşteptându-mă să ajung aici (n.r. să lanseze o carte). Mereu le dădeam prietenilor buni să citească, a fost o pasiune de-a mea, ceva drag prin care mă puteam exprima”, spune Luana Găvan.


Cristi Boantă spune însă că a început să scrie pentru a se descărca într-o perioadă incertă din viaţa sa. „Am văzut că funcţionează şi am continuat să fac asta. După un timp am renunţat să mai scriu despre mine şi am încercat să scriu despre ceea ce văd”, completează Cristi.

„Eu am început să scriu când aveam 9-10 ani şi la început toată lumea m-a luat în derâdere şi scrisul la fel. M-am încăpăţânat şi am continuat să scriu. Am descoperit că este un lucru care mă calmează, care mă face să mă simt mai bine,” ne destăinuie Karina Hudrea.

Vă mai recomandăm:

După Liviu Rebreanu, Marin Mălaicu-Hondrari este al doilea scriitor bistriţean cu roman ecranizat. Proiectul, finanţat cu două milioane de lei

Centrul Naţional al Cinematografiei a aprobat finanţarea cu peste două milioane de lei a unui film care are ca punct de pornire romanul „Apropierea” al bistriţeanului Marin Mălaicu-Hondrari. Acesta va fi regizat de Tudor Giurgiu şi va fi realizat de către casa de producţie Libra Film Production.

De la sărăcia în care şi-a dus zilele Andrei Mureşanu, la confortul financiar al lui Liviu Rebreanu

Mai toţi scriitorii de pe meleaguri bistriţene au avut perioade în viaţă în care instabilitatea financiară i-a dus la disperare. Dacă Liviu Rebreanu a reuşit să lase ceva familiei sale, Andrei Mureşanu abia îşi ducea zilele, pentru că poeziile sale nu se vindeau.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite