Şcoala profesională, revoluţionată la sat. Cum reuşeşte un liceu din Bistriţa-Năsăud să instruiască meseriaşi pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un liceu de la sat, înfiinţat acum 16 ani, reuşeşte să ofere forţă de muncă calificată pentru firmele din întreaga zonă. Acest lucru a fost posibil printr-o colaborare permanentă cu agenţii economici, care preiau absolvenţii, dar şi printr-o serie de dotări, care i-au atras pe tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a.

Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” este printre puţinele din Bistriţa-Năsăud, situate în mediul rural, care nu duce lipsă de elevi. În 16 ani de la înfiinţare, sub conducerea aceluiaşi director, liceul a crescut constant, iar de câţiva ani şi-a menţinut numărul de elevi din ciclul liceal, deşi populaţia este în scădere în regiune.

Unitatea de învăţământ a fost înfiinţată în anul 1999-2000, ca o extindere a şcolii gimnaziale deja existente în Căianu Mic. A început timid, cu doar o clasă de profil economic, pentru a veni în sprijinul celor peste 300 de IMM-uri din zonă.

„Acest liceu a fost practic ca o mână întinsă pentru elevii din zonă care nu aveau posibilitatea să facă naveta la Beclean de exemplu (n.r. cel mai apropiat oraş de comuna Căianu Mic), dar şi pentru cei care nu îşi permiteau să stea la internat”, explică directorul liceului, Ovidiu Boca. 

După un an de „experiment”, a apărut un profil „mecanic auto“. Acest profil nu doar că-i pregăteşte pe elevi ca mecanici auto, venind în sprijinul celor 5 service-uri auto din comună, dar şi a celor din oraşul Beclean situat la doi paşi, ci le oferă tinerilor şi posibilitata de a face şcoala de şofer gratuit.

„Tot timpul am colaborat cu agenţii economici. Ne-am gândit la cele peste 300 de IMM-uri din zonă, dar şi la partea de firme de tansport de mare tonaj. Doar în Dobric (sat care aparţine de comuna Căianu Mic) avem în jur de 60 de TIR-uri. Mulţi dintre foştii noştri absolvenţi ajung să colaboreze cu aceste firme”, completează directorul liceului.

În prezent, la Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul”, funcţionează 4 clase de liceu, profil economic şi trei clase de profesională, profil mecanică auto. Încă din anul al II-lea de profesională, elevii au ocazia să se pregătească în atelierele service-urilor auto din comună, iar în anul al III-lea pot să facă şcoala de şofer. 

Vrea ca fiul său să dea colegiile de prestigiu pe liceul tehnologic din Căianu Mic

Directorul şcolii este atât de încrezător în liceul pe care practic l-a pus pe picioare, încât îşi doreşte ca şi fiul său, care are acum 9 ani, să termine şcoala tot aici şi să nu se îndrepte spre colegiile naţionale prestigioase din oraşe. 

Deşi majoritatea liceelor din mediul rural abia se menţin pe linia de plutire când vine vorba despre doritori, dar şi despre numărul celor care reuşesc de exemplu să termine liceul şi să-şi ia examenele de Bacalaureat, liceul din Căianu Mic pare să fie un exemplu şi din punctul acesta de vedere.

De ani buni, Liceul Tehnologic „Ioan Căian Românul” îşi menţine rata de promovabilitate la Bacalaureat peste media naţională. Anul trecut, peste 65% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au reuşit să obţină note de trecere la examenul maturităţii. 

Elevii sunt atraşi la acest liceu şi de modernizările şi extinderea acestuia, absolut necesară. Creşterea constantă a numărului de elevi a făcut dificilă desfăşurarea cursurilor, mai ales că liceul avea şcolari din toate ciclurile de învăţământ. Aşa se face că, elevii erau împărţiţi în mai toată comuna, fiind nevoiţi să facă şcoală până şi la primărie şi chiar în două ture.

Acest lucru s-a schimbat anul trecut, când liceul a fost extins şi modernizat. Noua clădire dotată cu laboratoare de ultimă generaţie de chimie şi fizică a fost inaugurată în toamna anului trecut. 

image

Unul dintre laboratoarele liceului (Foto: Paul Ştir)

„Obiectivul central al infrastructurii educaţionale din comuna noastră îl constituie Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul”, care, după modernizare, printr-o investiţie de 1,3 milioane de euro, arată ca şcolile moderne din Europa, fiind una dintre cele mai moderne şi dotate unităţi de învăţământ din România. Mi-am dorit foarte mult să dăm viaţă unui astfelde obiectiv, pentru a da şansa tuturor copiilor din Căianu Mic şi de pe întreaga vale să înveţe în cele mai bune condiţii, beneficiind de transport gratuit, fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze în oraşele din apropiere. În urma investiţiilor făcute pe plan local, comuna noastră a devenit un pol de interes din punct de vedere cultural-educaţional oferind astfel servicii de cea mai bună calitate pentru toate comunele din zonă”, precizează primarul Paul Ştir. 

Mai mult, conducerea liceului a pus mâna şi pe o finanţare de 70.000 de euro pentru meditaţii şi consiliere în carieră. Elevii vor avea ocazia să îşi îmbunătăţească cunoştinţele la materiile la care au problem, dar vor fi şi îndrumaţi în carieră, pe baza aptitudinilor lor. Acest proiect se va întinde pe patru ani.

Nici cei mai mici nu au fost ignoraţi, fiind dezvoltat pentru ei un program de afterschool, cu o masă inclusă. 

Vă mai recomandăm:

Poveste impresionantă din Ardeal: cum au ajuns copiii de la oraş să facă naveta la o şcoală de la ţară, pentru performanţă

Profesorul care a reuşit miracolul de a ţine elevii la şcoală într-un liceu slab. „De obicei, astfel de clase se desfiinţează după un an“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite